De leukste spelletjes om mee te nemen op vakantie

leukste spelletjes voor op vakantie

Nog maar een paar weken en het is vakantie. Voor ons dan. In andere delen van het land duurt het eigenijk helemaal niet zo lang meer, sterker nog het eerste deel heeft na vrijdag al vakantie. Omdat wij zelf dol zijn op spelletjes en ook altijd wel spelletjes meenemen op vakantie leek het me leuk om een overzicht te maken met de leukste spelletjes om mee te nemen op vakantie. Of je nu met de auto op vakantie gaat, met het vliegtuig of misschien wel de trein. Deze spelletjes zijn altijd leuk én handig om mee te nemen.

Leuke spelletjes voor vakantie

Naast dat wijzelf onze voorkeur voor spelletjes hebben, heb ik ook de mening gevraagd van anderen. De eerste tien leuke spelletjes voor op vakantie komen dan ook uit onze spelletjeskast, de anderen zijn favorieten van familie, vrienden en kennissen. Hier vind je ook leuke spelletjes op de camping.

Uno en Uno Junior

Dit kaartenspel is niet alleen makkelijk om mee te nemen maar ook leuk om te spelen. Je hebt ze tegenwoordig in diverse varianten. Zo is er een Harry Potter variant, een Super Mario variant en er is zelfs een Uno Dos. Het spel lijkt heel erg veel op een potje pesten wat je natuurlijk met de standaard speelkaarten speelt. De originele variant is vanaf zeven jaar maar er is ook een junior variant die vanaf drie jaar is. Op die manier is het een spel voor het gehele gezin.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Halli Galli

Halli Galli. Ook wel het spel met de bel genoemd. Wie tot 5 kan tellen, kan meedoen! Het is dus leuk voor jong en oud. Iedere speler krijgt een gedekte stapel kaarten. Op elke kaart staan één of meer vruchten. Om beurten draait iedere speler een kaart om en legt deze op zijn eventueel eerder omgedraaide kaarten. Zo is voor iedere speler altijd maar één kaart zichtbaar. Als van een bepaalde vrucht precies 5 exemplaren zichtbaar zijn, proberen alle spelers zo snel mogelijk op de bel te drukken. Wie dat als eerste doet, krijgt alle open kaarten.

Rummikup

Alhoewel de doos van Rummikup iets meer plek in beslag neemt is het zeker een aanrader voor vakantie. Sterker nog, als je toch liever een kleiner formaat wilt kan dat want er bestaat ook een reisformaat van dit leuke gezelschapsspel. Wist je trouwens dat in Rummikub de populairste elementen van een aantal bekende spelen, zoals Mah-Jongg, domino, jokeren en aspecten van het schaakspel zijn verwerkt? En dat het oorspronkelijk een kaartspel was? Nee? Dan weet je het nu. Dit spel is geschikt vanaf 6 jaar. Er is overigens ook een junior variant zodat ook kinderen vanaf 4 jaar dit spel kunnen spelen maar daar zijn wij niet mee bekend.

Dobble

Dobble is een van de meest populaire spelletjes bij ons in huis. Het is hartstikke simpel en vanaf vier jaar te spelen. Op het blik staat overigens 6 jaar maar onze zoon van nu vijf speelt dit spel al vanaf dat hij vier was. Om Dobble te winnen heb je snelle reflexen nodig én goede observatie skills. Wees de eerste om het overeenkomstige symbool te herkennen en win de ronde. We ontdekten trouwens dat er ook een Minions variant is van dit spel. Dus nu denken we eraan om deze te kopen voor de vakantie.

4 op een rij

Je hebt het spel vier op een rij in allerlei varianten. Zo staat er een levensgrote vier op een rij bij de zorgboerderij in ons dorp. Er is een reisvariant, een gewone variant en je kunt het zelfs op de tablet spelen. Hoe lang dit spel ook al bestaat (en dat is lang), het blijft leuk en uitdagend om te spelen. Wij hebben een reisvariant die we meenemen op vakantie. Het enige nadeel daarvan is wel dat de muntjes heel klein zijn en makkelijk kwijt te raken.

Rara wat ben ik

Een spel wat onze dochter van Sinterklaas heeft gekregen en wat veel hilariteit veroorzaakt is Rara wat ben ik. Uiteraard de junior variant want er is ook een 18+ variant. Wat me dan eigenlijk ook wel weer leuk lijkt. Stel slimme vragen aan de andere deelnemers om erachter te komen wat je bent. Maar schiet wel op, de zandloper loopt door. Deze editie is geschikt voor jong en oud en zorgt voor veel speelplezier. Ook erg leuk voor kinderfeestjes. Rara Wat Ben Ik? is ook verkrijgbaar in een electronische uitvoering met console.

