Leren fietsen? Eerst een loopfiets!*

Onze dochter is momenteel vier jaar en fietst op een fiets met zijwieltjes vanaf haar derde verjaardag. We zien het ook niet snel gebeuren dat daar verandering in komt want ze is erg onzeker op de fiets en heeft totaal nog geen balans. Ik moet daar wel bij vertellen dat ze dus ook geen loopfiets heeft gehad. En dat terwijl het ‘fietsen’ op een loopfiets vele voordelen schijnt te hebben. Voor ons zoontje pakken we dat dus anders aan en hebben we inmiddels al een Banwood First Go loopfiets in huis.

Aangezien de loopfiets op dit moment voor onze baby nog te hoog gegrepen is, laten we onze dochter er gebruik van maken. Ze vindt hem ten eerste enorm mooi (is hij ook!), maar ze vindt het ook stoer om met een loopfiets te oefenen. Wie weet fietst zij binnenkort ook wel zonder zijwieltjes weg.

Wat is een loopfiets?

Een loopfiets is heel kort door de bocht gezet een fiets zonder trappers. Je komt vooruit met deze fiets wanneer je op het zadel zit en met de benen over de grond stapt. Je loopt dus terwijl je op de fiets zit.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Het principe van een loopfiets bestaat al sinds de 19e eeuw. In 1816 werd namelijk de draisine uitgevonden door Karl Drais, een soort loopfiets maar dan voor volwassenen.

Waarom kiezen voor een loopfiets?

De meeste ouders kiezen voor een loopfiets wanneer hun kind een jaar of twee is. Kinderen zien een fiets namelijk niet als een handig vervoersmiddel, maar juist als een geweldig stuk speelgoed waar ze niet vroeg genoeg mee willen beginnen. Echter zijn tweejarigen vaak nog te klein voor een ‘echte’ fiets en daarom is de loopfiets zo ideaal.

De voordelen van een loopfiets

Naast dat peuters graag willen fietsen en een loopfiets dan een handig opstapje naar een fiets met trappers is, heeft de loopfiets nog vele andere voordelen.

Minder spierkracht

Op de loopfiets vooruit komt kost een kind veel minder spierkracht dan wanneer ze op een grote fiets fietsen of zelfs op een driewieler. Ze maken namelijk dezelfde beweging als wanneer ze lopen en hoeven niet perse te duwen en kracht te gebruiken om vooruit te komen.

Veilig gevoel

Doordat de voeten dichtbij, oftewel op, de grond zijn geeft het ook een veilig gevoel. Oke, natuurlijk moeten ze de eerste paar keren wennen. Maar als ik zie hoe onze dochter de eerste paar keren op de loopfiets van Banwood wegreed en hoe dit ging op haar grote fiets. Dan zie je echt veel verschil. Ze zit hier veel zekerder op.

Evenwicht zoeken

Wanneer kinderen oefenen op een loopfiets leren ze veel sneller hun evenwicht houden dan wanneer ze eerst met zijwieltjes fietsen en daarna zonder. Het evenwichtsgevoel wordt echt getraind met een loopfiets terwijl ze bij zijwieltjes vaak juist scheef fietsen omdat het niet goed afgesteld is. Je ziet vaak dat wanneer kinderen ervaring hebben met de loopfiets zij eerder en sneller leren fietsen dan wanneer kinderen een driewieler of zijwieltjes hebben.

Hier in het dorp zie ik bijvoorbeeld al kindjes van net drie rondfietsen op een grote fiets, omdat zij ook al veel hebben geoefend met een loopfiets.

Motorische ontwikkeling

Een loopfiets is ontzettend goed voor de motoriek. Kinderen leren niet alleen de balans te houden, maar ze moeten zich ook nog zien voort te bewegen en dat terwijl ze ook nog moeten sturen. Een hele goede motorische stimulatie dus! Vooral omdat bij een echte fiets ze daarbij óók nog eens moeten leren trappen. Dat is wel erg veel in één keer.

Ruimtelijk inzicht

Naast dat ze zich motorisch ontwikkelen krijgen ze er ook nog eens een ruimtelijke inzicht door. Ze moeten namelijk wel leren in te schatten hoe snel ze gaan en wanneer ze moeten stoppen zodat ze niet ergens tegenaan botsen. Doordat ze met een loopfiets zich sneller voortbewegen en over grotere afstanden krijgen ze een beter gevoel van afstand en snelheid.

