De leukste schrijfsters van Nederland

Ik ben dol op lezen. Vroeger als klein kind zat ik regelmatig met mijn neus in de boeken en ook nu maak je me heel blij met een nieuw boek. Het liefst lees ik fictie, de non-fictie boeken kom ik meestal niet doorheen. En wat genres betreft heb ik een brede smaak. Zo vind ik chicklits erg leuk (al weet ik niet of je ze zo nog noemt), romans, maar ook thrillers zoals die van Suzanne Vermeer en Karin Slaughter. Ook boeken die zich afspelen tijdens de Tweede Wereldoorlog vind ik altijd erg interessant. Omdat ik de laatste tijd steeds meer boeken lees van Nederlandstalige schrijfsters vond ik het leuk om een lijst te maken met de leukste schrijfsters. Deze kan uiteraard later aangevuld worden.

De leukste Nederlandse schrijfsters

De reden dat ik een blog maak over Nederlandse schrijfsters is omdat de meeste boeken die ik lees ook werkelijk door vrouwen geschreven zijn. Af en toe zit daar wel een mannelijke schrijver tussen en lees ik natuurlijk ook boeken van buitenlandse kom af. Echter ben ik een trotse Nederlander en hoe leuk is het dan om deze schrijfsters in het zonnetje te zetten. Ik heb ze overigens in willekeurige volgorde hieronder genoemd. En ook alleen de schrijfsters genoemd waarvan ik minimaal één boek heb gelezen. Ik heb meerdere namen doorgekregen via Instagram Stories, maar niet alle namen waren mijn bekend. Deze ga ik de komende tijd ontdekken waardoor de blog wellicht aangevuld wordt.

Gillian King

Dat deze schrijfster Nederlands was wist ik in het begin niet eens. Haar naam doet denken aan een Britse of Amerikaanse schrijfster. Ik had het echter wel kunnen weten gezien ze in het begin bij Zomer & Keuning zat en nu bij HarperCollins Holland. Gillian schrijft romans en won in 2019 met “Ik mis je” de titel Chicklit van het jaar. Haar roman “Ik vergeet je niet” werd Feelgood van het jaar 2021. In maart 2022 komt haar volgende boek uit “Je moest eens weten”.

Marijke Vos

Ik ontdekte de boeken van Marijke Vos door blogcollega Marieke van Mariekeblogt. Zij is net als ik een fervente lezer en deelt regelmatig op haar Instagram en op haar blog boekreviews. Het leuke vind ik dat Marijke is begonnen als blogger voor het programma van Carlo & Irene Life & Cooking. Daarna heeft ze twee boeken in eigen beheer uitgebracht en tekende ze in 2017 een contract bij een uitgever waarbij ze onder andere “Van Chanel naar flanel” en de Kobo exclusive serie “De Weddingplanner” uitbracht. Later tekende ze een contract bij HarperCollins en in 2021 bracht ze haar zesde roman uit “Wedden dat ik blijf”.

Tamara Postma

Tamara ken ik als blogger en alhoewel ik in de wandelgangen had gehoord dat zij ook verhalen en boeken schrijft had ik nog nooit iets van haar gelezen. Totdat ik niet meer om haar nieuwste reeks boeken heen kon en heel graag de Nina-serie wilde lezen. Ik ontving van haar het eerste boek uit de serie, waarvoor mijn grote dank, en raakte verknocht aan haar boeken. Het zijn geen typische ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ boeken en dat maakt het zo leuk. Ze zitten vol romantiek, maar ook avontuur en vele plot twist. De Nina-reeks heb ik inmiddels helemaal gelezen nadat ik een aantal boeken kocht en de rest via een abonnement van Kobo plus las. En nu wil ik meer. Ze heeft enorm veel boeken, veelal series, geschreven en ik ben van plan ze allemaal te lezen.

Saskia Noort

Saskia Noort is denk ik een van de bekendste Nederlandse schrijfsters. Haar boeken, in de genre Thriller, werden in vijftien talen vertaald en haar boek “Bonuskind” was het bestverkochte spannende boek van 2020. Zelf heb ik slechts één boek van haar gelezen en dat is “Koorts”. Niet omdat ik haar niet goed vind, maar omdat ik voor dit soort boeken echt in een bepaalde mood moet zitten.

Suzanne Vermeer

Eigenlijk hoort Suzanne Vermeer niet in dit lijstje. Tenminste, wellicht tegenwoordig wel maar dat weten we niet. Suzanne Vermeer is namelijk een pseudoniem. In 2011 werd bekend dat achter de boeken van Suzanne Vermeer de toen net overleden auteur Paul Goeken schuilging. De boekenreek werd na zijn dood voortgezet, maar wie tegenwoordig de bestsellers schrijf is niet bekend. De boeken van Suzanne Vermeer wilde ik echter wel vermelden in dit lijstje omdat het Thrillers zijn die ik veelvuldig heb gelezen in het verleden. Denk aan titels als “All-Inclusive”, “Bella Italia” en “Super de Lux”. Er zijn inmiddels meer dan dertig titels geschreven. Ook mijn moeder is fan.

