Kerstboom versieren? Handige tips voor het decoreren van de kerstboom

Kerstmis is een tijd van het jaar waar mensen samenkomen om te vieren en tijd doorbrengen met hun geliefden. Eén van de meest populaire tradities tijdens Kerstmis is het versieren van de kerstboom. Ben jij benieuwd hoe je de mooiste kerstboom krijgt? Hier zijn een aantal handige tips voor het decoreren van de perfecte kerstboom!

Wat heb je nodig om een kerstboom te versieren?

Om een kerstboom te versieren heb je een aantal dingen nodig. In de eerste plaats natuurlijk de kerstboom zelf. Kies bijvoorbeeld voor een mooie Nordmann of Noble Fir. Deze boomsoorten zijn stevig en houden hun naalden goed vast, waardoor ze perfect geschikt zijn voor het decoreren.

Verder heb je ook decoraties nodig, zoals kralen, lintjes, lichtjes en eventueel een boom topstuk. Als je er ook nog wat extra sfeer aan wilt geven, kun je ook kiezen voor geurige kaarsjes of etherische oliën die je in de boom hangt.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Hoe maak je de perfecte kerstboom?

De perfecte kerstboom is niet moeilijk te maken. Het enige dat je nodig hebt is een goed gevoel voor sfeer en een beetje creativiteit. Met deze tips kun je jouw kerstboom precies zo maken als je wilt!

Een goede basis

Alles begint bij de basis: het kiezen van de juiste boom. Een goede boom is stevig, heeft een volle groei en heeft genoeg takken om alle versieringen aan te hangen. Als je twijfelt, vraag dan advies aan een professional in een tuincentrum. Zeker ook wanneer je een smalle kerstboom nodig hebt.

Ga dus op zoek naar de mooiste kerstboom voor in huis. Het maakt niet uit of je voor een echte kerstboom kiest of liever voor een kunstkerstboom gaat. Ze hebben beiden namelijk voor- en nadelen en de één is niet perse beter dan de ander.

Begin met de grote onderdelen

Voor je je boom vol hangt met kerstballen is het belangrijk de boom eerst te versieren met de grote onderdelen. Begin met een mooie mand of kerstboom rok om de voet van de boom te verbergen. Zelf heb ik een kerstboom rok gehaakt van lontwol, dit is een leuke budgettip voor als je nog restjes wol hebt liggen.

tips kerstboom versieren

Daarna kan je de verlichting en slingers in de boom hangen. Clusterverlichting geeft heel mooi en vol licht en je hebt dan niet eens per se slingers nodig. Maar hou je van een volle boom dan kan je ook kiezen voor mooi kerstslingers of een kralenketting in de boom. En vergeet natuurlijk niet om de kerstboom te versieren met een mooie piek!

Kies een kleurenpalet

Om te voorkomen dat je boom een ratjetoe wordt is het goed een kleurenpalet voor de boom te kiezen. Tenzij je van een bonte boom houdt natuurlijk, dan kan alles.

Voorkom dat je elk jaar nieuwe ballen moet kopen door te zorgen voor een goede basis. Zilver en goud zijn mooie kleuren als basis die je met vrijwel elke kleur kan combineren. Zilver wordt vaak met de wat koudere tinten als blauw en groen gecombineerd en goud wordt vaak met kleuren als rood en roze gecombineerd. Dit jaar zijn kerstballen met panterprint helemaal hip en die combineren heel mooi met goud.

kerstboom versier tips

Geen zin om nieuwe ballen te kopen en wil je toch wat anders? Dan zou je ook de kerstballen kunnen verven of er wol omheen haken om zo ‘nieuwe’ kerstballen te maken. Je kunt natuurlijk altijd nog ruilen met anderen. Wie weet heeft iemand in jouw omgeving wel de kleur die jij wilt en willen zij dit jaar jouw kleur.

Versieren maar!

Zet een leuk kerstmuziekje op en begin met het decoreren van de kerstboom.

Na deze stappen is het tijd om de kerstboom te versieren. Begin met de grootste kerstballen en hang deze op verschillende plekken in de boom. Let erop dat je de ballen over zoveel mogelijk verschillende hoogtes verspreid voor het leukste resultaat.

Combineer de grote kerstballen met kleinere kerstballen in verschillende afmetingen voor het leukste resultaat. Ook is het mooi om naast kerstballen andere ornamenten en vormen, zoals kerststerren en vogels in de boom te hangen. Zo krijg je een mooie en gevarieerde boom. Vergeet niet om regelmatig van een afstandje de boom te bekijken. Zo kan je tussentijds kijken of het er leuk uit komt te zien en lege plekjes opvullen.

tips kerstboom versieren

Heel veel succes en plezier met het versieren van de kerstboom!

Ilse is interieurstylist en blogt op InteriorTwin.com over alles wat te maken heeft met een mooi huis. Op InteriorTwin.com vind je niet alleen heel veel interieurinspiratie, maar ook tips over huishouden en ontspullen. Fijn wonen draait namelijk niet alleen om een mooi huis, maar ook om een opgeruimd en praktisch huis.