Met twee kinderen wil ik niet zeggen dat ik er alles over weet, maar ik ben zeker wel ervaringsdeskundige wat betreft koorts bij een baby. Zo hebben we onder andere de ervaring met koorts bij een baby jonger dan drie maanden, dat is altijd een risicogroep. En ook bij een oudere baby. Niet direct een risico, maar wel altijd goed om in de gaten te houden.
In dit artikel wil ik dan ook een aantal van mijn ervaringen met jullie bespreken en vertellen hoe wij ermee om zijn gegaan. Wat betreft doktersadvies, ook daarover zal ik een stuk schrijven maar ik wil wel benadrukken dat ik geen arts ben. En je dus met medische vragen altijd van een arts uit moet gaan.
Inhoudsopgave
Koorts bij een pasgeboren baby
Wanneer een baby onder 3 maanden koorts krijgt, moet hij altijd door een arts worden beoordeeld. Dit omdat het vaak niet duidelijk is waardoor op deze leeftijd koorts ontstaat. Er zal dan ook vaak een kinderarts in consult worden gevraagd. Een baby met koorts kan een ernstige ziekte hebben, zonder dat er daarbij veel lichamelijke kenmerken aanwezig zijn.
Onze ervaring
Onze dochter was nog geen week oud toen mijn man ontdekte dat ze koorts had. Eigenlijk hadden we haar die nacht helemaal niet hoeven te temperaturen, maar zijn onderbuik gevoel zei van wel. Omdat we van de verloskundige te horen hadden gekregen dat koorts bij een pasgeboren baby erg gevaarlijk kan zijn belden we haar meteen op. In eerste instantie zag ze er nog niet direct gevaar in, ze kon ook te warm ingepakt zijn.
Het advies was mutsje af, in plaats van een lakentje en dekentje alleen onder een lakentje leggen en kijken hoe het twee uur later was. Echter was de temperatuur twee uur later nog hoger, dus wij moesten met spoed naar het ziekenhuis toe. En maar goed ook, want later bleek ze het herpes virus in haar hersenen te hebben.
Is je baby dus jonger dan drie maanden en heeft hij koorts? Trek dan ALTIJD aan de bel!
Koorts bij baby’s ouder dan 3 maanden
Is je baby ouder dan 3 maanden dan hoef je je niet zo snel zorgen te maken. Doorgaans zijn het de standaard infecties en virussen die ten ronde gaan. Toch is het altijd nodig om goed je baby in de gaten te houden. Kijk daarom regelmatig goed naar je kind om te zien hoe het gaat:
- Gedraagt je baby zich anders dan gewend?
- Is je baby suf, benauwd, grauw of ontroostbaar?
- Geeft je baby over (een paar keer per uur)?
- Wil je baby niet drinken en/of plast het te weinig?
- Wordt je baby zieker naarmate de tijd verstrijkt?
(bron: thuisarts.nl)
Wanneer je baby een of meerdere van bovenstaande signalen vertoont dan is het zaak om toch even de huisarts te bellen. Ook wanneer de koorts langer dan drie dagen aan blijft houden.
Onze ervaring
Ons zoontje had onlangs voor het eerst koorts. Met acht maanden is dat heel erg netjes. Ware het niet dat hij wel al vanaf ongeveer 4 maanden oud al met luchtweginfecties rond loopt. Maar hij had er nooit koorts bij en leek er dus ook nooit last van te hebben. Tot afgelopen weekend. Zijn koorts begon al met 39 graden en steeg alleen maar naarmate de tijd verstreek. Ook was hij regelmatig ontroostbaar, schreeuwde hij het soms zelfs uit en ’s nachts vond ik hem erg benauwd.
Daarom heb ik toen toch midden in de nacht de huisartsenpost gebeld. Gewoon voor de zekerheid. De man aan de telefoon vertrouwde het ook niet helemaal en stuurde ons dus door naar het ziekenhuis. Eenmaal daar is hij van top tot teen gecontroleerd maar leek het ‘gewoon’ de griep te zijn. De temperatuur was inmiddels ook gedaald en ik dus gerustgesteld.
Bij een baby ouders dan drie maanden hoef je je dus niet zo snel zorgen te maken. Toch is het goed om altijd in de gaten te houden hoe het ziektebeeld verloopt en vertrouw je het niet dan kun je altijd even bellen.