Het leeftijdsverschil tussen 2 kindjes, wat is ideaal?

Het leeftijdsverschil tussen 2 kindjes, wat is ideaal? Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Ik ben van mening dat hét ideale leeftijdsverschil niet bestaat. Elk verschil heeft zo zijn voor- en nadelen. In dit artikel lees je daarom, in samenwerking met verschillende mamabloggers, van diverse leeftijdsverschillen de voor- en/of nadelen. 

Zelf had ik, voordat Fay geboren was, het beeld in mijn hoofd van een leeftijdsverschil van 2 jaar tussen de kinderen. Mijn broertje en ik schelen vier jaar en ondanks dat we toch veel hebben gespeeld merkte je dat verschil toch wel. Zelfs nu nog wel eens aangezien hij in een hele andere levensfase zit als ik. Maar het leven valt niet te plannen dus ook het leeftijdsverschil niet. Fay scheelt iets meer dan 3 jaar met haar broertje en al tijdens de zwangerschap zag ik mega veel voordelen.

Leeftijdsverschil tussen 2 kindjes

Zo is onze dochter al vanaf 2,5 zindelijk dus hoef ik geen luiers meer te verschonen. Verder is ze echt al heel zelfstandig dus tillen hoef ik haar in principe niet. Nu heb ik dat toch wel eens gedaan omdat elk kindje gewoon graag nog eens getild wordt. Maar het hoefde niet. Dus als ik een keer echt geen puf had dan kon ik dat mooi aangeven. Nog zo’n voordeel overigens, met drie jaar begrijpen ze al heel veel. Dus je kunt goed uitleggen waarom bepaalde dingen even niet gaan of anders lopen.

Monique van Moonoloog:

Mijn kinderen schelen drie jaar min drie weken, bijna drie jaar dus. Ik had altijd het ‘ideaalbeeld’ van een leeftijdsverschil van twee jaar in mijn hoofd. Hoe dat komt weet ik eigenlijk niet. Misschien omdat dat veel ouders na de eerste verjaardag van hun oudste willen gaan voor een tweede? Bij ons heeft het door omstandigheden (werk en studie) wat langer geduurd.

Waar ik eerst bang was dat de kinderen dan in totaal verschillende ontwikkelingsfasen zouden zitten, zie ik nu vooral de voordelen van een wat groter leeftijdsverschil. Zo is mijn dochter Lise erg betrokken bij de zorg voor haar broertje en begrijpt ze het (meestal) heel goed als ik haar uitleg dat ik even naar hem toe moet als hij huilt en ze dus even moet wachten. Stiekem heeft Quinn er een tweede moedertje bij, want als hij huilt is Lise er vaak als eerste bij om hem te troosten en te zeggen ‘mama komt zo lieverd, niet huilen want alles komt goed’.

Laura van Wereld van Mama:

Mijn kinderen zijn 10 jaar, 7 jaar en 7 maanden. Alles heeft natuurlijk zijn voors en tegens maar ik moet zeggen dat ik het nu heerlijk vind om een kleine te hebben terwijl de andere kinderen groter zijn. Ik kan de oudste gerust om een kleine boodschap sturen of eventjes laten opletten terwijl ik bezig ben met koken of de was. Ook de kinderen zelf vinden het heerlijk om een baby in huis te hebben en ze zijn dan ook dol op hun broertje.

Tussen de oudste kinderen zit 3 jaar verschil. Ik dacht eerder dat het nadelig zou zijn maar niks is minder waar. Toen mijn dochtertje werd geboren ging de oudste al naar de peuterspeelzaal en daardoor had ik 2 ochtenden per week die ik heerlijk kon besteden aan alleen mijn meisje.

Merel van Lotuswritings:

June was een jaartje of vier toen Ro en ik elkaar als vrienden leerden kennen. Een paar jaar later volgde een relatie en ik twijfelde hardop tegen hem. Moesten we überhaupt nog wel beginnen aan een kindje? Zou dat niet te veel leeftijdsverschil opleveren? Maar Rose was al onderweg, zo bleek een week later. En over dat verschil maakte ik me ten onrechte zorgen. Ze schelen bijna acht jaar, maar spelen echt heel veel. Rose is energiek, net als June, en ze dol op haar grote zus die nooit te moe is voor wild stoeien of trucjes op de trampoline. Met May gaat ze juist weer boekjes lezen of lekker knuffelen.

