Hoe kun je je kinderen veilig introduceren in de wereld van het gamen?

Zoals met alles in het leven, komt er een moment dat je niet meer overal op kunt anticiperen. Dat moment zal ook komen met betrekking op de wereld van het gamen. Hoewel de Nintendo Switch en Playstation veel gebruikt worden in diverse huishoudens, is het niet altijd mogelijk om alles goed in de gaten te houden. Er zijn tegenwoordig zoveel spellen die er gespeeld kunnen worden. Ook spellen die je online speelt. Nu is dat niet meteen een gevalletje opletten, maar het is wel mogelijk dat je kind online in aanraking komt met andere gamers in bijvoorbeeld een chat.

Dat is precies waar je tegen dingen aan kunt gaan lopen. Hoewel je wel kunt bepalen welke spellen er gespeeld worden – heb je 0 controle over andere gebruikers die in de chat kunnen komen en alles kunnen zeggen wat ze willen. Ook als je kinderen nog niet of niet goed kunnen lezen, kan de chat confronterend zijn en irritant als deze meer blijft plingen. Leg je kinderen dan ook uit dat als er zoiets gebeurt ze direct een ouder of andere volwassene moeten roepen zodat je de juiste acties kunt ondernemen. 

Kies spellen die voor kinderen gemaakt zijn

Hoewel het geen garantie is dat je geen rare dingen tegen kunt komen, is het kiezen van kindvriendelijke spellen of spellen die aangepast kunnen worden naar een kindvriendelijke modus erg belangrijk. Want het spelen van oorlogsspellen waarbij de grafische elementen goed uitgevoerd zijn, is iets te bloederig voor jongere kinderen. Vooralsnog kan ik echter nog uitzoeken wat ze spelen – terwijl zij denken dat ze zelf de spellen uitzoeken doen wij de research en lezen de reviews zodat ze alleen spellen spelen die wij geschikt vinden. Ontken het maar eens als ouder zijnde – eigenlijk doen we dit allemaal. Ons kind proberen te beschermen voor de grote boze online wereld. Maar eerlijk is eerlijk, uiteindelijk zullen ze er toch middenin springen en hun eigen gang gaan – net zoals met alles. 

Bol AlgemeenBol Algemeen

Moet ik me houden aan de leeftijdsgrens voor spellen?

Eerlijk is eerlijk: het meest duidelijke en korte antwoord hier is nee. Zo kan een kind van 4 prima Minecraft spelen en is tegelijkertijd een ander kind van 10 nog niet toe aan Minecraft spelen. Het ligt aan je kinderen. Maak je eigen inschatting over zowel de leeftijd als over het spel. Heb je een kind dat snel bang is voor monsters, zorg dan dat er geen spel in huis komt waar monsters in voorkomen. Het is precies zo eenvoudig en moeilijk als dat je dat zelf maakt. 

Wil je kind persé een spel spelen wat jij niet geschikt vindt, ga dan op zoek naar een gouden middenweg. Zo kan je kind een spel waar hij nog niet oud genoeg voor is (op alle fronten) gerust spelen als jij erbij bent om te helpen. Ben je zelf niet zo goed met een controller of op de Nintendo Switch, dan zal je dat moeten gaan leren. Want om je kind te kunnen leren gamen in een veilige omgeving, zul je moeten weten wat je kind doet. Plus dat als de kinderen dan straks precies weten wat ze doen, jij de handen vrij hebt. Een goed moment om even wat tijd voor jezelf te nemen, vind een pay and play casino en ga zelf een gokje wagen. Een goede vrijetijdsbesteding voor sommige mensen als je kinderen lekker druk en verantwoord aan het gamen zijn. 

Help! Nu wil iedereen in huis tegelijkertijd gamen

Een van de risico’s van een spelconsole of consoles aanschaffen is wel dat meerdere personen in hetzelfde huishouden tegelijkertijd willen spelen. Omdat wij twee verschillende hebben (de Nintendo Switch en de Playstation) kunnen we hier in huis een oorlog voorkomen en kunnen de kids tegelijkertijd gamen. Heb je deze luxe niet, dan zal je creatief moeten omgaan met schermtijd en speeltijd. Zeker als papa en mama zelf ook wel eens een potje willen gamen – ook als de kinderen gewoon wakker zijn.