Kikkererwten zijn gezond, maar wat doe je ermee?

Dat kikkererwten gezond zijn dat weten we inmiddels wel. Er zitten namelijk onder andere heel veel vezels in. De meeste mensen vinden ze ook nog eens erg lekker. Maar wat kun je er eigenlijk allemaal mee doen? En welke kikkererwten gebruik je? Die uit een potje of gedroogde kikkererwten? Ik zocht het voor je uit. 

Gezonde levensstijl? Eet kikkererwten!

Een van de eerste dingen die ik hoorde toen ik me begon te verdiepen in een gezondere levensstijl was dat ik kikkererwten moest gaan eten. Dat was erg gezond en zou me helpen met vullende gezonde maaltijden. Dus ik probeerde wat uit. Al na één hap gooide ik de rest weg want ik vond het maar niks.

En toch.. Toch probeerde ik het maanden later weer eens. En warempel, nu vond ik het eigenlijk wel lekker. Het fijne van kikkererwten is dat je ze op verschillende manieren kunt toepassen en bereiden. Je kunt er hummus mee maken, soep, in een salade verwerken en nog veel meer.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Waarom zijn kikkererwten gezond?

In kikkererwten zitten heel veel vezels. Deze vezels zijn goed voor de darmen en je suikerspiegel schommelt hierdoor ook minder. Daarnaast zit er ook veel ijzer in wat weer zorgt voor een goede stofwisseling. Net zoals zink. Ook zitten er veel eiwitten in kikkererwten. Deze zijn nodig voor de opbouw van spieren en erg belangrijk.

Doordat kikkererwten relatief laag in calorieen zijn is het dus ook zeer geschikt voor mensen die af willen vallen. Wanneer je bijvoorbeeld een salade met kikkererwten eet krijg je een grote hoeveelheid voedingsstoffen, mineralen, vitamines en vezels binnen. Hierdoor heb je sneller een vol gevoel en dus ook minder trek om te snaaien.

wat doe je met kikkererwten

Gedroogde kikkererwten of uit blik?

In principe kun je zowel gedroogde kikkererwten of die uit blik gebruiken in je maaltijden. Echter is de gedroogde kikkererwt wel veel smaakvoller plus bij de kikkererwten in blik is ook zout aan toegevoegd. Dat vind niet iedereen even prettig.

Wel is het zo dat je gedroogde kikkererwten eerst acht uur moet laten weken in water. Daardoor kun je dus niet ‘spontaan’ beslissen om kikkererwten te gaan eten. Ik zelf heb daarom altijd een pot in huis. Met de kikkererwten uit blik kun je ook heel goed hummus maken, terwijl wanneer je falafel wilt maken je toch echt de gedroogde variant moet pakken.

Wat kun je allemaal met kikkererwten maken?

Zoals ik hierboven al noemde kun je met kikkererwten hummus maken. Hummus is een lekkere puree die je bijvoorbeeld kunt gebruiken op toast of brood. Het is gemaakt van kikkererwten en tahin. Wil je dit eens proberen? Dan vind je hier een recept.

Daarnaast kun je ook falafel maken van kikkererwten. Dit zijn gefrituurde deegballetjes volledig van kikkererwten gemaakt. Het is een echt Oosters gerecht en ondanks dat ik het zelf nog nooit gegeten heb lijkt het me er lekker. Ik denk dat ik binnenkort dit recept maar eens namaak.

Naast falafel en hummus kun je de kikkererwten ook nog roosteren, er een curry van maken, aan de pastasaus toevoegen, in een wrap verwerken en nog veel meer.

Ben je overtuigd? Je kunt kikkererwten onder andere hier kopen.

Afbeeldingen: Ivanna Grigorova / Saschanti17 | Shutterstock.com

1 reactie op “Kikkererwten zijn gezond, maar wat doe je ermee?

  • Zelf humus maken is zo lekker! En kikkererwten zijn goed te vertoeven ook! Je kunt ze ook in de oven doen en er een soort borrelnootjes van maken.

Reageren is niet mogelijk.