Knutselen met herfstbladeren: 10x knutselideeën voor kinderen

knutselen herfst bladeren kinderen

Mijn kinderen zijn dol op knutselen, ik iets minder maar vooruit als zij er blij van worden dan ik ook. Dus met de herfst in aantocht en de bomen die al steeds meer gekleurde blaadjes beginnen te krijgen besloot ik om op zoek te gaan naar leuke herfstknutsels. En ik ontdekte dat er heel veel leuke knutselideeën voor kinderen zijn met herfstbladeren. Daarom in deze blog de leukste ideetjes voor het knutselen met herfstbladeren. Voor zowel jonge kinderen als iets oudere kinderen.

10x knutselen met bladeren

Voor het knutselen met bladeren kun je ervoor kiezen om echte bladeren te zoeken in de natuur. Maar je kunt ook nep bladeren gebruiken die ze in diverse winkels zoals Action, Wibra en Hema verkopen. Kies je voor echte bladeren dan kun je ze samen zoeken bijvoorbeeld.

Vlinder van bladeren

Heb je jonge kinderen dan kun je het figuur van een blinder op een blad tekenen en de kinderen deze laten beplakken met bladeren. Heb je iets oudere kinderen dan laat je ze zelf het figuur van een vlinder leggen met bladeren, zoals op het voorbeeld. Door met diverse kleuren en groottes van bladeren te werken krijg je hele verschillende vlinders.

vlinder knutselen met bladeren

Herfst decoratie in huis

Hoe leuk is het om zelf je herfst decoratie voor in huis te maken? Je kunt wel allerlei decoratie kopen, maar het is nog leuker om zelf te knutselen. Voor het eerste voorbeeld zoek je een geschikte tak en diverse bladeren en verder heb je alleen maar touwtjes nodig om het aan vast te vinden. Voor het tweede voorbeeld heb je ook verf nodig of wasco, dat kan ook.

herfstdecoratie knutselen met bladeren
decoratie knutselen met bladeren

Herfstkrans knutselen van bladeren

Je kunt op verschillende manieren een herfstkrans maken. Ik heb wel eens een herfstkrans met pompoms gemaakt, maar je kunt ook een krans van bladeren maken zoals hieronder.

herfstknutsels bladeren

Kroon knutselen van bladeren

Jonge kinderen houden van kroontjes, zo kunnen ze een prinses spelen, een prins of misschien wel de koning of koningin. Daarom is het nog leuker om een echte herfstkroon met ze te maken van bladeren. De oudere kinderen kun je de kroon zelf laten knippen, voor de jongere kinderen kan jij het bijvoorbeeld doen.

knutselen met herfstbladeren

Herfst kapsel met bladeren

Je hebt natuurlijk heel veel verschillende bladeren in diverse vormen groottes en kleuren. Daarmee kun je dan ook hele leuke kapsels maken. Laat de kinderen hun eigen kapsel bedenken bij een bepaald figuurtje en misschien kunnen ze zelfs het truitje van bladeren maken.

knutselen met bladeren
herfstbladeren knutsels

Verven met herfstbladeren

Als er iets is wat mijn kinderen leuk vinden dan is het wel verven. En hoe tof is het dan om te verven met herfstbladeren. Op die manier maak je van zo’n blaadje een stempel plus je kunt zo heel mooi de nerven van het blad in beeld brengen. Kun je ze ook nog wat extra leren.

herfstbladeren knutselen kleuters
knutselen met bladeren

Schaal knutselen van herfstbladeren

Voor deze knutsel heb je een ballon nodig, Mod podge, nep bladeren (bijvoorbeeld van de Action) en een kwast van schuim. Je blaast de ballon op en zet hem bijvoorbeeld in een bloempot met het knoopje naar beneden. Dan smeer je de ballon in met mod podge tot ongeveer de helft en plakt daarna de bladeren erop. Daar smeer je ook nog mod podge op en na ongeveer 3 uur drogen kun je de ballon lek prikken en voorzichtig verwijderen. En klaar is je schaal!

schaal knutselen van herfstbladeren

Theelichtje knutselen met bladeren

In de herfst is het weer eerder donker en mogen de kaarsjes weer aan. Hoe leuk is het dan om de kinderen zelf een theelicht houder te laten knutselen. Dat kan heel makkelijk met bijvoorbeeld een leeg potje, dat kan een mason jar zijn of gewoon een lege pindakaaspot die je hebt schoongemaakt. Met mod podge smeer je weer alle bladeren erop en na het laten drogen heb je jouw potje. Ook bij dit project zijn nep bladeren wel de betere optie.

Theelichtje knutselen met bladeren

Schilderij van dieren met herfstbladeren

Nu had ik als eerste al een vlinder laten zien die je met herfstbladeren kunt maken, maar wanneer je echt creatief bent kun je nog veel meer! Dit is ook leuk voor de middenbouw en bovenbouw kinderen.

Schilderij van dieren met herfstbladeren

Kunstwerken van bladeren

En als we dan toch al bezig zijn met schilderijen dan kunnen deze kunstwerken natuurlijk niet ontbreken. Hoe leuk is het om zoiets in huis te hangen of in het klaslokaal? Een soort mandala maken maar dan van herfstbladeren. Super leuk toch?!

Kunstwerken van bladeren

Ben je nog niet uitgeknutseld? Dan is knutselen met kastanjes misschien ook leuk om te doen!

3 reacties op “Knutselen met herfstbladeren: 10x knutselideeën voor kinderen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *