De leukste kerst uitjes in Brabant en Limburg

Niet alleen tijdens de kerstvakantie maar ook al in de dagen ervoor én daarna zijn er overal leuke kerst activiteiten en kerst uitjes. Natuurlijk kun je een van de vele kerstmarkten bezoeken (ook zeker een aanrader) maar er is nog veel meer! Omdat ik zelf in Brabant woon, tegen de grens van Limburg besloot ik om de leukste uitjes van deze provincies op een rijtje te zetten.

De leukste kerst uitjes in Brabant

In vrijwel elke stad en/of dorp is er wel wat te doen. Bij ons in het dorp (Someren) was er in het verleden ooit eens aan schaatsbaan op de markt, met een kerststal en een glazen kooi. Of er ook dit jaar iets extra’s komt behalve de kerststal weet ik niet, dat kon ik op moment van schrijven nergens vinden. Gelukkig zijn er al wel heel veel andere leuke kerst uitjes in Brabant bekend. Dus daarom hieronder een overzicht.

Schaatsbaan bij Zorgboerderij Wouterbergen – Someren Eind

Geen zin om naar de grote stad te gaan en zoek je liever iets dichterbij huis? Dit jaar komt er weer een schaatsbaan bij de zorgboerderij. Vanaf 17 december van 10.00 uur tot 17.00 uur. Wel dien je te reserveren wil je van de schaatsbaan gebruik maken want er kunnen maximaal 80 mensen per dagdeel op de schaatsbaan. Er zijn dan ook dagelijks 3 tijdsloten; van 10 – 12 uur, van 12.30 – 14.30 uur en van 15 – 17 uur. Je betaalt een kleine bijdrage (€1,50) om er gebruik van te maken. De boerderij en de horeca zijn vrij toegankelijk.

Kerstwintercircus – Parktheater Eindhoven

Van 23 t/m 31 december is het tijd voor een zinderende jubileumeditie van het Internationale Kerstwintercircus. Dit jaar, 2022, vieren ze namelijk 50 jaar circus! De Hertog Jan Zaal wordt wederom omgetoverd tot een echte circuspiste. Mijn kinderen gaan hier elk jaar heen met hun opa en oma en genieten er echt van.

Winter Efteling – Kaatsheuvel

Natuurlijk mag ook de Winter Efteling niet ontbreken. Vind je de Efteling normaal al magisch? Tijdens de Winter Efteling is het helemaal betoverend. Je vindt er, naast de geweldige attracties, ook sfeervolle pleinen met winters entertainment en warme lekkernijen. De Winter Efteling duurt t/m zondag 5 maart. Een kaartje koop je online vanaf €38,-.

FeelGood market kerstmarkt – Strijp S Eindhoven

Iedere 3e zondag van de maand vind je de FeelGood market op Strijp S. De FeelGood Market is een bruisend evenement vol duurzame, handgemaakte, originele en inspirerende (streek)- producten, lekkere (bio) hapjes, drankjes, workshops en goede live muziek. Een lekker dagje uit voor het hele gezin. En dit keer dus een kersteditie op 18 december van 12 – 18 uur in het Klokgebouw op Strijp S. Gratis entree.

Bosch Winterparadijs – ’s Hertogenbosch

De Parade in ‘s-Hertogenbosch wordt ook dit jaar weer omgetoverd tot een sfeervol winterparadijs! Jong en oud zijn welkom voor optredens, gezelligheid en winterse gerechten. Kortom: een winters dagje genieten bij het Bosch Winterparadijs! Het Bosch Winterparadijs is er van 9 december 2022 tot en met 8 januari 2023. Helaas, het is Stichting Winterparadijs ’s Hertogenbosch en de gemeente ’s Hertogenbosch niet gelukt om tot overeenstemming te komen om dit jaar een Breed Bosch’ Winterparadijs te organiseren.

Dickens Festijn – Drunen

De klok wordt weer teruggedraaid op zaterdagavond 17 december (18 uur) en zondagmidddag 18 december (van 12 – 17 uur) in Drunen. Het centrum van Drunen verandert voor de 16e keer in een levend negentiende eeuws tafereel. De Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie. Het Dickens Festijn in Drunen is gratis.

Dickensnight Brandevoort – Helmond

Met zo’n 20.000 bezoekers is Dickensnight Brandevoort een van de drukst bezochte evenementen van Helmond. Dit jaar waan je jezelf in de tijd van Dickens op 18 december van 14 tot 20 uur. Geadviseerd wordt om met de fiets, te voet of openbaar vervoer te komen. Station Brandevoort is op 2 minuten lopen van Dickensnight.

Dickens Festijn Maarheeze

Op 11 december (dus een week voor de andere twee festijnen) is er ook in Maarheeze voor de vierde keer een Dickens Festijn. Onder het motto ‘Beleef de sfeer van weleer’ waant de bezoeker zich in het Victoriaanse tijdperk. Loop over de markt, geniet van de vele optredens of proef van de verschillende lekkernijen. Toegang bedraagt € 4,00 per persoon, kinderen t/m 12 jaar gratis.

