Met deze 3 kidsproof musea in Gelderland valt je dagje uit niet in het water!

oude ambachtenmuseum museum kidsproof gelderland

Regenachtige dag? Laat dit vieze weer je dag niet bederven! In deze gastblog neemt Edese blogger Cynthia van Cynspirerend.nl je mee op ontdekkingstocht naar drie fantastische indoor musea in Gelderland. Verken de boeiende wereld van oude ambachten, maak een muzikale reis of laat je bakkerskunsten zien. Laat je dag niet in het water vallen en beleef een avontuur vol plezier en leerzame ervaringen in deze kidsproof musea! (Natuurlijk ook leuk op niet-regenachtige dagen…)

Het Nederlands Bakkerijmuseum

  • Plaats: Hattem
  • Leuk voor: Kleine meesterbakkers en lekkerbekken

Het Bakkerijmuseum in Hattem is het grootste Bakkerijmuseum van Nederland, gelegen aan de IJssel. Vier monumentale gebouwen tonen de geschiedenis van brood en banket. Op zaterdagochtend kun je er vers brood en banket kopen. De poffertjessalon serveert dagelijks heerlijke poffertjes volgens een oud familierecept.

In het museumtheater vinden regelmatig ‘Broodshows’ plaats waar de bakker de geschiedenis van brood vertelt en zijn vaardigheden in deeg toont. Op woensdagmiddag, zaterdag en tijdens vakanties zijn er speciale voorstellingen voor kinderen. Ook kunnen jonge gasten dagelijks een speurtocht doen.

Voor het bezoek van dit museum reserveer je van tevoren een tijdslot van 2 uur, waarbinnen je het museum bezoekt. Door dit maximum in te stellen heeft elke bezoeker alle rust en ruimte om het museum te bezoeken en mee te doen aan de activiteiten.

kidsproof musea gelderland uitje

Tip:

Het Bakkerijmuseum organiseert in het weekend en tijdens de zomervakantie regelmatig kinderbakdagen, waar kinderen bijvoorbeeld zelf koeken of iets anders lekkers kunnen maken.

Rolstoelvriendelijk?

Het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem is deels rolstoelvriendelijk met trapliften, maar sommige delen van de historische gebouwen zijn niet toegankelijk. Daarom krijgen rolstoelgebruikers gratis toegang.

Kijk en Luister Museum

  • Plaats: Bennekom
  • Leuk voor: nieuwsgierige, leergierige kinderen

Het Kijk en Luister museum in Bennekom is een leuk museum waar je kunt genieten van een unieke muzikale ervaring met draaiorgels, speelkasten en speeldozen en andere mechanische muziekinstrumenten.

Kinderen kunnen in de muziekzaal kijken naar de grote collectie speeldozen en bewegende figuren, terwijl ze ook kunnen ervaren hoe het was om naar school te gaan in een klas uit 1920. In het nostalgische kruidenierswinkeltje kun je zelfs zien wat opa vroeger voor een cent ging kopen. Daarnaast is er een leuke speurtocht door het museum en een speciale speelhoek met een poppenhuis voor de allerkleinsten.

Kijk en luister museum Bennekom uitje kinderen

Tip:

In het museum kun je ook genieten van boeiende demonstraties over de evolutie van mechanische instrumenten door de jaren heen. Wij vonden het verrassend interessant, zowel voor onze dochter als voor onszelf. Het is een klein, leerzaam museum waar je ongeveer 1 a 2 uurtjes zoet bent.

Rolstoelvriendelijk?

Ja, het Kijk en Luister museum in Bennekom is rolstoelvriendelijk. Het museum heeft brede deuropeningen, een lift en voldoende ruimte om met een rolstoel te bewegen.

Oude Ambachten museum

  • Plaats: Terschuur
  • Leuk voor: kinderen die letterlijk willen voelen en kijken hoe het ‘vroeger’ was

Het Oude Ambachten en Speelgoed Museum in Terschuur is de perfecte bestemming voor een regenachtige dag! In dit grote museum van 4200 m2 maak je samen met je kinderen een reis vol herinneringen. Wij zijn hier zelf al twee keer geweest en steeds ontdekken we weer nieuwe ‘oh ja’ momenten. Al wandelend leer je van alles over 160 verschillende oude ambachten en beroepen. Elke ambacht heeft zijn eigen ruimte, waar je alle spulletjes gewoon mag oppakken, bekijken en uitproberen.

Op de eerste verdieping vind je het Speelgoedmuseum, waar het antieke speelgoed in vitrines te bekijken is. Daarnaast kun je er lekker spelen in de speelhoek. Bijvoorbeeld met de oude knikkerbaan, een levensgrote sjoelbak en een ouderwetse Nintendo spelcomputer. Erg leuk! Het is een groot, uitgebreid museum waar je al snel een dag kwijt bent.

Oude ambachtenmuseum en speelgoed uitje kinderen

Tip:

Dit museum is nóg leuker samen met opa en oma erbij. Wij zijn zelf namelijk een tweede keer terug gegaan met mijn moeder erbij en zij kon ons nog meer vertellen over de spullen die we zagen. Zo ging er niet alleen een wereld open voor mijn dochter, maar ook voor mij.

Rolstoelvriendelijk?

Ja. Het Oude Ambachten en Speelgoed Museum in Terschuur is volledig toegankelijk voor mindervaliden, met brede looppaden, geen drempels en liften. Er zijn ook invalidentoiletten en gratis rolstoelen en rollators beschikbaar bij de ingang.

Kortom, laat een regenachtige dag je dagje uit in Gelderland niet in het water laten vallen! Deze kidsproof musea zijn zowel leerzaam als leuk om te bezoeken. Dus waar wacht je nog op? Welk museum zou jij het liefst willen bezoeken? Nog meer inspiratie opdoen voor een leuk dagje weg met kids? Bekijk dan ook eens Cynthia’s andere tips voor dagjes uit met kinderen in Nederland.

1 reactie op “Met deze 3 kidsproof musea in Gelderland valt je dagje uit niet in het water!

Reageren is niet mogelijk.