Vermoedelijk verandert dit nog wel in de puberteit. Aan de andere kant vinden grote meiden twee van die kleintjes straks vast ook weer schattig… Dus wie weet loopt het allemaal wel los. De directe aansluiting is er dan nu niet echt door die acht jaar, maar tegelijkertijd zijn ze echt gek op elkaar. Ze missen elkaar ook als ze niet samen zijn.

En dan Rose en May… Ik vind persoonlijk dat het kleine leeftijdsverschil (elf maanden) inmiddels echt heel veel toevoegt. In eerste instantie was het vooral keihard werken. Nu trekken ze veel met elkaar op, halen samen streken uit en spelen vaak samen. En natuurlijk slaan ze elkaar ook regelmatig de hersens in haha, maar ze kunnen dat met hun pittige karakters wel hebben. Hoop in elk geval dat die band ook in de toekomst zo hecht blijft! (Lees ook: Klein leeftijdsverschil: de 7 grootste voor- en nadelen van die elf maanden)

Zoals je dus al leest, elk leeftijdsverschil heeft wel wat. Zowel positief als negatief. Er is dus eigenlijk geen ideaal leeftijdsverschil. Je maakt het zelf ideaal.

Hoeveel leeftijdsverschil zit er tussen jouw kinderen?

23 reacties op “Het leeftijdsverschil tussen 2 kindjes, wat is ideaal?

 • Als er nog een tweede komt (durf ik echt niet te zeggen), dan zal er zeker wat meer verschil tussen zitten. Ik zie in mijn omgeving hoe pittig het is met kindjes die erg dicht op elkaar zitten.

 • Ik denk dat er voor en nadelen zitten aan zowel veel als weinig leeftijdsverschil. Tussen Evie en haar broertje zit straks bijna 4 jaar. Wat ik fijn vind aan het grote verschil is dat Evie nu heel veel begrijpt en op veel vlakken zelfstandig is waardoor ik mij meer op de zwangerschap kan focussen.

 • Bij ons zit er straks bewust 7 jaar tussen. Ik was 24 toen ik Milan kreeg en we vonden het wel heel fijn zo. Uiteindelijk begon het toch te kriebelen en wilden we graag een tweede. Dit ging behoorlijk snel gelukkig, anders was het verschil nog groter geweest. Wat wij vooral fijn vinden is dat we heel kostbare jaren hebben met Milan alleen en hij nu op school zit. Hij is al een heel stuk zelfstandiger en heeft een continurooster wat ons straks ook de ruimte geeft om dingetjes met alleen de jongste te doen. Daarbij maakt hij alles nu heel bewust mee en kunnen we hem ook goed voorbereiden. En dat we er straks maar een tegelijk op de middelbare school hebben vinden we wat betreft kosten heel erg fijn 😉 Ik ben, net als jij, van mening dat het ideale leeftijdsverschil niet bestaat, want het moet ook klikken tussen kinderen.

 • Klopt, het ideale leeftijdsverschil bestaat niet. Bovendien Is het niet te plannen. Bij ons zit er een kleine twee jaar tussen. Ik ben vooral erg blij met mijn twee leuke jongens.

 • Natuurlijk kun je het niet plannen, maar het lijkt mij in verschillende fases van hun levens anders. Ik heb nooit stil gestaan bij ’t ideale leeftijdsverschil. Eerst maar eens zorgen dat die kleine in mijn buik er goed en wel uit komt 😉

 • Grappig dat veel mensen 2 jaar als ideaal leeftijdsverschil denken. Ikzelf scheel drie jaar met mijn zus en mijn man 2 jaar met zijn zussen. Dat was dus ook ons plan. Het werd anderhalf. Als moeder vind ik het pittig. Een drukke dreumes tijdens de zwangerschap en kraamperiode vind ik niet ideaal. Nu na 8 maanden zie je de twee broers erg naar elkaar toetrekken. Kleine man is zo onder de indruk van zijn grote broer en vind alles prima (ik hoor het vaak lachen als zijn grote broer van 11 kilo weer eens op hem staat). Voor mijn jongens is dit een prima leeftijdsverschil en ben ik blij dat we dit cadeautje mochten krijgen.

