Je kind leren omgaan met een huisdier: tips

kind leren omgaan met een huisdier

Ik zelf weet niet beter dan dat er altijd dieren in huis zijn. Zelfs toen ik vanuit mijn ouderlijk huis op mezelf ging wonen kocht ik vrijwel direct een konijn omdat ik graag een huisdier wilde. Als je het dus aan mij vraag is het heel goed mogelijk; kinderen en huisdieren. Maar omdat niet iedereen dit gewend is geef ik graag wat tips.

Weet je het zeker?

Wanneer je besluit om een huisdier te nemen, terwijl je kinderen hebt, ga er dan sowieso maar vanuit dat een groot deel van de verzorging op jou aan zal komen. Ook al roepen de kinderen nog zo hard, in de praktijk ben jij als ouder toch vaak de sjaak. Zorg er dus van te voren voor dat het houden en verzorgen van een huisdier ook in jouw schema past. En uiteraard bij je portemonnee. Een overzicht van alle verzorgingsspullen vind je onder andere bij Pets-Expert.nl.

Wat voor huisdier kies je?

Voordat je een huisdier kiest zet dan eerst even goed op een rijtje wat er goed bij jullie gezin past. Een kat is een fijn huisdier, maar vaak wel enorm eigenwijs en op zichzelf. Een voordeel van een kat is wel dat zij langer alleen kunnen blijven en bij vakantie het vaak al voldoende is wanneer iemand 1x per dag voer en water geeft. Een hond is een echte vriend voor het leven en wordt vaak opgenomen in het gezin. Maar het nadeel is dan weer dat zij vaak uitgelaten moeten worden en niet lang alleen kunnen blijven.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Ook kleinere huisdieren zijn natuurlijk een mogelijkheid. Maar dan moet je er wel rekening houden dat je konijnen, cavia’s en vogels nooit alleen kunt kopen. Ze hebben een soortgenootje nodig.

Je huisdier aan je kind laten wennen

Wij hebben eigenlijk altijd al huisdieren gehad dus toen onze dochter geboren werd hadden we al een hond en een konijn. Het konijn liep los rond in de woonkamer en de hond was nog een pup. Ja we haalden ons nogal wat op de hals. Maar eigenlijk is het wennen aan elkaar heel geleidelijk gegaan. Er waren een aantal dingen die wij deden om ze aan elkaar te laten wennen.

  • Nadat onze kinderen geboren waren brachten wij het mutsje waar de geur van de baby in zat mee naar huis om de hond(en) aan te laten ruiken.
  • Bij het thuis komen met de baby lieten we de hond(en) direct snuffelen. We gaven ze ook meteen aandacht en duwden ze niet meteen weg. Uiteraard gaven we wel direct grenzen aan, zoals niet likken.
  • Het kraambezoek werd ook gevraagd om eerst aandacht aan de hond(en) te geven voordat er naar de baby gekeken werd. Dit gebeurde normaliter ook altijd, dus nu ook.
  • We betrekken de dieren bij alles wat we doen met de baby. Ze mogen zo vaak ze willen komen kijken en snuffelen en geven ze altijd het gevoel dat ze er bij blijven horen.

Je kind aan het huisdier laten wennen

Niet alleen je huisdier moet wennen aan kinderen, ook de kinderen moeten wennen aan een huisdier. En vooral ook leren hoe ze ermee om moeten gaan. Zorg er daarom dus ook voor dat je daar vooral ook je aandacht en tijd in steekt. Je kind leren omgaan met een huisdier is erg belangrijk.

  • Laat een hond en een kind nooit alleen. Hoe lief onze honden ook zijn en hoe erg we ze ook vertrouwen. Want je weet nooit hoe een beest reageert op een onvoorspelbare situatie.
  • Heb je al kinderen en kies je daarna voor een huisdier? Betrek je kind dan ook bij de opvoeding. Op die manier weet de hond en het kind dat er regels zijn en die voor iedereen gelden.
  • Leer je kind hoe hij een hond moet benaderen: rustig en altijd van onderaf. De hond bepaalt het tempo. Zorg er ook voor dat je kind weet dat hij niet aan staarten of oren moet trekken.
  • Leer je kind ook dat hij nooit zomaar een vreemde hond mag aaien, maar dit altijd aan de eigenaar moet vragen. Wij leren dat onze dochter ook want ondanks dat zij weet hoe ze rustig een hond benaderd: je kent de andere hond niet en weet dus ook niet of hij toenaderbaar is.

Ik hoop in ieder geval dat je wat aan mijn tips hebt en dat je nooit een dier als impulsaankoop mee naar huis brengt..