Iris Visser

Deze Nederlandse schrijfster heb ik sinds kort ontdekt. Ik heb sinds januari namelijk een Kobo Plus abonnement en terwijl ik zocht naar de boeken van Tamara Postma kwam ik de “Liefs uit..” serie van Iris Visser tegen. Natuurlijk kon ik het niet laten deze te lezen. Haar debuutroman “Bij Kennis” staat ook nog op mijn lijstje om te lezen.

Lisette Jonkman

Na het winnen van een schrijfwedstrijd verscheen in 20212 haar debuutroman “Glazuur”. Daaropvolgend verscheen in 2013 het boek “Verkikkerd” en het vervolg daarop getiteld “Verslingerd” verscheen in 2014. Inmiddels is ook het derde deel uit, namelijke het boek “Verknocht” én schreef Lisette een trilogie genaamd “Onbreekbaar”. In eerste instantie alleen voor Kobo Exclusive maar deze trilogie is inmiddels ook als paperback te verkrijgen. Er zijn overigens nog meer boeken uit, maar om ze allemaal op te noemen…

Wendy Brokers

De boeken van Wendy Brokers ontdekte ik doordat ik een e-book van een vriendin kreeg. Het bleek deel 1 van haar Eindeloos-serie te zijn “Niet zonder jou”. Ik moest de andere delen natuurlijk ook lezen dus heb dat meteen via Kobo plus gedaan. De boeken zijn inmiddels ook als paperback te krijgen dus lees je liever op papier dan kan dat ook. Door de Eindeloos-serie wilde ik meer van Wendy lezen en ontdekte ik ook haar debuutroman “Geluk bij een ongeluk”. Of je het echt roman kunt noemen weet ik niet, misschien is het meer New Adult. Wat ik er zo mooi aan vind is dat het onderwerp van het boek vrij zwaar is, maar het wordt met zoveel humor geschreven dat je niet wilt stoppen met lezen.

Astrid Habraken

Astrid Habraken bracht haar debuutroman “Verdwaald in Tirol” op 8 april 2020 uit. De reden dat ik dit zo specifiek weet is omdat ik Astrid persoonlijk ken. In eerste instantie ken ik haar omdat zij voorheen een webshop heeft gehad en ik als blogger haar zo heb leren kennen. En daarna hebben we elkaar weer gevonden door mijn bedrijf als contentexpert. Ik heb Astrid dan ook een tijd mogen coachen wat betreft zichtbaar worden en zijn op social media. Het boek “Verdwaald in Tirol” is een roman die gebaseerd is op ware feiten. Feiten uit het leven van Astrid zelf. Inmiddels is ze ook bezig met een tweede boek “Madame Bonheur”. Aangezien Astrid haar boeken zelf uitgeeft via Queesten is er ook nog geen officiële releasedatum van het nieuwe boek. Zodra dit er is zal ik deze blog aanvullen.

Chantal van Gastel

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een boek van Chantal van Gastel heb gelezen. Haar debuutroman “Zwaar verliefd!” heb ik uiteraard gelezen, daar is inmiddels ook een film van uitgekomen met Jim Bakkum in de hoofdrol. En ook “Zwaar beproefd!” en het boek “Geknipt voor jou” heb ik gelezen. Chantal is ook onderdeel van een schrijversduo samen met haar zus Priscilla, onder het pseudoniem Céla van Gastel. In 2021 is hun nieuwe roman “Vaarwel Roscoe” verschenen en de filmrechten van deze roman is al voor de verschijning in optie genomen.

Astrid Harrewijn

Een naam die ik bijna was vergeten is die van Astrid Harrewijn. Dat komt omdat ik het afgelopen jaar geen boek meer van haar heb gelezen. Echter heb ik in de periode daarvoor zeker een aantal boeken van Astrid gelezen zoals “Miss verstand” en “Miss communicatie”. Het zijn echte feelgood boeken en ik heb inmiddels ook haar nieuwste boek “De Stroopwafel shop” op mijn lijstje staan.

Linda van Rijn

Linda van Rijn kun je een beetje vergelijken met Suzanne Vermeer. Ze schrijft vakantie-thrillers die je gewoonweg niet weg kunt leggen. Ik heb echt al ontzettend veel van haar boeken gelezen al weet ik gewoon niet meer welke wel en welke niet. Niet zo heel slim, alhoewel ik het soms ook wel leuk vind om een boek te lezen die ik al gelezen heb. Zeker als het alweer een tijd geleden is.

2 reacties op “De leukste schrijfsters van Nederland

Reageren is niet mogelijk.