 • Wij dachten altijd zo snel mogelijk weer verder te gaan. Dus zodra ik uitontzwangert was. Maar in de praktijk werkt dat gewoon niet als je er zelf mentaal nog niet aan toe bent. Dus inderdaad: het ideale leeftijdsverschil bestaat niet en voor iedereen werkt weer iets anders. Ik wacht liever tot ik er echt weer klaar voor ben.

 • 2 jaar en 3 maanden. Mij leek ergens tussen de 2 en 2,5 jaar ideaal. Ik vind het wel fijn zo, maar er zullen zeker voor en nadelen aan ieder leeftijdsverschil zitten. Dat is ook logisch.

 • Ellen1979 zegt:

  Bij ons zit er 5 jaar tussen. Er wordt veel meer samen gespeeld dan ik had gedacht. Wat ik ook fijn vind is dat er weinig jaloezie is en veel minder tegen elkaar op gebokst wordt. Ze zitten nu eenmaal in andere levensfasen, dus kunnen andere dingen.
  Als neefjes en nichtjes hier zijn merk ik dat steeds speelgoed afpakken, iets ook willen kunnen of krijgen steeds terugkerend iets is.

 • Heel leuk om te lezen.
  Ik wilde JUIST geen klein leeftijds verschil.
  Naast dat ik er ook gewoon echt niet aan toe was, zag ik het ook niet zitten om twee kids in de luiers te hebben, 2 kids in een ledikant, 2 commodes, noem maar op.
  Wij kozen ‘bewust’ (in hoeverre dat echt kan) voor een wat groter leeftijdsverschil.
  Ik dacht eerst aan 4 jaar (oudste naar school, tijd met de kleinste) maar uiteindelijk kwam de wens al een jaar eerder en uiteindelijk zit er nu 3 jaar en 3 maanden tussen Ryan & Chiara.
  Hoewel Ryan in het begin heel ongeduldig was wanneer Chiara nu eindelijk eens kon spelen, zou hij nu wel eens willen dat ze van zijn speelgoed afblijft ?

 • Ik had van te voren ongeveer 2 1/2 jaar in mijn hoofd. Op 3 dagen na is dat het ook geworden. Ik vind het prima, maar ik denk stiekem nu dat een iets groter leeftijdsverschil voor ons makkelijker was geweest zeker tijden de zware zwangerschap. Ik denk wel dat dit een fijn verschil is voor de kinderen.

 • Een ideaal leeftijdsverschil bestaat inderdaad echt niet. Oz is iets meer dan 2,5 jaar ouder dan zijn zusje en mensen zeggen dan; ideaal. Ik denk, hoezo? Was hij ouder geweest, kon hij meer dingen zelf. Ook handig. En ja, op deze leeftijd kunnen ze misschien straks beter spelen. Maar is de kans ook groter dat ze de hersenen bij elkaar willen inslaan, omdat ze dan nog net teveel in elkaar overlopen qua leeftijd en interesses. Al geloof ik ook weer dat je daar meer last van kan hebben als de kinderen van hetzelfde geslacht zijn. Het zegt echt niets en ik was er zelf dan ook helemaal niet mee bezig. Het was meer dat ik richting de 40 ga en dus gewoon voor mijn 40e zwanger wilde zijn van een tweede 🙂

 • Mijn zoons schelen 2 jaar en 1 maand. Het leek me van tevoren altijd leuk om een klein leeftijdsverschil ertussen te hebben, wel veel werk in het begin maar uiteindelijk hebben ze dan meer aan elkaar. Toch heb ik me vooral laten leiden door mijn gevoel en niet door dit soort gedachtes. Tot ongeveer een jaar moest ik echt niet denken aan een tweede. En toen begon het weer te kriebelen. Maar ik denk inderdaad zoals je zegt dat het ideale leeftijdsverschil niet bestaat, alles heeft voor- en nadelen.

