Kinderdagverblijf of gastouder

Eind oktober was het plots zover. We moesten opvang gaan regelen voor onze peuter. Tot dan toe ging ze af en toe een dagje naar een van haar oma’s en twee ochtenden naar de peuterspeelzaal. Maar dat was niet noodzakelijk. Nu wel. Want ik had eindelijk een baan! De vraag kinderdagverblijf of gastouder was bij mij eigenlijk geen vraag. Ik wist namelijk al dat ik onze dochter graag naar een gastouder wilde brengen. Waarom ik dat graag wilde en of zij ook werkelijk naar een gastouder gaat nu vertel ik je in dit artikel. 

Kinderdagverblijf of gastouder | de voor- en nadelen

Wanneer je weer gaat werken, meestal is dat na het zwangerschapsverlof, dan is het vaak zo dat je jouw kind weg moet brengen naar iemand anders. Dit omdat jij (en eventueel je partner) bepaalde dagen niet thuis bent en iemand dus zorg moet dragen voor jouw kind. Er zijn ouders die ervoor kunnen kiezen om niet te werken of die familieleden hebben waar hun kind volledig naar toe kan. Maar er zijn ook genoeg ouders die een keuze moeten maken tussen een gastouder of kinderdagverblijf.

Ik zal daarom eerst even van beide opvang-mogelijkheden de voor- en nadelen beschrijven en daarna vertellen wat onze keus was en waarom.

Het kinderdagverblijf

Bij een kinderdagverblijf worden kinderen van 0-4 jaar opgevangen. De leiders/leidsters zijn gediplomeerd en in een groep zitten zo ongeveer 10 kinderen.

De voordelen

 • De leidsters hebben een pedagogische opleiding afgerond.
 • Er is een vaste dagindeling
 • Er zijn aparte slaapkamers voor de jongere kinderen waar ze rustig kunnen slapen
 • Er wordt met de kinderen samen gespeeld, voorgelezen, geknutseld, ze kunnen vrij spelen en ook wordt er samen gegeten en gedronken.

De nadelen

 • De meeste kinderdagverblijven zijn vrij lang open, maar hanteren dagdelen waarop je jouw kind kunt en moet brengen en halen.
 • De kosten van een kinderdagverblijf zijn doorgaans hoger dan die van een gastouder.
 • Wil je extra opvang of een dag wisselen dan is dat vaak lastig te regelen.
 • Een kinderdagverblijf is vaak tijdens bepaalde dagen/vakanties gesloten.

img_9281

De gastouder

Een gastouder vangt de kinderen vaak op in het huis van de gastouder zelf, of bij jou thuis. Er is een maximum van 6 kinderen per gastouder (op dezelfde tijd). De meeste gastouders zijn aangesloten bij een gastouderbureau, zij bemiddelen tussen ouders en gastouders.

De voordelen

 • De opvang vindt plaats in een normaal huis, waardoor het veel op thuis lijkt.
 • Het is persoonlijker, met kleinere groepjes en veel aandacht voor het individu.
 • De gastouder heeft een pedagogische opleiding afgerond.
 • Gastouders zijn vaak heel flexibel en kunnen bijvoorbeeld ook een keertje koken voor je kind of thuisbrengen.
 • Een gastouder kan vaak ook ’s avonds en in het weekend opvangen.
 • Vaak zijn gastouders goedkoper dan het kinderdagverblijf.

De nadelen

 • Bij een gastouder zijn minder speelkameraadjes.
 • De groepen zijn kleiner waardoor je kind misschien minder snel leert om zelfredzaam te zijn.
 • In het huis van de gastouder is geen sociale controle van andere leidsters, zoals op een kinderdagverblijf.

Onze keuze

Omdat mijn man in een soort van ploegendienst werkt en de ene week van 8 – 16 uur werkt en de andere week van 12 – 20 uur wilden wij het liefst een gastouder. Deze zijn flexibeler en wat ik ook wel fijn vond is dat het kleinere groepjes zijn bij een gastouder. En dat het dan ook nog eens goedkoper is, vond ik ook wel prettig. Ik had al eerder contact gehad met een gastouderbureau en zij beloofden toen dat zodra ik werk had, ik dit kon melden en dan zouden we binnen 2 dagen een gastouder hebben.

