Leven met migraine – informatie & eigen ervaring

leven met migraine medicatie

Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Dat is vervelend, maar meestal helpt het dan om paracetamol in te nemen. Wanneer je migraine hebt werkt dat niet of nauwelijks. Migraine is dan ook geen gewone hoofdpijn maar een hersenaandoening. Al vanaf mijn begin twintiger jaren heb ik last van migraine. Dit is even een paar jaar minder geweest, maar inmiddels is het weer volop terug. Waar het me eerst nog wel eens hielp om paracetamol én ibuprofen in te nemen helpen deze medicijnen niet meer. Gelukkig heb ik sinds een paar maanden het medicijn sumatriptan, wat me negen van de tien keer wél help.

Wat is migraine?

Migraine is een hersenaandoening waarbij hoofdpijn de meest voorkomende en gehoorde klacht is. Daarnaast kun je ook heel erg misselijk worden, soms zelfs zo misselijk dat je moet overgeven. Sommige mensen zijn bij een migraine aanval ook extra gevoelig voor prikkels zoals geluid, geur en licht. Een aantal mensen hebben dan ook problemen met zien. Migraine is een aandoening die niet snel opvalt. Mensen met een migraine aanval trekken zich namelijk terug omdat het ‘gewone leven’ niet te doen is.

Wat zijn de oorzaken van migraine?

Het is helaas niet bekend waarom sommige prikkels ervoor kunnen zorgen dat iemand migraine krijgt. Het is bekend dat sommige vrouwen een aanval krijgen rondom de periode dat ze ongesteld worden of zijn. Dit komt dan door de veranderingen in hormonen. Echter weten onderzoekers niet zeker wat de trigger is. Ook komt migraine in sommige families vaker voor dan in andere families. Het zou dus ook voor een deel erfelijk kunnen zijn. Er moet echter nog veel meer onderzoek gedaan worden naar migraine en wat de oorzaken ervan zijn.

Zijn vrouwen gevoeliger voor migraine?

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen 3,5x vaker last hebben van migraine dan mannen. Dat is voornamelijk zo bij vrouwen tussen de 25 en 50 jaar. Artsen en wetenschappers vermoeden dat dit te maken heeft met veranderingen in de hormonen. Vrouwen lijken vaker last van migraine te hebben rondom de periode van ongesteld zijn en tijdens de overgang. Na de overgang nemen de klachten meestal af.

Wat kun je doen als je een migraine aanval hebt?

Bij sommige mensen met migraine helpt het al voldoende om paracetamol in te nemen. Echter is dat meestal niet voldoende. Ibuprofen kan dan al beter tegen de pijn helpen. Het is echter ook zo dat je juist meer hoofdpijn kunt krijgen bij het gebruik van teveel pijnstillers. Er zijn ook mensen die ongevoelig zijn voor paracetamol en ibuprofen. Deze mensen kunnen van de huisarts zogenoemde triptanen krijgen die je slikt zodra de aanval begint. Deze triptanen werken meestal binnen de twee uur. Helpt de medicatie niet of niet voldoende dan is het slim om dit aan te geven bij de huisarts. In overleg kun je dan een andere soort proberen.

Leven met migraine

Helaas voel ik zelf mijn migraine aanvallen niet opkomen. Het is ook niet zo dat ik alleen in specifieke periodes een migraine aanval krijg. De ene keer is dat rondom mijn ongesteldheid, een andere keer als ik veel stress heb. Echter is het dus niet zo dat zodra ik veel stress heb ik ook een migraine aanval krijg. Dat maakt het zo verwarrend. Er is geen duidelijke oorzaak.

Sinds kort de juiste medicatie

Eigenwijs als ik ben heb ik heel lang met migraine rond gelopen zonder dit te melden bij de huisarts. Ik onderging de migraine aanvallen door mijn bed in te kruipen en er pas uit te komen als de aanval weg was. Dit kon soms een hele dag of zelfs dagen duren. Echter ben ik inmiddels moeder en kan ik het me helemaal niet meer permitteren om een hele dag in bed te blijven liggen. Daarnaast belemmerd het mij ook gewoon enorm. Dus heb ik het aangegeven bij de huisarts en kreeg ik een medicijn sumatriptan voorgeschreven. Deze medicatie helpt mij vrijwel altijd. Mits ik het op tijd inneem.

Want naast migraine heb ik soms ook gewoon hoofdpijn. Ik wil dus niet bij elk pijntje direct die medicatie innemen en wacht soms te lang af met innemen. Als ik te lang afwacht dan kan het zomaar zijn dat de medicatie niet helpt. En dan ben ik alsnog voor langere tijd gevloerd. Bij mij uit een migraine aanval zich namelijk altijd zo:

  • Stekende en bonkende hoofdpijn aan één kant boven mijn oog
  • Enorme gevoeligheid voor geluid en licht
  • Soms ook misselijkheid

Ik kan dan dus echt niet meer normaal functioneren.
Update mei 2023. De laatste tijd merk ik dat de migraine telkens terug komt. Dit betekent dat ik dan vaker de medicatie inneem en dat ik er altijd 2 tot 4 dagen last van heb. Aangezien dat eigenlijk niet kan als moeder en ondernemer zijnde ga ik binnenkort terug naar de huisarts om te zien wat we ermee kunnen doen.

Bron: Hersenstichting

1 reactie op “Leven met migraine – informatie & eigen ervaring

Reageren is niet mogelijk.