IJsfestijn Deurne

Van 16 december tot en met 8 januari 2020 zal 3 weken lang het IJsfestijn plaatsvinden in het centrum van Deurne. Met een grote schaatsbaan op de markt met een apart gedeelte voor de kleintjes en aansluitend een gezellig wintercafe voor een hapje en een drankje. Helemaal in winterse sferen! Er worden diverse activiteiten georganiseerd en er komen leuke acts zoals optredens, DJ’s op het ijs, kindermiddagen en The Masked Singer.

Bergs Winterparadijs – Bergen op Zoom

Van 25 november 2022 t/m 8 januari 2023 kun je jezelf weer vermaken op de mooist verlichtte ijsbaan van Nederland. Er worden ook allerlei leuke dingen georganiseerd zoals schaatsen met knabbel en babbel, meet & greet met de Grinch, een SantaRun & diverse optredens. Toegang is gratis, wil je schaatsen dan betaal je natuurlijk wel. Zie de website voor de openingstijden.

Wollige Winterweken in Geldrop-Mierlo

De Wollige Winterweken zijn terug en ze zijn dit jaar grootser dan ooit. Van 9 december t/m 8 januari 2023 is er in Geldrop-Mierlo weer genoeg te doen. Denk aan Magisch Mierlo van 9 t/m 11 december wat een gratis event is voor jong & oud met een non-stop muziekprogramma, een spectaculaire glijschans voor kinderen, een betoverende kerstmarkt én genieten op het plein van heerlijke hapjes en drankjes.

Of ga je liever naar de schaatsvaan welke van 9 december t/m 8 januari midden in het centrum van Geldrop staat? Van 17 t/m 19 december wordt het Kasteel Geldrop weer omgetoverd tot Christmas Castle. Ontdek alle activiteiten via www.wolligewinterweken.nl

Christmas by candlelight – Heusden

Vrijdag 16 en zaterdag 17 december is het weer Christmas by Candlelight in het pittoreske Heusden. Alles in het historische vestingstadje ademt de sfeer die zo goed past bij kerst. De schilderachtige straatjes, de monumentale panden, de vele authentieke winkeltjes, de gezellige gastvrije horeca. Het is de perfecte plek voor een van de gezelligste en mooiste kerstmarkten van Nederland. Kraampjes bij kaarslicht, overal kerstzang, vuurkorven, glühwein en natuurlijk het mooiste aanbod aan koopwaar.

De leukste kerst uitjes in Limburg

Omdat wij vlakbij Limburg wonen (binnen 10 minuten zijn we er) vond ik het ook leuk om te kijken welke leuke kerst uitjes er allemaal in Limburg zijn. Ik heb zowel gekeken naar Noord-Limburg als Zuid-Limburg.

Tover Route – Roermond

Van vrijdag 4 november 2022 t/m zondag 29 januari 2023 vind je weer de Tover Route in Roermond. Tover met een interactief toverstokje bij 15 locaties en 30 toverpunten, verspreid door de stad, de Tover Route aan: licht, geluid én actie. Het thema van de Tover Route Roermond 2022 is: ‘You are a moviestar!’. Meer informatie vind je hier.

Winter Feelings Toverland – Sevenum

Het belooft een magische winter te worden in Toverland. Vanaf 26 november 2022 t/m 15 januari 2023 kun je elk weekend in Toverland genieten van ons nieuwe winterconcept: Winter Feelings. Ontdek samen alle 6 werelden zoals je ze nog niet eerder hebt gezien, met Port Laguna als letterlijke hotspot. Van deze winterse Laguna vol activiteiten en festiviteiten krijg je het meteen warm. Tijdens de kerstvakantie geniet je dagelijks extra lang van dit alles, namelijk tot 20:00 uur! 

Kerststad Valkenburg – Limburg

Van 18 november 2022 t/m 8 januari 2020 barst Kerststad Valkenburg weer los. Laat je meevoeren door de ondergrondse betovering in de grotten van Valkenburg. Honderden kraampjes, duizenden lichtjes, indrukwekkende zandsculpturen en meterslange miniatuurdorpjes maken de ondergrondse beleving onovertroffen.

© Kerststad Valkenburg

Magisch Maastricht

Magisch Maastricht op het Vrijthof. Met een reuzenrad zo hoog als de wolken, een idyllische ‘Almhütte’, 900 m² overdekt kunstijs, een kerstmarkt met warme chocolademelk, Limburgse vlaai en andere verleidingen uit de streek die lonken. Daar waar het hout knispert, klop je aan bij de Kerstman voor een gemoedelijk onderonsje.

Kribkeswandeling Schin op Geul

Van 6 december t/m 6 januari is er in het pittoreske Schin op Geul een prachtige Kribkeswandeling uitgezet.  Deze mooie wandeling van circa 7 kilometer leidt langs een dertiental kribkes (kerststallen) en diverse wegkruizen en kapelletjes en is de ideale gelegenheid om in alle rust te genieten van de kerstsfeer. De route is ideaal voor families met kinderen om op een leuke en veilige manier de kerstgedachte te bewonderen bij de vele prachtig opgezette kribkes! 

Weet jij nog een leuk kerst uitje in Brabant of Limburg? Laat het hieronder weten!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *