Leuke spelletjes met kerst voor kinderen en volwassenen

Nog even en het is kerstmis! Ik kijk daar altijd wel naar uit, want het is zo fijn om bij je dierbaren te zijn en even echt aandacht aan elkaar te besteden. Doorgaans gebeurd dat toch wat vluchtiger dan je eigenlijk wilt. En hoe leuk is het dan om samen spelletjes te spelen. Zowel onze dochter is dol op spelletjes, maar ook wij als volwassenen vinden spelletjes erg leuk om te doen. Het ideale moment dus om met kerst spelletjes te spelen voor kinderen en volwassenen. 

Al vanaf jongs af aan spelen wij met kerst spelletjes met onze kinderen. In het begin was dat vooral zelf bedachte spelletjes met doekjes en speelgoed die we in huis hadden. Maar nu ze alweer wat ouder zijn worden de spelletjes moeilijker, uitdagender en stiekem ook leuker. We kunnen spelletjes met hen doen die wij ook leuk vinden. Vandaag zet ik een aantal leuke spelletjes met kerst voor kinderen en volwassenen op een rijtje.

Kerst spelletjes voor kinderen

Leuke kerst spelletjes zijn varianten op bestaande spelletjes zoals kerstkrans happen, kerstbal poepen of kerstbingo of kerstwoorden scrabble. Maar er zijn natuurlijk ook ‘gewone’ spelletjes die je met kerst samen kunt spelen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Toilet pret

Toilet pret van Hasbro is een spel met water. Maar deze is een stuk makkelijker. Ook is dit spel leuk voor jong en oud, dus niet alleen een kerst spel voor kinderen maar ook voor volwassenen. Bij dit spel draai je aan de wc rol, deze geeft aan hoe vaak je moet doorspoelen. En dan maar hopen dat je geen natte douche krijgt! Het is een spel die je met 2 tot 25 spelers kunt spelen. Dus leuk tijdens een familiemiddag.. Klik hier voor meer informatie.

toiletpret kerst spelletjes voor kinderen en volwassenen

Soggy Doggy

Het spel Soggy Doggy is de winnaar bij de speelgoed van het jaar 2017 verkiezing! En ik snap helemaal waarom, want het is hartstikke leuk. Wij kregen hem met Sinterklaas en de dag erop zijn we hem direct gaan spelen. Het is een heel leuk “bord”spel met dobbelsteen waarbij je moet proberen om niet nat te worden, anders moet je weer terug naar de mand. Dit leuke spel van Spin Master is onder andere te koop via bol.com.

Twist and turn

Waarschijnlijk een heel bekend spel, al is het wel een iets andere variant. Want bij deze variatie op Twister draai je niet aan een pijl op een schijf maar gooi je twee dobbelstenen. De dobbelstenen geven dan aan op welke smiley je moet staan en met welke voet of hand. Ook kan het zijn dat je beide handen of voeten op de smiley moet zetten. Onze dochter is helemaal weg van dit spel al is ze eigenlijk te klein omdat ze niet met haar ene voet uiterst links kan en andere uiterst rechts.

twist en turn kerst spelletjes kinderen

Max de Kat

Sinds kort hebben we ook het spel Max de Kat in huis. Dit spel is leuk voor kinderen maar kun je ook met kinderen en volwassenen spelen. Het is een spel waarin of iedereen verliest of iedereen wint want het is een coöperatief spel. Samenwerken staat dus centraal. Ideaal spel voor de kerst dus.

Dobble

Ook hebben wij sinds een paar jaar het spel Dobble in huis en ik lieg niet als ik zeg dat dit wekelijks wel een keer gespeeld wordt. Soms door de kinderen onderling, soms doen mijn man en/of ik mee en ja ook mijn man en ik spelen wel eens een potje samen. Het is makkelijk, duurt niet lang en is dus erg leuk om te doen. Er zijn tegenwoordig ook allerlei andere varianten. Zie hier voor meer info.

dobble kerstspelletjes voor kinderen en volwassenen

Kerst spelletjes voor volwassenen

Je hoeft met kerst natuurlijk niet perse specifieke kerst spelletjes te spelen. Maar sommige zijn wel heel erg leuk om te doen.

Lees ook: Lekkere kersthapjes voor op school

Kerst met ballen spel

Zoals bijvoorbeeld het Kerst met ballen spel. Dit spel kun je spelen mét cadeautjes onder de boom of zonder. Dit kerst spel bevat eigenlijk 30 losse spelletjes die op een kerstbal staan. Wanneer je met kerstcadeaus speelt dan plak je de bijgevoegde stickers op de cadeaus en zoek je de juiste kerstbal erbij. Speel je zonder cadeaus dan laat je telkens iemand een bal uit de boom halen en speel je dat specifieke spelletje. Dit Kerst met ballen spel kun je onder andere hier kopen.

Kerst Monopoly

Zijn jullie ook zo gek op Monopoly? Dit is een spel om uren te spelen.. En wat ik dus ontdekte is dat er ook een kerstvariant blijkt te zijn. Helaas is hij niet in Nederland te verkrijgen, maar je kunt hem wel via Amazon bestellen. Het heet Christmas Opoly. Op Amazon zijn trouwens nog veel meer leuke kerstspellen te vinden zoals Christmas trivia en The Santa Claus game.

30 seconds

En dan mijn grote favoriet; 30 seconds! Wij hebben zelf de gewone variant in huis, maar 30 seconds Everyday Life (klik hier) is winnaar geworden bij de speelgoed van het jaar 2017 verkiezing. Deze variant bevat begrippen over het alledaagse leven in en om het huis. Lijkt me ook ontzettend leuk om te doen met de familie.

Lees ook: De leukste spelletjes voor game night

Andere spelletjes voor een spelletjesavond met kerst

Natuurlijk zijn er nog veel meer spelletjes die je kunt spelen. Denk maar eens aan Kolonisten van Catan, Triviant, Ticket to ride, Keezen en ga zo maar door. Er zijn zoveel spellen op de markt, je kunt bijna niet kiezen! Zo zijn wij bijvoorbeeld sinds afgelopen zomer ook echt dol op Keer op Keer.

Welke (kerst) spelletjes speel jij graag?

14 reacties op “Leuke spelletjes met kerst voor kinderen en volwassenen

Reageren is niet mogelijk.