De zomervakantie is aangebroken en de kinderen kijken reikhalzend uit naar lange, zorgeloze dagen zonder schoolverplichtingen. Echter ontstaat er daarbij ook een dilemma voor sommige ouders: laat je de kinderen later naar bed gaan, oftewel opblijven, tijdens de vakantieperiode? Terwijl sommige ouders dit niet eens een dilemma vinden en de kinderen gewoon lekker hun gang laten gaan, zijn anderen huiverig voor de gevolgen van een verstoorde slaaproutine. In deze blog geef ik je wat meer informatie over het belang van een goede slaapkwaliteit, deel ik mijn eigen idee erover en geef ik wat tips mee.
Inhoudsopgave
Waarom opblijven tijdens de vakantie
Voor veel kinderen is de vakantie een kans om wat losser te zijn met bedtijden. Ze willen genieten van extra speeltijd, spelletjesavonden met vrienden of familie, en misschien zelfs wat extra schermtijd. Ben je op vakantie bijvoorbeeld op een camping dan zul je ook merken dat veel activiteiten in de avond ook late beginnen dan de normale bedtijd. Bijvoorbeeld de mini disco of een leuke speurtocht waar de kinderen aan mee willen doen. Ook blijven heel veel andere kinderen nog tot laat buiten spelen, niet gek dus dat jouw kinderen dat ook willen. Maar wat zijn de mogelijke gevolgen?
Het belang van een goede slaapkwaliteit
Het veranderen van het slaapschema kan leiden tot verstoorde slaapgewoonten bij kinderen. Een gebrek aan regelmaat kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Het kan ook invloed hebben op hun vermogen om weer in een gezond ritme te komen zodra de vakantie voorbij is. Het is belangrijk om te overwegen of de tijdelijke voordelen van later opblijven opwegen tegen de potentiële negatieve effecten op de lange termijn.
Ieder kind is anders
Het is daarom gewoon heel belangrijk om echt naar het kind zelf te kijken. Het ene kind kan wat makkelijker tegen minder slaap dan de ander. Dat weet jij als ouder waarschijnlijk beter dan ieder ander. Luister daarom niet alleen naar advies wat gegeven wordt, maar kijk ook gewoon naar je kind zelf. Laat je de bedtijden tijdens de kampeervakantie los maar ben je wellicht daarna juist weer wat strenger? Of laat je jouw kind juist tijdens de vakantie ook gewoon een Siesta houden (klinkt wat leuker dan een middagdutje), waardoor hij of zij juist later naar bed kan. Kies ervoor wat bij jouw kind past en niet wat anderen ervan vinden.
Hoe wij het wel of niet opblijven tijdens de vakantie aanpakken
Aangezien een van onze kinderen (de jongste van zes) een beperking heeft waarbij zijn energie juist een heikel punt is, vinden wij opblijven in de vakantie voor hem best een lastig punt. Normaal gesproken is zijn bedtijd 18.30 uur en dat is voor schooldagen echt nodig omdat hij om 7 uur weer op moet. In de vakantie kan hij uitslapen en dat doet hij dan gelukkig ook regelmatig, al is uitslapen voor hem tot een uur of 8, wat natuurlijk niet echt heel lang is.
Omdat om half 7 naar bed gaan in een vakantie echt vroeg is en wij ook wel eens wat later willen eten bijvoorbeeld komt het zeker voor dat hij dus ook later zijn bed in gaat. Wel kijken we er heel goed naar dat hij zijn rust dan op andere momenten pakt en dat er dus wel een soort van balans in zit. Gaat hij de ene dag later naar bed, dan proberen we hem de dag erop wel echt op tijd erin te leggen.
Onze dochter van negen regelt dat slapen in de vakantie vaak zelf erg goed. Zij kan goed opblijven en ook goed uitslapen dus dat scheelt. Toch mag zij ook niet onbeperkt opblijven omdat slaap nu eenmaal wel echt nodig is. Dus de ene keer blijft ze lekker laat op, een andere dag iets minder lang.
Nog wat extra tips voor tijdens de vakantie
Vind je het lastig waar je nu goed aan doet, probeer dan gewoon wat dingen uit. Hieronder nog wat tips, wie weet kun je er wat mee.
- Houd vast aan een consistent slaapschema, zelfs als de bedtijden iets flexibeler zijn. Probeer er dus voor te zorgen dat als ze mogen opblijven er wel ruimte is voor bijvoorbeeld uitslapen. Laat naar bed gaan terwijl je de volgende ochtend vroeg op wilt voor een uitje is misschien niet zo handig.
- Creëer een ontspannen bedtijdroutine. Vaak worden naast de bedtijden ook de routines aan de kant gegooid. Terwijl het juist erg fijn is om zo’n bedroutine aan te houden zodat je kind ontspannen gaat slapen. Dus blijf dat boekje voorlezen, ook op vakantie en zorg voor een fijn rustmoment voor het slapen gaan.
- Beperk schermtijd voor het slapengaan, aangezien dit de slaapkwaliteit kan beïnvloeden.
- Zorg voor een rustige en comfortabele slaapomgeving. Dit is op een camping misschien niet altijd even makkelijk omdat er vaak nog kinderen rondom de tent/caravan spelen. Maar comfort helpt ook al een heleboel.
- Zorg voor balans. De ene dag later naar bed, de andere dag wellicht wat eerder. Wordt er uitgeslapen dan kan het wat later, slapen ze overdag nog is het ook makkelijker.
- Vermijd intensieve activiteiten vlak voor het slapengaan. Direct na de mini disco naar bed is dus niet altijd even ideaal. Geef ze minimaal nog een half uurtje om echt even tot rust te komen voor ze gaan slapen, anders is de adrenaline in het lichaam nog veel te hoog om goed in slaap te komen.
Hoe ga jij om met het wel of niet opblijven in de vakantie?