Lastig shoppen: dubbele maten

Afgelopen week was het heerlijk zomers weer, waar ik echt van genoten heb. Maar het zorgde er ook voor dat ik even met de neus op de feiten werd gedrukt wat betreft zomerkleding. Want mijn dochter is dus uit al haar kleding van vorig jaar gegroeid. En heeft dus met spoed nieuwe kleding nodig. Gelukkig kun je tegenwoordig online bestellen en is het vaak een dag later al in huis. Dus ik besloot om even snel wat jurkjes in mijn digitale winkelmandje te gooien. Maar welke maat kies ik?

Dubbele maten

Bij de meeste kinderkleding werken ze met dubbele maten. In plaats van dat je, zoals bij volwassenen, een enkele maat koopt moet je vaak kiezen tussen bijvoorbeeld 62-68 of 74-80.

Wanneer de kinderen kleiner zijn lukt dat vaak nog wel. Het staat bij de kleintjes juist schattig als kleding wat groter valt. Even oprollen en klaar. Meestal liggen of kruipen ze toch alleen maar en merk je niet eens wanneer iets echt te groot is. Maar bij grotere kinderen is dat anders! Daarbij valt het dus echt wel op. En dat vind ik lastig. Want soms is het dan echt kiezen tussen twee kwaden. Eigenlijk te klein, of veel te groot.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Precies tussen twee dubbele maten in

Zo zit mijn dochter nu eigenlijk tussen twee dubbele maten in. Maat 98-104 is echt te klein; de jurkjes en shirtjes zijn zichtbaar te kort. Maar de maat die daarna komt is 110/116 en dat is echt te groot. Eigenlijk zou ze gewoon maat 104 moeten hebben of wellicht 104-110. Maar ja, die laatste bestaat eigenlijk nergens en alleen maat 104 verkopen ze ook bijna nergens.

Dus heb ik nu een beetje shopstress, want ik had dus jurkjes besteld in maat 98-104 en ze passen nu perfect. Maar ze mag de komende maanden dan ook niks meer groeien anders zijn ze weer te kort. Een ander jurkje had ik weer in maat 110-116 besteld. Maar deze is weer zichtbaar te lang. Te lang is niet zo erg, maar ook bij haar oksels zit hij eigenlijk veel te wijd. Ze moet er echt een hemdje onder. Wat dan weer lastig is met zo’n jurkje.

Fan van handmade webshops

Mede daarom ben ik wel fan van handmade webshops. Kleding die met de hand gemaakt worden kunnen ook in maat aangepast worden. Zo bestel ik bij Lucky Leaf bijvoorbeeld jurkjes en shirtjes en kan ik doorgeven dat ze het iets smaller maakt voor mijn meisje. Ideaal.

Daarnaast blijf ik dus op zoek naar winkels en webshops waar je geen dubbele maten heb of waar ze kleding hebben die heel smal valt. Zodat ik wat meer keus heb.. Wel zo leuk natuurlijk.

Heb jij nog goede tips voor me? Beetje budget is ook wel prettig..

10 reacties op “Lastig shoppen: dubbele maten

 • Heeeel herkenbaar! Bij Fenne is maat 86-92 veel te klein en bij maat 98-104 kan ze zwemmen in de kleding. Ellende! Hihi

 • Ik heb het bij zoonlief op dit moment. Ook zo’n tussenmaat.
  Kruidvat heeft wel vaker 104-110 bij kleding, maar daar moet ook maar net iets leuks zijn. Dat is daar niet wekelijks.
  Verder weet ik niet waar ze 104 los verkopen.
  Onze dochter nu 110/116 en die maat is er wel te vinden.

 • Kelly Aarts zegt:

  Wij hebben zelf een webshop in outletkleding, dus heb wel een paar tips haha.
  Als de webshops wat kleiner zijn, kun je ze eventueel ook mailen of ze bepaalde items voor je op willen meten, dan kun je het vergelijken met dingen die je al in de kast hebt hangen. Wij doen dit regelmatig voor klanten.
  Wij verkopen ook een aantal merken die qua maat juist wat ‘omhoog’ vallem. Lovestation22 en Lofff hebben een maat 104 (daarop volgende maat is 116) maar die vallen juist echt vaak pas mooi vanaf die lengte.
  Ook zijn er een aantal merken dje wel gewoon werken met enkele maten, dus dat is makkelijker kiezen: Little Miss Juliette, Name It, Mim-pi en Birds bijv. (Laatste merk zou ik altijd een maat groter nemen dan ze nu heeft, want valt klein)
  Hoop dat je iets aan de tips hebt!

 • Toch voor de iets grotere maat gaan… vaak is t na een paar keer wassen iets kleiner of die groeispurt knalt erin… begin je weer van voor af aan… heb hetzelfde probleem nu met onze dame van 4….

 • Z8 en O’Chill hebben ook 104/110, maar zijn helaas niet zo low budget.
  Ik heb hier ook kleertjes van Zeeman, voordeel daarvan vind ik dat ze altijd nog wat krimpen dus dan is het minder erg als ze wat langer zijn als je ze koopt 😉

 • CenA heeft volgens mij ook losse maten. Zij hebben tegenwoordig ook best wat leuke kleding voor kinderen. Zeker als je op de webshop kijkt. Succes!

 • Els Wanders zegt:

  Lisa wordt bijna 4. Vorig jaar paste maat 98-104 nog heel erg goed, nu echt te klein maar 110-116 inderdaad nog te groot. Maat 110 van Name it, past ze nu heel erg goed, en is ook betaalbaar. Via kleertjes.com koop ik vaker, nu op name it volgens mij ook 20% korting.

 • Ik heb fijne kindjes. Oz is dan wel 3,5, maar draagt nog de 74/80 rompers van de Hema. Hij draagt broekmaat 92, maar qua shirtjes passen maat 80 beter. Alles wat smal uitvalt. De broeken moeten op het strakst en dan vallen ze alsnog wel eens van zijn kont af. Qua zomerbroeken kan hij nog in maatje 68/74. Niet te geloven toch? Zola draagt maatje 68.

  • Wauw dat zijn wel erg kleine maatjes inderdaad. Hoe groot is Oz dan? Fay is ook niet groot en best smalletjes, maar zij moet qua lengte van shirts etc toch echt 104 of 110 hebben. Alleen zijn de mouwen dan vaak veel te lang en is het vaak te breed. Dat herken ik dan wel haha. Rompers draagt Fay al erg lang niet meer maar had met de kerst voor haar een romper in 98 gekocht zodat ze dezelfde als haar broertje had haha. Zomerbroeken heeft Fay in maat 86 meestal. Grotere maten zijn veeeeeel te breed haha. Milo heeft ook nog een zomerbroekje in 62 die hij past overigens. Terwijl hij echt maat 74 heeft met andere kleding.

Reageren is niet mogelijk.