Knutselen Valentijnsdag: voor kleuters en kinderen

Veel kinderen vinden knutselen leuk. Zo ook mijn eigen kinderen. Het liefst rondom een onderwerp of thema. Denk bijvoorbeeld aan knutselen in het thema winter of voor Carnaval. Maar dus ook knutselen voor Valentijnsdag. In deze blog deel ik een heleboel leuke ideeën om te knutselen voor Valentijn. Zowel voor kleuters als oudere kinderen is er genoeg te vinden. Leuk voor op school of gewoon thuis!

Knutselen Valentijnsdag voor kleuters

Knutselen voor Valentijnsdag met kleuters is natuurlijk heel anders dan wanneer je dit doet met kinderen die een stuk ouder zijn. Eerder schreef ik al een blog met een aantal leuke ideeën voor Valentijnskaarten om zelf te maken. En hieronder deel ik nog een aantal leuke ideetjes die ik vond op Pinterest.

Voor bovenstaande Valentijnsknutsel heb je niet zoveel nodig. De ‘bloem’ is gemaakt van papieren cupcake houders in verschillende maten, het hartje kun je bijvoorbeeld uit glitterkarton laten knippen en de lintjes kun je ook al voor geknipt hebben of het zelf laten knippen door oudste kleuters. Daaronder een woordje stempelen en je bent klaar!

Bol AlgemeenBol Algemeen

Kijk nou hoe mooi deze hartjes zijn?! Superleuk om op te hangen in de klas of thuis. En het is natuurlijk ook heel simpel zelf te maken…

Deze knutsel voor Valentijnsdag is ook alweer zo leuk! Al denk ik dat je het nieten van de papiertjes misschien niet aan de kleuters toe moet vertrouwen. Je kunt ze wel de papiertjes mooi laten verven en er zo een hele mooie lange slinger van maken die je in de klas ophangt.

Propjes maken en deze opplakken, een kind kan de was doen toch? Het vergt wellicht wel wat voorbereidingstijd omdat je van dik karton of piepschuim een hart mag uitknippen of snijden. Maar het resultaat is er dan ook naar. Superleuk!

Ik twijfelde nog even of ik deze wel bij de kleuters moest plaatsen. Deze mooie hartjes boom maak je namelijk met je vingers, tenminste de blaadjes. Dat is iets wat kleuters zeker ook kunnen doen. De boomstam en takken zou je eventueel later erbij kunnen tekenen als het gedroogd is. Of je laat dit ook gewoon de kleuter zelf doen.

Bovenstaande foto deed me denken aan een Canvas doek die ik met mijn eigen kleuter ooit heb gemaakt voor haar opa en oma. Helaas kan ik daarvan de foto niet meer vinden, maar het was een soortgelijk idee.

Met tape kun je namelijk op het Canvas de letters afplakken en de kleuter lekker laten verven met de vingers of bijvoorbeeld met een wattenstaafje of een kurk. Als de kleuter klaar is haal je de tape eraf (niet na het drogen want dan heb je kans dat je delen van de verf ermee aftrekt).

Knutselen Valentijn voor kinderen

Wanneer de kinderen wat ouder zijn kunnen ze net wat meer motorisch gezien. Vouwen wordt steeds makkelijker en ook de kleine motorische handelingen gaan beter. Daarom zijn onderstaande knutsels meer gericht op de wat oudere kinderen, vanaf groep 3/4.

Valentijn knutselen: hart van papier

Bij deze Valentijn knutsel verf je eerst het papier (en laat je het drogen) voordat je er een hart van maakt. Hoe je dat precies doet kun je op deze site vinden.

Valentijn hart knutselen

Eigenlijk is het altijd wel Valentijnsdag, want dit soort knutsels zijn ook gewoon leuk om te maken voor bijvoorbeeld een verjaardag of een andersoortig feestje. Denk aan een huwelijksjubileum.

Knutselen Valentijnsdag: hartjes ballon

Men neme een groot wit vel, een hoop gekleurde papiertjes en een perforator. Deze Valentijn knutsel is super leuk, maar kost wel even tijd. Want eerst moeten alle kleine rondjes geponst worden met de perforator.

Of je doet lekker makkelijk en koopt een zak confetti. Dat kan natuurlijk ook. Daarna is het aan de kinderen om lijm op het vel te strijken in de vorm van een hart en de confetti erop te plakken.

Valentijn knutselen: love bug

Zo leuk zijn deze gekleurde diertjes met hun vleugeltjes in de vorm van een hartje! Je hebt er diverse soorten knutselmaterialen voor nodig, maar het maken van deze knutsel is natuurlijk heel simpel.

Knutselen met Valentijnsdag: schattig monstertje

Ik kwam ook dit schattig ‘monstertje’ tegen. Helaas werkt de site niet meer waar je de DIY op kon vinden dus heb ik geen uitleg. Maar wie weet kom je er zelf wel achter hoe ze dit gemaakt hebben of brengt je dit op een ander leuk idee!

Valentijnsdag cadeau knutselen

Collega blogger Krystle heeft een hele leuke Valentijn knutsel op haar site staan. Vooral leuk om als cadeautje te geven. Check haar blog om te zien hoe ze deze doosjes vol liefs gemaakt heeft.

Pop-up Valentijnskaart knutselen

En nog een blogger, Elke van Elkeblogt, heeft deze leuke pop-up kaart op haar blog staan. Hoe je hem precies maakt kun je lezen op haar site.

Valentijn blikken knutselen

Ik ontdekte ook deze hele leuke Valentijn blikken op de website van fulltimemama. Op haar site vind je een hele instructie terug hoe je dit maakt en zelfs hoe je dit met een jong kind eventueel zou kunnen doen. Echt heel erg leuk, want zet er een kaarsje in en je hebt meteen iets unieks voor de romantische avonden.

Valentijnskaart knutselen van macaroni

Bij Mamalies vond ik nog een heel leuk idee voor een Valentijnskaart. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt er een kaart mee maken. En zij bedacht iets leuks met macaroni. Aangezien wij dat altijd wel in huis hebben is dit toch wel een hit hier.

Valentijn sleutelhanger knutselen

gratis haakpatroon sleutelhanger hartje

Kan jouw kind al haken? Dan zijn deze leuke sleutelhangers voor Valentijn echt super leuk. En laat ik hier nou een gratis haakpatroon van op de website hebben staan!