Alles over het kiezen van een kinderfiets

Nu heb ik zelf nog geen kind die al kan fietsen op een kinderfiets. Ze is pas anderhalf dus die tijd komt nog. Maar in onze familie- en kennissenkring zijn genoeg kindjes die juist op die leeftijd zijn. Omdat ik blog over het moederschap en vaak tips geef over dit soort dingen werd mij ook een aantal keer gevraagd of ik iets wist over het kiezen van een kinderfiets. Mijn antwoord? ‘Eigenlijk niet nee, maar ik ga het eens voor je opzoeken.’ En omdat ik graag 2 vliegen in 1 klap sla bedacht ik me dat ik dan maar meteen er een artikel over kon schrijven.  

Nieuw of tweedehands

Het eerste wat je wilt bepalen bij het kopen van een fiets is of je hem nieuw wilt kopen of tweedehands. Vaak is dit afhankelijk van het geld dat je te besteden hebt. Mocht je portemonnee het toelaten en denk je dat er meerdere kinderen gebruik gaan maken van het fietsje dan is het praktischer om een nieuwe fiets te kopen. Dit omdat een nieuwe fiets langer meegaat dan een gebruikte fiets.

Wanneer je toch voor een tweedehands fiets gaat, om welke reden dan ook, let er dan in ieder geval op dat het geen opknappertje is. Onderdelen van een kinderfiets zijn namelijk vrij prijzig. Let ook op roestplekken. Dit kan gevaarlijk zijn net zoals versleten zijwieltjes.Schermafbeelding 2015-09-02 om 07.31.48

De juiste maat

Daarna is het belangrijk om naar de juiste maat te kijken. Koop een fiets niet op de groei. Het is namelijk niet alleen frustrerend voor je kind, maar ook gevaarlijk als hij niet met zijn voeten bij de grond kan. Omgekeerd moet de fiets ook niet te klein zijn, wanneer de knieën tegen het stuur komen tijdens het rijden is hij echt te klein.

In de volgende tabel kun je aflezen welke maat jouw kind nodig heeft. Er zijn zelfs al fietsjes voor kindjes vanaf 2 jaar, iets wat ik niet wist!

Bandenmaat Lichaamslengte Leeftijd Kledingmaat

12 inch 95 cm 2-4 jaar 92-98

14 inch 100 cm 3-5 jaar 98-104

16 inch 105 cm 4-6 jaar 104-110

18 inch 110 cm 5-7 jaar 110-116

20 inch 115 cm 6-8 jaar 116-122

22 inch 122 cm 7-9 jaar 122-128

24 inch 130 cm 8-12 jaar 128-140

26 inch 145 cm 10-14 jaar 140-152

28 inch 145+ cm 12+ volwassen

Soorten en kleur

Je hebt echt ongelofelijk veel verschillende soorten kinderfietsen. Opvallend is wel dat er maar weinig neutrale fietsen zijn. Ik kom echt enorme meisjesfietsen tegen, met sliertjes aan de handvaten en mandjes voor en achter, zelf met een poppenstoeltje. Bloemetjes zie je dan ook overal. Of het is juist een mega stoere jongensfiets zoals je hieronder ziet. Er zit maar weinig tussenin. Ik kreeg de tip om naar een beachcruiser te kijken, maar ook die had sliertjes en was in het roze. Niet bepaald geslacht neutraal dus. Bedenk dus wel heel goed bij het kopen van een fiets of je hem voor meerdere kindjes wilt gebruiken. Zo ja, weet dan ook dat wanneer je zo’n schattige hellokitty fiets koopt en je krijgt naderhand een tweede kindje, die wellicht dat fietsje helemaal niet zo leuk vind!

Schermafbeelding 2015-09-02 om 07.32.06

Veiligheid

Het is niet leuk om over na te denken, maar er gebeuren veel ongelukkig in het verkeer. Nu gaat je kind waarschijnlijk de eerste tijd nog geen echt deel uitmaken van het verkeer, maar ook de stoep hoort er al bij of het erf. Kinderen zijn zo ontzettend kwetsbaar, dus je wilt er zo goed mogelijk voor zorgen dat in ieder geval de fiets aan alle veiligheidseisen voldoet.

Daarom is het belangrijk dat de fiets een goede verlichting heeft zowel voor als achter. Reflectoren moeten aanwezig zijn, zowel in de banden als op de pedalen. De remmen dienen het goed te doen. Nu is het sowieso dat een terugtraprem wordt geadviseerd voor op de kinderfiets. Dit omdat kinderen vaak nog niet goed overweg kunnen met de handrem. Een combinatie van beide mag natuurlijk ook.

Tot slot zeg ik, veel koop – en vooral veel – fietsplezier!

3 reacties op “Alles over het kiezen van een kinderfiets

  • Ik had nog een tip, maar die geef jij ook al. Koop vooral géén te grote fiets. Leek mij destijds wel handig, dan kon ze er langer mee doen. Nu kan ze er met zijwieltjes prima op fietsen, maar ze kan nog net niet helemaal met de voeten goed op de grond, dus zonder zijwieltjes is geen optie.

    Overigens ben ik daar niet zo héél rouwig om, want ik vind dat losse fietsen van die kleuters doodeng 😉

  • Ook leuk om te weten: als kindjes eerst op een loopfietsje rondbollen, dan leren ze hun evenwicht al vinden en dan gaat het naar het schijnt allemaal een stuk makkelijker om op een echte fiets over te stappen!

Reageren is niet mogelijk.