Koningsdag: tips voor kopen op de rommelmarkt

koningsdag tips kopen rommelmarkt

Normaal gesproken zitten wij zelf met een kleedje op een rommelmarkt tijdens Koningsdag of we bewaren het voor tijdens de kofferbakmarkt bij ons in het dorp. Maar dit jaar gaan wij zelf op diverse rommelmarkten rondneuzen. Daarom verzamelde ik voor onszelf en ook voor jou een aantal handige tips voor wanneer je spullen wilt kopen op de rommelmarkt op Koningsdag.

Tips voor de rommelmarkt tijdens Koningsdag

Rommelmarkten kunnen een schatkamer zijn voor unieke en betaalbare items. Of je nu op zoek bent naar vintage kleding, ‘nieuw’ speelgoed voor de kinderen, antiek meubilair of interessante decoratieve objecten, er is altijd iets te vinden op een rommelmarkt. Maar het kan een uitdaging zijn om tussen de rommel te zoeken naar iets waar je echt blij mee bent. Hieronder deel ik enkele handige tips voor het kopen op rommelmarkten tijdens Koningsdag.

Tip 1: Doe je onderzoek

Het is belangrijk om te weten waar en op welke tijden de rommelmarkten worden gehouden in jouw regio. Er worden namelijk heel veel rommelmarkten georganiseerd tijdens Koningsdag en de een is natuurlijk de ander niet. Soms zijn de rommelmarkten heel klein, wat juist ook fijn kan zijn omdat je dan er zo doorheen bent. En anderen zijn juist weer heel groot, daar komt dan vaak ook veel publiek op af. Door te weten waar er rommelmarkten zijn en op welke tijden ze zijn kun je van te voren al een plan van aanpak maken.

Tip 2: Weet wat je zoekt

Voordat je naar een rommelmarkt gaat, is het belangrijk om te weten wat je zoekt. Maak een lijstje van de dingen die je wilt kopen en probeer je eraan te houden. Anders loop je het risico dat je verleid wordt door allerlei andere spullen die je eigenlijk niet nodig hebt. Als je van tevoren al weet wat je zoekt, kun je gerichter zoeken en voorkom je dat je overweldigd wordt door de hoeveelheid aanbod. Het is ook slim om in gedachte te houden wat je sowieso NIET wilt. Bijvoorbeeld nog meer spelletjes terwijl de kasten al uitpuilen of mooie vazen terwijl je ze nu al niet meer kwijt kunt…

Tip 3: Ben er vroeg bij

Als je op zoek bent naar de beste koopjes, is het belangrijk om vroeg te komen. Veel rommelmarkten beginnen vroeg in de ochtend, dus zorg dat je er op tijd bent. Op deze manier kun je als eerste de beste vondsten bekijken voordat andere mensen ze vinden. Als je later op de dag komt, is de kans groot dat veel goede deals al weg zijn.

Tip 4: Durf te onderhandelen

Een van de leuke dingen van rommelmarkten is dat je vaak kunt onderhandelen over de prijs. Als je iets vindt dat je echt wilt hebben, aarzel dan niet om te proberen de prijs omlaag te krijgen. Bied een redelijke prijs en ga van daaruit verder. Vergeet niet dat de verkoper er ook belang bij heeft om van zijn spullen af te komen, dus er is vaak ruimte voor onderhandeling. Maar wees niet te gretig: respecteer de prijs van de verkoper en bied een redelijke prijs voor het item dat je wilt kopen.

Tip 5: Neem contant geld mee

Hoewel sommige rommelmarkten nu digitale betalingen accepteren door middel van een qr code of tikkie, is het altijd een goed idee om contant geld bij je te hebben. Het kan voorkomen dat je een koopje tegenkomt dat je niet kunt weerstaan, maar dat de verkoper geen pinbetalingen accepteert.

koningsdag tips kopen rommelmarkt

Tip 6: Let op de staat van het item

Controleer voordat je iets koopt het item. Is het spel compleet? Zitten er geen gaatjes in de kleding? Is het wellicht beschadigd of versleten? Soms kan iets heel makkelijk gemaakt worden of heeft het alleen een likje verf nodig. Maar het kan ook zo zijn dat het herstellen van het item meer kost dan de aanschafwaarde. Vraag altijd of je apparaten mag testen en dingen zoals spelletjes en puzzels mag controleren.

Tip 7: Maak eerst een (snel) rondje

Het kan heel verleidelijk zijn om direct bij de eerste kraam al te stoppen en kopen. Toch is het slim om eerst even een snel rondje over de rommelmarkt te maken. Op die manier heb je al een idee van wat er allemaal staat.

Tip 8: Ga gezellig samen

Als je naar een rommelmarkt gaat, kan het leuk zijn om met vrienden of familie te gaan. Zo kun je elkaar helpen bij het zoeken naar de juiste items en kun je elkaar wijzen op items die misschien interessant zijn. Ook is het gewoon heel gezellig om samen te gaan. Op grotere rommelmarkten kun je vaak ook nog wat eten en/of drinken samen.

Tip 9: Neem een tas mee

Vaak wordt verwacht dat de verkopende partij wel een tasje of doos heeft voor jou om de spullen in mee te nemen. Maar waarom niet gewoon zelf zorgen voor een aantal fijne tasjes. Zelf neem ik het liefst een shopper mee met daarin nog wat plastic tassen voor het geval ik meer ruimte nodig heb. Dan weet ik zeker dat ik het meekrijg.

Tip 10: Ga zonder verwachting

Juist wanneer je echt heel specifiek naar een bepaalde item op zoek gaat zul je zien dat je dit niet vindt. Of wanneer je bijvoorbeeld perse tweedehands kleding wilt kopen voor je kinderen. Zul je net zien dat er niets bij zit of juist niets verkocht wordt. Wanneer je zonder verwachtingen gaat kan het niet tegenvallen en vind je misschien juist iets heel bijzonders.

Naar welke Koningsdag rommelmarkt ga jij dit jaar?

1 reactie op “Koningsdag: tips voor kopen op de rommelmarkt

Reageren is niet mogelijk.