Kunststof voor DIY: waar moet je op letten en welk plastic is geschikt?

DIY projecten zijn populairder dan ooit, maar veel mensen zijn niet bekend met de verschillende soorten kunststof die ze kunnen gebruiken. In dit artikel bespreken we de meest populaire soorten kunststof voor DIY-ers en geven we tips over hoe je het beste uit je materialen haalt.

Kunststof is een veelzijdig materiaal dat perfect geschikt is voor allerlei soorten projecten. Het is stevig en kan gemakkelijk worden gevormd of geïntegreerd in andere materialen. Kunststof is ook eenvoudig te bewerken met handige gereedschappen, waardoor het ideaal is voor beginners en ervaren DIY-ers. Niet voor niets is kunststof een veelgebruikt materiaal in zowel de reclamewereld als in de bouwsector.

Wat is kunststof en welke soorten zijn er?

Kunststof is een soort materiaal dat gemaakt is van polymeren. Kunststof is een veelzijdig materiaal dat in verschillende hardheid levels kan worden gemaakt. Het heeft vaak een gladde structuur, maar kan ook glad of ruw aanvoelen. Kunststof kan in verschillende kleuren worden gemaakt en kan transparant of gekleurd zijn. Sommige soorten kunststof zijn bestand tegen chemicaliën en kunnen worden gebruikt in corrosieve omgevingen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

De drie meest populaire soorten kunststof zijn PMMA oftewel acrylaat (denk bijvoorbeeld aan plexiglas), PETG oftewel glycolgeester (dit wordt gebruikt om 3D te printen, in flessen maar ook in kleding) en ABS oftewel acrylonitrile butadiene sulfide (wordt bijvoorbeeld gebruikt in LEGO, maar ook voor telefoonhoesjes). Elk van deze materialen heeft zijn eigen unieke eigenschappen, wat betekent dat je diverse soorten projecten kunt maken afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt. De diverse soorten kunststof kun je onder andere kopen bij PerlaPlast Kunststofshop.

Wat kun je maken van en met kunststof?

Kunststof is een veelzijdig materiaal dat je kunt gebruiken voor allerlei doe-het-zelf projecten. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het maken van meubels, speelgoed, beeldjes en accessoires zoals kettingen en oorbellen.

Maar je kun ook denken aan het maken van een terrasoverkapping, een windscherm en tuinmeubels. Of wat dacht je van het vervangen van je douchedeur, misschien had je er nog een en kun je met een kunststof plaat zelf een douchescherm maken. Daarnaast kun je met kunststof ook in de keuken aan de slag, bijvoorbeeld voor een achterwand of een vitrinekast. Die laatste kan overigens ook in de woonkamer.

Tips & Tricks

Om je DIY projecten extra stijl te geven, overweeg dan om kunststof te gebruiken. Kunststof heeft veel voordelen ten opzichte van andere materialen. Het is lichter, sterker en makkelijker te bewerken. Bovendien is kunststof goedkoper dan bijvoorbeeld hout of metaal.

Als je kunststof wilt gebruiken voor je volgende project, hier zijn een paar tips & tricks:

  • Gebruik een fijn zaagblad om dunne platen kunststof te snijden. Dit voorkomt dat het materiaal gaat breken tijdens het snijden.
  • Gebruik een cuttermes of een schaar om grovere stukken kunststof te snijden.
  • Als je gaat boren in kunststof, gebruik dan een boor met een hogere snelheid dan wanneer je in hout of metaal boort. Zo voorkom je dat het materiaal gaat smelten.
  • Als je gaat frezen in kunststof, gebruik dan een fijnere frees dan wanneer je in hout of metaal froest.
  • Gebruik lijm op waterbasis om kunststof te lijmen.

Wat wordt jouw volgende DIY project?