Lekkere vega recepten voor op de BBQ

vegetarische recepten op de bbq

Alhoewel ik zelf niet vegetarisch ben eet ik met regelmaat een vegetarische maaltijd. Doorgaans is dat met de lunch, maar heel soms doe ik dat ook met avondeten. En vooral nu het BBQ seizoen er weer is vind ik het leuk om vega recepten op de barbecue te testen. Sommige ‘recepten’ zullen al bekend terrein zijn maar hopelijk doe je ook wat nieuwe inspiratie op!

Een vegetarische barbecue

Een barbecue hoeft niet altijd perse een vleesfestijn te zijn. Want juist vegetarische recepten zijn erg in trek. Ben je wel een vleesliefhebber dan kun je wellicht zoiets erbij doen. Heel lekker als bijgerecht. En wil je echt eens een keer zonder vlees, ook dat kan heel makkelijk. Ga je voor beide? Dus zowel vlees als vegetarisch tijdens dezelfde barbecue. Dan is het aan te raden om voor een grote barbecue te zorgen waarbij je deze kunt op delen in twee gedeeltes. Eentje voor het vlees en de ander voor de vega’s.

Direct- en indirect grillen

Voordat ik de barbecue workshop van Weber volgde had ik nog nooit van direct- en indirect grillen gehoord. Wij gooien altijd de barbecue aan en alles komt bovenop de kolen te liggen. Vooruit, wel op een rooster, maar je snapt wat ik bedoel. En dat terwijl dat niet altijd de beste keus is. Wil je dat iets langzaam gaart – of heb je een heel groot stuk vlees zoals en hele kip – dan is het aan te raden om deze indirect te grillen.

vega recepten bbq

Met indirect grillen wordt bedoelt dat je het vlees, de vis of groenten niet direct boven de brandende kolen (of gasbrander) legt maar ernaast. De deksel van de barbecue gaat dan ook dicht waardoor eronder hoge temperaturen kunnen ontstaan. Met biefstuk kun je dit ook heel goed doen. Je schroeit hem eerst direct boven de kolen aan en daarna leg je hem indirect weg. Ook groenten die wat langer de tijd nodig hebben leg je indirect op de barbecue. Anders branden ze veel te snel aan.

Lekkere vega recepten voor de BBQ

Na de Weber workshop ben ik in ieder geval in volle enthousiasme aan de slag gegaan met alles wat ik heb geleerd op mijn nieuwe Weber Original Kettle 47 cm die ik ook van ze had ontvangen. Sommige ‘recepten’ zullen al bekend terrein zijn maar hopelijk doe je ook wat nieuwe inspiratie op!

Zoete aardappel

Dat je aardappelen kunt poffen in de oven en/of de BBQ dat is bekend terrein. Maar wat wellicht nog lekkerder is, dat is een zoete aardappel. Vooral bij mijn kinderen is dit echt een groot succes. Want een gewone aardappel is vaak wat droog en toch smaakloos. Dus daar moet je dan allerlei dingen bij doen om lekker te maken. Terwijl een zoete aardappel gewoon al lekker van zichzelf is.

Let wel op bij het poffen van de aardappelen dat ze niet te dik zijn. Zijn ze dat wel snijd ze dan eens door de lengte.

Zoete (bloemkool) pizza

Tijdens de Weber BBQ workshop maakten we ook een zoete pizza. Deze was met gewone pizzadeeg, maar hij kan ook heel goed met bloemkooldeeg. Besmeer de bodem met mascarpone en beleg hem met alles wat je lekker vindt qua zoetigheid. Bijvoorbeeld blauwe bessen, mini marshmallows, aardbeien, muntblaadjes, enzovoort. En dan op de barbecue. Indirect natuurlijk.

Handige tip: gebruik een terracotta bloempotschotel als pizzaplaat!

Gegrilde groenten of fruit

Iedereen kent natuurlijk wel de gegrilde ananas of aubergine. Maar heb je wel eens pastinaak en bospeen op de BBQ gegrild? Dit zijn groenten waar je wellicht niet zo 1,2,3 aan denkt maar die wel hartstikke geschikt zijn. Zorg ervoor dat je ze in dunne repen snijdt en gooi het lekker (besprenkelt met olijfolie) in een aluminiumbak bij elkaar. Dan indirect op de barbecue voor een minuut of 30. Bekijk zelf even na een minuut of 15 hoe het ervoor staat en hussel de groente dan wat om.

Deze groente is heerlijk om met een dip te eten. (Hier vind je nog meer lekkere groente om te grillen.)

Camembert met honing

Ben jij net als ik een grote kaasliefhebber? En ben je dol op kaasfondue? Dan is dit echt een heerlijk gerechtje om te maken. Eigenlijk is het amper een gerecht te noemen maar in combinatie met bovenstaande gegrilde groenten wel.

Een camembert koop je vrijwel altijd in een houten doosje. Dit houten doosje is dan ook ideaal om je kaas in te doen op de BBQ. Natuurlijk moet je hem wel nog even uit het plastic halen, maar daarna leg je hem dus terug in het houden doosje. Dan een paar inkepingen erin en wat honing erover en hij kan op de barbecue. Ook deze keer indirect want anders verbrand het doosje.

vegetarische recepten bbq

Dit is enorm lekker voor bij je avondmaaltijd, maar je kunt het natuurlijk ook later op de avond inzetten als borrelhapje. Is het een tussengerecht dip er dan geen brood in want dat vult te erg. Juist de groenten erin dippen is overheerlijk en niet al te vullend.

Tofuspiesjes

Zelf heb ik ze nog nooit gemaakt maar een vriendin van me wel en zij vindt het heerlijk. Je maakt de tofuspiesjes door eerst een marinade te maken van sambal, ketjap manis en wat gemberpoeder. Je smeert de tofu blokjes in met dit mengsel en prikt ze op een satéstokje. Het fijne van deze spiesjes is dat je ze slechts vijf minuten op de BBQ hoeft te leggen. Ook kun je ze nog uitbreiden met allerlei groente ertussen. Ideaal en lekker!

Heb jij nog een lekker vega recept ter aanvulling?

6 reacties op “Lekkere vega recepten voor op de BBQ

Reageren is niet mogelijk.