Last van zonneallergie – lente oren

last van zonneallergie lenteoren

Zonneallergie. Dat was eigenlijk altijd iets waar anderen last van hadden. Zelf kende ik het niet. Ook niet binnen mijn gezin. Totdat onze zoon opeens hele gekke bultjes op zijn oren had. Na onderzoek bleek hij last te hebben van lente-oren, een vorm van zonneallergie die bij kinderen voorkomt op de.. jawel.. oren. Gelukkig heeft hij er niet echt veel last van gehad en na de nodige maatregelen waren ze ook weer weg.

Echter ontdekte ik onlangs allerlei bultjes op mijn handen, vooral op de muis van mijn rechterhand. Ik snapte in eerste instantie niet wat het was, totdat het ging jeuken en mijn moeder zei dat het wel eens zonneallergie kon zijn.

Wat is zonneallergie?

Bij zonneallergie krijg je huiduitslag in de vorm van bultjes, blaasjes en/of vlekjes die ook nog eens jeuken. Dit gebeurd alleen bij plekken op de huid waar zonlicht op gekomen is. Zonneallergie komt doorgaans vooral voor bij mensen met een licht huidtype. Denk aan een lichte huidskleur, rood of blond haar en lichte ogen. Met mijn blonde haar en blauwe ogen heb ik er dus veel kans op. Terwijl mijn zoontje juist het tegenovergestelde heeft. Een zonneallergie gaat meestal vanzelf binnen een paar dagen weer over.

Hoe ontstaat zonneallergie?

Wanneer je huid overgevoelig reageert op ultraviolette straling (uv-straling) dan kan er een zonneallergie ontstaan. Uv-straling zit in zonlicht maar ook in het licht van de zonnebank. Zo’n allergie kan zomaar ontstaan, ook wanneer je voorheen altijd goed tegen de zon kon. Dat is bij mij het geval. Jarenlang niets gemerkt en nu opeens zonneallergie op mijn handen. Je krijgt deze huidslag meestal wanneer je huid nog niet gewend is aan zonlicht. Dat gebeurd vaak in de lente. Of als je midden in de winter op zonvakantie gaat kan dit ook gebeuren.

Wat zijn de symptomen van zonneallergie?

Bij mij begon het met doorzichtige bultjes die op een gegeven moment rood worden en begonnen te jeuken. Je kunt ook last hebben van blaasjes en/of vlekjes. Bij mij jeuken ze niet zo heel veel, maar het kan zijn dat je er meer last van hebt. Deze bultjes, blaasjes of vlekjes ontstaan binnen enkele uren tot dagen nadat je in de zon bent geweest.

Je kunt ze dus op elke plek krijgen die in de zon is geweest. In mijn geval zijn het nu mijn handen. Het is de afgelopen dagen (in maart 2022) zo ontzettend zonnig geweest dat mijn huid er niet goed aan kon wennen.

Lente-oren

Zoals ik al aangaf heeft ons zoontje wel eens last gehad van lente-oren. Dat is een aparte vorm van zonneallergie waarbij de bultjes en blaasjes alleen op de oren zit. Het is een allergie die voorkomt bij kinderen en dan vooral bij jongens. Waarom vooral bij jongens? Dat komt waarschijnlijk omdat bij meisjes de haren vaak voor de oren zitten waardoor de zon er niet bij komt. Jongens hebben doorgaans een kort kapsel dus de oren zijn snel blootgesteld aan zonlicht.

Wat is de behandeling bij zonneallergie?

Er is eigenlijk geen behandeling nodig voor zonneallergie. De plekjes op de huid gaan binnen een paar dagen vanzelf over. Heb je echter veel last van de plekjes doordat het bijvoorbeeld erg jeukt dan kan de huisarts medicijnen voorschrijven. Het is wel slim om uit de zon te blijven tot de plekjes weg zijn. Zo kunnen ze beter genezen. Het is niet altijd mogelijk om uit de zon te blijven, maar in het geval van bijvoorbeeld lente-oren kun je de oren dan wel beschermen met een hoed.

Zonneallergie voorkomen

Het is mogelijk om zonneallergie te voorkomen. Dat doe je door verstandig te zonnen. Ook bij het eerste voorjaarszonnetje is het goed om de onderstaande tips in acht te nemen:

  • Laat de huid niet te lang in de zon komen. Bouw het op, begin bijvoorbeeld met 20 minuten. Zo went je huid aan het zonlicht.
  • Bedek de huid met kleding en draag een pet of hoed.
  • Heb je in het verleden last gehad van zonneallergie en/of lente oren, begin dan in de lente al met smeren van zonnebrandcrème.