5 tips voor een onderhoudsvrije badkamer!

Schoonmaken behoort meestal niet tot één van onze favoriete bezigheden. Met name de badkamer zien we vaak als probleemgebied: kalk dat niet verdwijnt hoe lang je ook schrobt, kleine schimmelplekjes die steeds weer terugkomen.. Je badkamer schoonmaken is een hele opgave, maar gelukkig heb ik een aantal tips waarmee jij het onderhoud beperkt. Lees hieronder alles over hoe jij je badkamer zo onderhoudsvrij mogelijk houdt!

Ga voor glans

Glanzend sanitair is gemakkelijker schoon te maken dan mat sanitair. Vuil en kalk hechten zich namelijk sneller aan oppervlakten met een grove structuur. Glanzend sanitair heeft een gladde afwerking en is daarom minder bevattelijk voor aanslag. Een chromen kraan is dan ook een stuk minder onderhoudsgevoelig dan bijvoorbeeld een mat zwarte kraan. Bovendien is mat zwart veel krasgevoeliger dan chroom of RVS. Hetzelfde geldt voor goud en koper: sanitair in één van deze kleuren is voorzien van een coating en daarom minder kras- en vlekbestendig.

Keramiek is je beste vriend

Keramisch sanitair is vrij van poriën en heeft daarom een gladde structuur. Net zoals glanzend sanitair, vereist keramisch sanitair dus ook maar weinig onderhoud. Keramiek is bovendien bijzonder sterk, duurzaam én vuilafstotend. Keramiek is kortom perfect voor jouw onderhoudsvrije badkamer! Probeer natuursteen en hout in je badkamer te vermijden: deze materialen moeten speciaal behandeld worden en vergen daarom extra onderhoud.

Lees ook: Lifehacks voor een kleine badkamer

Kies voor inbouwkranen

Bij kranen heb je keuze uit in- en opbouw. Een opbouwkraan bestaat uit één geheel en plaats je op de wand. Een inbouwkraan bestaat meerdere delen en wordt gedeeltelijk in de muur gebouwd. Bij een ingebouwde douchekraan kun je ervoor kiezen om de thermostaat buiten het natte gedeelte van de douche te plaatsen. De thermostaat wordt dan niet nat, waarmee je een hoop kalkaanslag en dus extra schoonmaakwerk voorkomt.

Hang het toilet op

Bij toiletten heb je keuze uit een hangend of staand exemplaar. Voor een onderhoudsvrije badkamer kun je het beste kiezen voor een hangende wc, dus een wandtoilet. Bij een wandtoilet is de vloer onder de pot namelijk vrij en kun je er dus gemakkelijk onder dweilen. Dat betekent dat je niet op je knieën de randen hoeft te schrobben, zoals bij een staand toilet. Wel zo fijn, toch? Bovendien ziet een wandtoilet er strakker en netter afgewerkt uit dan een staande wc. Zo sla je twee vliegen in één klap!

Glas met antikalkbehandeling

Vooral het glas in de badkamer is zeer gevoelig voor kalkaanslag. De douchewand– of cabine is daarom vaak een enorme probleemzone. Gelukkig bestaan er wanden en cabines die zijn voorzien van een antikalkbehandeling. Deze behandeling houdt kalkaanslag niet helemaal tegen, maar zorgt er in elk geval voor dat kalk zich minder snel hecht en er gemakkelijker afgaat. Dat scheelt je een hoop schoonmaakwerk!