Kaartenset

Wat er bij ons ook altijd de koffer in gaat zijn een tweetal spelkaarten sets. Daarmee kun je solitair spelen, je kunt ermee pesten, toepen, ezelen en nog veel meer. Je hebt met een aantal sets diverse spellen bij je. Super handig dus.

Regenwormen

leukste spelletjes voor op vakantie

Dit snelle compacte dobbelspelletje kun je op elk moment en overal spelen. Het duurt niet langer dan een half uurtje en het formaat zorgt ervoor dat je het thuis, in de trein of op de campingtafel kunt neerleggen. Iedereen die tot 36 kan tellen, kan meedoen! Ideaal dus.

Yahtzee

Koop een yahtzee scoreblok, neem zes dobbelstenen mee en je bent klaar voor een potje Yahtzee. Schud de dobbelstenen en rol ze op de tafel. Welke combinaties kun je maken met de getallen? Degene met de meeste punten wint. Een spel wat wij vooral als volwassenen onder elkaar spelen, maar ook leuk is met onze dochter van acht.

Kwartet

Wie heeft er nou nog nooit kwartet gespeeld? Volgens mij speel je dit zelfs op de basisschool om van te leren, dus ook al speel je het nooit thuis dan ken je het alsnog. Wij hebben inmiddels al wel vier of vijf varianten van een kwartetspel in huis. Kwartet met minions, toy story, Phoxy (mascotte PSV) en eentje met dieren. En volgens mij hebben we zelfs een gepersonaliseerde kwartet met foto’s van onszelf.

Keer op Keer

Dobbel- en puzzelspel voor het hele gezin! Kruis vakjes op je speelveld aan om zo snel mogelijk kolommen en gelijkgekleurde gebieden te vullen. Elke beurt kies je een gedobbelde kleur en een gedobbeld cijfer. Die combineer je, waardoor je aangrenzende vakjes van de gekozen kleur mag aankruisen. Dit spel hebben wij in de zomer van 2022 voor het eerst gespeeld en dit werd het lievelingsspel voor op de camping!

Clever dobbelspel

Volgens reviews lijkt dit spel erg op Qwixx (zie hieronder), maar zit er meer diepgang in. Daardoor zijn beide spellen erg leuk om te spelen. Een andere review gaf aan dat het verslavender is als Keer op Keer. Ik zag overigens wel dat het slim is om via YouTube het speluitleg te bekijken. Dit spel is vanaf 8 jaar te spelen.

Qwixx

Bij Qwixx hoef je niet op je beurt wachten – iemand dobbelt en iedereen kan de worp benutten! Hoe meer getallen je op je scoreblad aankruist, des te meer punten je krijgt. Qwixx kan in twee minuten worden uitgelegd en is spannend tot de laatste worp! Dobbel mee en laat je aansteken door de Qwixx-koorts! Dit spel is vanaf 8 jaar te spelen.

L.A.M.A.

Weer een spel voor 8 jaar en ouder. Het motto van L.A.M.A. is: Leg Alle Minpunten Af. Elke beurt probeer je kaarten af te leggen, anders krijg je er minpunten voor. Kun je niets afleggen, dan beslis je om te passen of een (hopelijk goede) kaart te trekken. L.A.M.A. is een grappig en toegankelijk kaartspel met zeer eenvoudige spelregels!

Beverbende

Een spel die mijn dochter voor haar verjaardag heeft gehad gaat ook mee op vakantie. Namelijk Beverbende. We speelden dit voor het eerst met mijn schoonzusje, want zij kent het spel erg goed. De kinderen waren direct enthousiast, al is het voor ons zoontje nog te moeilijk om dit alleen te doen. Daarom spelen mijn man of ik dit altijd samen met hem tegen iemand anders. Zo blijft het ook voor hem leuk om te doen.

Pick a pen ’tuinen’

Dit spel kregen wij van 999games zelf omdat het nieuw is en ze wilden weten wat we ervan vonden. Het is echt in een perfect formaat voor op vakantie en superleuk! De potloden die erbij zitten zijn in de plaats van dobbelstenen en je gebruikt ze ook meteen om de veldjes te kleuren. Uiteindelijk gaat het erom wie de meeste punten heeft verzameld, maar het spel zelf maakt het zo leuk dat het eigenlijk niet uitmaakt wie wint.

Nintendo Switch

Dan iets wat je misschien niet had verwacht in dit rijtje. Wij nemen namelijk ook de Nintendo Switch mee op vakantie. Daarbij nemen we dan diverse spellen mee zoals Animal Crossing, Minecraft, Mario Kart en Mario Party. Het enige nadeel is dat je op een klein scherm kijkt. Maar dat is voor de vakantie ook helemaal niet erg. Juist fijn om jezelf even terug te trekken.

Welk spel neem jij in ieder geval mee op vakantie?