Lekker simpel met het hele gezin dineren

dutch oven

Dineren met het hele gezin kan een heerlijke en gezellige ervaring zijn, of je nu thuis rond de eettafel zit of geniet van het buitenleven tijdens een kampeertrip. Maar wat ga je eten en hoe ga je dat bereiden? Koken met een Dutch Oven is dan ook echt dé uitkomst: een gietijzeren pan waar je werkelijk alles mee kan. Zet ‘m in de oven, op het fornuis, of zelfs boven een open vlammetje op de camping.

De veelzijdigheid van een Dutch Oven

Je kan er zoveel mee! Bakken, braden, stoven, frituren en grillen, het kan allemaal. Daarnaast heeft een goede Dutch Oven een plat deksel met opstaande rand, waar je kolen op kan leggen. De pan fungeert dan echt als klein oventje! Zo bak je heerlijke pizza’s, broden, taarten en ovenschotels. Je hoeft er niet eens helemaal de stad voor in: Dutch Ovens koop je online, dan wordt het gewoon bij je thuis bezorgd. Wel zo makkelijk!

Duurzaamheid

Eén van de meest waardevolle kwaliteiten van een Dutch Oven is zijn duurzaamheid: deze pannen zijn gemaakt van gietijzer, een materiaal dat generaties lang meegaat. Leuk voor het milieu, en ook voor de portemonnee. Ook zorgt dit materiaal voor een gelijkmatige hitteverdeling en geweldig warmtebehoud. Zo kook je dus ook zonder problemen op een klein pitje.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Veiligheid

Het gebruik van een Dutch Oven is makkelijk en veilig. De dikke wanden en goed afsluitende deksel houden warmte en vocht vast, waardoor de kans op ongelukken met kokende vloeistoffen of opspattend vet minimaal is. Wanneer je de Dutch Oven gebruikt om een pizza te bakken door hete kolen op het deksel te leggen, is het wel goed om extra voorzichtig te zijn, zeker als er nog kleintjes rondrennen. Ook hebben dit soort pannen vaak stevige handgrepen, die je gemakkelijk vastgrijpt met ovenhandschoenen aan.

Veelzijdige pannen

Naast de duurzaamheid en de veiligheid van deze pannen zijn deze pannen ook geliefd om hun veelzijdigheid. Je gebruikt ze voor zeer uiteenlopende gerechten. Hier een kleine greep uit de mogelijkheden:

  • Slow cooking: de Dutch Oven is heel goed in temperatuur constant houden, waardoor deze pannen zich perfect lenen om gerechten langzaam te laten garen. Net als een elektrische slowcooker. Van mals gestoomd vlees tot volle soepen en stoofpotten. Ook is dit natuurlijk erg makkelijk: gooi de ingrediënten in de pan en het eten is klaar terwijl je gezellig een spelletje speelt.
  • Bakken: gebruik je Dutch Oven als draagbare oven en bak de lekkerste pizza’s, broodjes en koekjes.
  • Eénpansgerechten: dankzij de ruime inhoud van de Dutch Oven maak je de heerlijkste éénpansgerechten. Lekker en gezond: Indiase curries, vegetarische risotto of goedgevulde chili.
  • Buiten koken: Dutch Ovens zijn ook zeer geschikt voor gebruik op de camping. Deze pan met voetjes kan boven een vlammetje staan zodat je overal je favoriete recepten kan maken.

In het kort

De Dutch Oven is dus een echte must-have in elke keuken. Duurzaam en voor van alles te gebruiken, wat wil je nog meer? Of je nu een simpel gerecht wil voor een doordeweekse dag of een uitgebreide maaltijd voor een verjaardagsfeest: met een Dutch Oven ben je op alles voorbereid.