Dus ik ging vol goede moed aan de slag met iemand kiezen en het wachten kon beginnen. Toen we na 4 dagen nog niets wisten begon ik hem te knijpen. Uiteindelijk bleek deze gastouder niet te kunnen, maar dit had ik graag meteen al geweten. Heel slecht vond ik dat dus. Omdat de tijd begon te dringen en ik echt heel veel goeds hoorde over het kinderdagverblijf hier in de buurt nam ik met hen contact op. We hadden geluk, ze hadden nog plek, financieel ging het ook goed lukken én de tijden waarop wij onze dochter wilden brengen waren geen probleem. Hoezo niet flexibel? Heel flexibel!

Dus onze keuze was een gastouder, maar uiteindelijk zijn we echt super blij met onze kinderdagverblijf!

Waar kiezen jullie voor, en waarom?

17 reacties op “Kinderdagverblijf of gastouder

 • Wij hebben een gastouder. Werken allebei onregelmatige diensten dus was de.enige optie voor ons aangezien we ook in het weekend en de avond opvang nodig hebben.

 • Wij hebben gekozen voor een gastouder, omdat dit toen ik nog studeerde makkelijk was met flexibele opvang! Nu was onze gastouder afgelopen week ziek, dus moesten we ineens snel andere oppas regelen, dus dat is zeker ook een nadeel van een gastouder!

 • Als je het me drie jaar geleden had gevraagd dan had ik gezegd dat ik nooit voor een gastouder zou kiezen. Maar inmiddels heb ik er ook al een aantal keer aan gedacht om over te stappen. Nog een voordeel van een gastouder vind ik namelijk dat er steeds dezelfde persoon is, en bij ons op het kdv wisselt het nogal eens (nogal vaak) en daar heeft Aukje veel moeite mee.

 • Onze dochter gaat straks na mijn verlof naar haar oma, maar die heeft ook een gastouderopvang aan huis. Dus ze gaat naar een hele vertrouwde gastouder. 🙂

 • Ik heb heel lang getwijfeld. Wilde graag een gastouder maar kon niks vinden. De opvang waar onze spruit naartoe gaat was hij het eerste kindje en is maar 1 Groep dus dat is heel fijn

 • Wat fijn nicole! Hier vanaf het begin naar het kinderdagverblijf. ..ik ben er ontzettend tevreden over een blij mee. ..De meiden hebben het erg naar hun zin en leren ontzettend veel ? dus ik ben blij met onze keuze. Al lijkt mij en gastouder zeker ook erg fijn.

 • Grappig dat je uiteindelijk voor een kdv hebt gekozen. Ik vind dat tekenend voor het ouderschap: je weet nooit hoe het gaat lopen : )

  Fijn dat het zo goed bevalt.

 • Als ik nu een kindje zou mogen krijgen, dan zou ik kiezen voor een gastouder, veel persoonlijker, een gastouder die ook vaak echt gehecht is aan de kindjes en het niet ziet als werk…

  • Nou moet zeggen dat ik dat gevoel totaal niet krijg hoor bij kdv. Dat ze het als werk zien. Als ik zie hoe ze met mijn dochter om gaan… Maar er zijn wel meer kinderen inderdaad.

 • Onze dochter zat tot september bij een gastouder omdat ik in de zorg werk en dus onregelmatig. Kdv is dan echt ontzettend duur…! Nu was ik in september veranderd van werkplek waardoor ik alleen dagdiensten draai en onze dochter heeft een gehoorprobleem waardoor zij ook een taalontwikkelingsachterstand heeft en kregen wij het advies om haar voor de interactie met meer kinderen naar het kdv te sturen. Achteraf hadden we dat veel eerder moeten doen want voor de ontwikkeling is het fantastisch…!!!!

 • Nu weet ik dat de praktijk vaak anders is en gastouders over het algemeen net zo bekwaam zijn als leidsters in een kinderdagverblijf. Maar die pedagogische opleiding die je bij beiden noemt, is toch wel verschillend. Je mag al gastouder worden met een niveau 2 opleiding, en op een kinderdagverblijf vragen ze minimaal niveau 3 en steeds vaker niveau 4. Ik geef aan alle drie de niveaus les, maar vind eerlijk gezegd niveau 2 te weinig voorbereiden op wat een gastouder zou moeten kunnen/kennen.

 • Mijn vader is een aantal jaren gastouder geweest voor mijn oudste. Toen de regels aangescherpt werden heeft hij zich uit laten schrijven als gastouder, maar bleef wel oppassen. Mijn oudste heeft Asperger en ADHD daarom was dit extra fijn…

Reageren is niet mogelijk.