Vrijheid

Vaak kunnen peuters nog niet zo snel lopen en dus zet je ze al snel in een buggy. Dat is iets wat de meeste peuters helemaal niet leuk vinden dus dan is de loopfiets weer een goede uitkomst. Want op een loopfiets bewegen ze zichzelf sneller voort dan wanneer ze lopen. Je moet zelfs oppassen dat je ze zelf nog wel bijhoudt. Zo hard kan het soms gaan.

Dit geeft voor de kleintjes een geweldig gevoel van vrijheid. Niet meer continu vastgesnoerd (soms is het wel nodig natuurlijk), maar ook gewoon zelf gaan en staan waar ze willen.

banwood loopfiets babyenpeuterkleding

Gewoon leuk

Tsjah en dan het laatste voordeel: een loopfiets is gewoon leuk! Ik ben nog geen enkel kind tegengekomen die niet de aantrekkingskracht van de loopfiets kent. Hoewel het misschien in het begin wennen is en best spannend, zullen ze na een paar keer oefenen niets anders meer willen!

Een loopfiets is hipster proof!

Loopfietsjes heb je, zoals vele producten, in allerlei soorten en maten. Je kunt het bij een hele simpele houten fiets houden. Maar er zijn tegenwoordig zulke leuke modellen, helemaal hipster proof.

Zo ook onze nieuwe loopfiets. De Banwood First Go loopfiets. Al vanaf het moment dat ik hem in de webshop van Baby en Peuter kleding zag was ik verkocht. En ook onze dochter is spontaan verliefd geworden sinds we hem in huis hebben. Zij vindt het stiekem helemaal niet erg dat haar kleine broertje er nog niet op kan want ze test de fiets met veel liefde voor hem uit.

De fiets is gecertificeerd voor kinderen tussen de 3 en 5 jaar, maar je kunt hem waarschijnlijk al iets jonger gebruiken. Dat ligt er volledig aan hoe groot je kind ook is natuurlijk. Onze dochter is vier dus de ideale testpersoon. Het is een heel stoer en sportief fietsje en er zit ook een mandje bij die je makkelijk eraan kunt bevestigen, maar ook eraf kunt laten. Zo is de fiets geschikt voor zowel jongens als meisjes.

Zonder helm, geen fiets

Bij het fietsje ontvingen wij ook een fietshelm van Banwood. Sinds dat onze dochter op haar fiets met zijwieltjes fiets wil ik al een helm aanschaffen. Maar nu met de loopfiets vind ik dat helemaal een noodzakelijk iets. Helmen beschermen tot ongeveer 20 km/u bij een val. En aangezien kinderen doorgaans niet harder gaan en het vaak een eenzijdig ongeluk is helpt een helm dus zeker tegen hoofdletsel.

banwood loopfiets fay

Een aantal vriendinnetjes van mijn dochter hebben ook een fietshelm dus zij vindt het geweldig dat ze er nu ook eentje heeft. Heel goed, want jong geleerd is oud gedaan toch?

Lekker veel oefenen

De komende tijd gaat onze dochter dus lekker veel oefenen met de fiets. Ze heeft hem inmiddels al een paar keer meegenomen en je ziet haar gewoon vooruit gaan. Ik ben dan ook erg benieuwd wanneer ze de overstap durft te maken naar een echte fiets met trappers en zonder zijwieltjes. En dan over een jaar of anderhalf kan ons zoontje er ook gebruik van maken. Hartstikke fijn!

Heeft jouw kind een loopfiets (gehad)?

3 reacties op “Leren fietsen? Eerst een loopfiets!*

  • Mijn peuter heeft een loopfiets. Hij heeft er inderdaad een geweldig evenwichtsgevoel door ontwikkeld. Hij fietste heel snel kleine afstanden op zijn fiets met trappers toen hij die kreeg. Maar op de loopfiets is veel meer ontspannen voor hem, hij hoeft daar veel minder over na te denken.

  • Wat een leuke! Hier ene houten loopfietsje gehad maar die is gaan verschimmelen in de schuur. Oeps! Hebben hem bij het verhuizen in de container gedaan.

Reageren is niet mogelijk.