 • Tof om al die reacties te lezen! Een ideaal leeftijdsverschil bestaat inderdaad niet: alle gezinnen zijn uniek en elke situatie is anders. Mijn oudste dochter was 20 maanden toen haar broertje werd geboren en vier jaar toen haar zusje werd geboren (mijn zoon was dus 28 maand toen zijn kleiner zusje werd geboren).. Dat was bewust zo gepland: ik wou weinig tijd ertussen zodat ze veel met elkaar konden spelen. Mijn oudste was een heel rustige peuter die al veel begreep. Mijn tweede kraamtijd vond ik daardoor heerlijk: tijdens de borstvoeding kon ik aan de oudste boekjes voorlezen. De oudste deed nog dutjes overdag zodat ik mee kon slapen en ik nog niet naar school (in België vanaf 2,5) hoefde te rijden om haar te brengen en te halen. Broertje was heel tevreden in zijn relax met kijken wat zijn grote zus allemaal uitspookte.
  De derde kraamtijd was pittiger: zoonlief was best een drukke peuter en de oudste dochter ging al naar school dus die moest ik brengen en halen. Toch maakte ik tijd om te rusten en te genieten want het zou mijn laatste kraamtijd zijn. Het huishouden ging enkele jaren op een lager pitje 😉
  Nu zijn ze 8, 6 en 4 en vind ik het handig dat ze samen naschoolse activiteiten kunnen doen en we geen rekening meer moeten houden met dutjes of sleuren met buggy’s om uitstappen te doen. Ik zou het niet meer zien zitten om nu nog een baby of peuter mee te sleuren omdat de oudste naar de balletles wil. Ze spelen heel veel met elkaar en met elkaars speelgoed. Soms geeft dat wel eens ruzie maar daar leren ze ook weer van 😉 De oudste en de jongste schillen 4 jaar en die maken nauwelijks ruzie met elkaar. Ik zou het zo weer opnieuw doen 😉

 • Bij ons zit er krap twee jaar tussen. Het is nu afzien, maar straks hoop ik er de vruichten van te plukken. Althans als de broertjes elkaar een beetje liggen dan. ideaal verschil bestaat denk ik ook niet.

 • ik had van tevoren niet echt bedacht hoeveel jaar er tussen onze kinderen “moest” zitten maar er zit steeds 3 jaar tussen (nu 12, 9 en 6). Op zich ideaal want tegen de tijd dat er een baby kwam was de oudste alweer wat groter en zindelijk !! Het enige nadeel dat ik nu wel ervaar is dat als we een dagje weggaan het nu voor de oudste al snel te kinderachtig is dan voor de jongste, maar ze passen zich graag aan gelukkig !! Maar daarom is het des te leuker om ook uitjes met 1 kind in te plannen :)), beetje quality time :))

 • Ik heb 4kinderen 3 jongens en een meisje tussen de 1en de 2 zit 2jaar verschil tussen en tussen de 2en de 3’e zit 5jaar verschil en tussen de laatste 2 8jaar even voor de duidelijkheid mijn jongens zijn 18 16 en 11 jaar en mijn dochtertje wordt in november 3 jaar ik Zie wel wat nadelen ook voor al dat de jongste een meisje is en verder aleen voor delen

 • Ik had zelf in gedachten, ongeveer tussen 2 en 2,5 jaar. Niet te snel, zodat de oudste al wat zelfstandiger is, maar nog wel middagdutjes doet tijdens de zwangerschap en new born periode. En leuk om samen te kunnen spelen later.
  So far so good, er zou 2 jaar en 4 maanden tussen zitten…tot halverwege mijn zwangerschap ons kindje overleed. Het leven laat zich inderdaad niet plannen. 🙁
  Nu zal er op zn vroegst (bijna) 3 jaar tussen zitten en misschien nog wel meer, want ik ben nog niet opnieuw zwanger.
  Goed te lezen dat de moeders hier in de blog en comments allemaal voordelen aan élk leeftijdsverschil zien. Kan ik dat ook een beetje proberen los te laten. 😉

  • Nee het valt zeker niet te plannen, maar dit is ook wel echt verschrikkelijk! Ik hoop dat je snel opnieuw zwanger raakt en je dit keer wel een voldragen en gezond kindje op de wereld mag zetten. Dikke knuffel

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *