Leuke weetjes over de badkamer!

Vroeger toen ik nog klein was zat er een wc in onze badkamer. Nu woon ik al een aantal jaar op mezelf en heb ik helemaal geen wc in de badkamer meer. Terwijl dat eigenlijk dus wel gebruikelijk is. Heel veel huizen hebben een wc in de badkamer. Daar komt dan ook in het Engels “Can I use the bathroom” vandaan wanneer men naar de wc moet. Ik was benieuwd naar leuke andere weetjes over de badkamer en daarom heb ik er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Nederlanders hebben gemiddeld kleine badkamers

Ten opzichte van de badkamers in het buitenland hebben wij Nederlands maar vaak een kleine badkamer. Ik kan daarover meepraten want in onze badkamer is ruimte voor een douche en een wastafel. En eigenlijk niet eens echt een badkamermeubel. We hebben nu een geïmproviseerd kastje onder de wastafel, maar echt handig is het niet. Het blijkt overigens dat bij twee derde van de Nederlandse huizen de badkamer slechts 8,5 m² is. Dat is iets kleiner dan 3 bij 3 meter en dus soms best passen en meten. Deze badkamers hebben dan ook geen wc zoals je begrijpt.

Je kunt beter koud douchen

Alhoewel ik dus het liefst onder een hele warme en soms wel hete douche sta is het eigenlijk beter om koud te douchen, Sowieso is het slecht voor je huid wanneer het water boven de 43 graden is. Daarom heeft een moderne badkamer een thermostatische douchekraan met een begrenzer bij de 38 graden. De reden dat koud douchen zo goed voor je is, is omdat de bloedvaten zich dan vernauwen waardoor je huid verstevigd wordt. Daarnaast stap je door het koude water ook opgepept en wakker de douche uit. Een ander voordeel is dat het beter is voor je portemonnee met die enorme gasprijzen van nu.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Elke dag douchen?

Veel mensen douchen minimaal elke dag. Terwijl dat dus helemaal niet nodig. Het blijkt uit onderzoek zelfs dat het beter voor je huid is om maar eens in de 2 á 3 dagen te douchen. Of wanneer je toch elke dag wilt douchen om dat dan ook alleen maar met water te doen en niet met douchegel of schuim. Deze beschadigen namelijk de huid wanneer je teveel schrobt. Overigens is niet meer dagelijks douchen ook beter voor het milieu, zie het volgende weetje…

80 liter water per douchebeurt

Per douchebeurt verbruik je gemiddeld maar liefst 80 liter schoon drinkwater. Dat is een heleboel. Daarnaast douchen de meeste mensen met warm water, die in de CV-ketel verwarmd wordt. Anno 2022 kost dat een heleboel geld. Het is daarom veel slimmer om minder te douchen en wat meer te wassen met koud water. Ga je toch onder de douche dan kun je, om geld te besparen, ook de douche uitzetten wanneer je jezelf aan het inzepen bent. Deze en meerdere bespaartips lees je in deze blog.

Zingen onder de douche

Zing jij wel eens onder de douche? Ik in ieder geval wel. Als je net als mij zingt onder de douche dan behoor je dus tot 60% van de Nederlanders die dit doet. Het fijne aan zingen in de douche is dat we het idee hebben dat niemand het hoort en dat het vaak beter klinkt. Dat laatste komt doordat het galmt in de badkamer, waardoor iedereen een zangtalent lijkt.

Zing jij wel eens in de badkamer?