De kortste dag van het jaar

Hoera! De winter is officieel begonnen! Huh, wat, winter? Ik hoor je hersens kraken. Want het is toch lente? Tenminste, wanneer ik naar buiten loop kan dit makkelijk zonder winterjas. Een vestje is eigenlijk al genoeg. Toch zie ik geen blaadjes aan de bomen en er zijn ook nergens narcissen te zien. Zou het dan toch echt winter zijn? Een kijkje op de kalender doen me vermoeden van wel. Toch blijft het vreemd.. Bijna kerstmis en de temperaturen breken allerlei rare records. Niet wat je had verwacht na zo’n zomer. Maar wellicht komt die strenge winter nog. In mei ofzo.

Anyhow, met het begin van de winter heb je ook altijd de kortste dag van het jaar. Ik vind dat dan wel weer een hele belangrijke mijlpaal en schrijf er dan ook niet voor niets een blog over. Want dat dit de kortste dag van het jaar is vind ik niet zo belangrijk. Wat ik wel belangrijk vind is dat hierna de dagen dus weer langer worden. Dit betekent voor de laatste dagen van 2015 niet dat de zon eerder opkomt. Nee hij gaat net iets later weer onder. Maar vanaf 5 januari komt de zon telkens weer iets eerder op en gaat hij iets later onder. De tijd dat de zon op is wordt dus na 5 januari steeds langer en langer. Heerlijk!

 

Ik vind het namelijk helemaal niets dat ik na 8 uur in de ochtend nog steeds in het donker zit en dat ik telkens goed rekening moet houden met de hoeveelheid daglicht die ik heb wat betreft het maken van foto’s. Je bent zo beperkt als het gaat om fotografie tijdens deze korte dagen. Dat de dagen dus weer langer gaan worden is voor mij als blogger en als hobbyfotograaf alleen maar gunstig. Ook heb ik altijd het idee dat ik op langere dagen meer kan doen. Natuurlijk heeft elke dag 24 uur, maar als het buiten nog donker is blijf ik liever binnen. Nu is het zelfs om half 9 nog donker en om half 4 begint het al te schemeren.

Toch blijf ik het nu gek vinden. Normaal gesproken heb je rond deze tijd al wat winterweer achter de rug. Terwijl we dit jaar volgens mij pas twee keer de auto hebben moeten krabben. Als ik echt na ga denken hierover dan is het stiekem helemaal niet goed dat het zo warm is rondom deze tijd van het jaar. Al kan ik er gewoon echt niet over klagen, daarvoor hou ik teveel van dit weer en te weinig van de winterse kou.

9 reacties op “De kortste dag van het jaar

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *