Keihard werken voor succes

Ik had het er laatst over met een vriendin. Sommige mensen roepen altijd heel hard dat ze bepaalde dingen willen bereiken. Maar vervolgens kost elke verandering al teveel moeite en leggen ze het bijltje erbij neer. De smoesjes zijn niet op één hand te tellen wat betreft de redenen dat ze hun doel niet bereiken. Maar je moet keihard werken voor succes. Of dat succes nu een promotie is, een aantal kilo afvallen, de marathon lopen of iets heel anders.. Voor niets gaat de zon op.

Smoesjes

Wat me als eerste altijd opvalt is dat mensen een hoop dezelfde smoesjes gebruiken. Degene die ik het meest heb gehoord en gebruikt tijdens het willen afvallen zijn de volgende:

Ik wil niet diëten, het moet wel iets zijn wat ik mijn leven lang vol houd.

Dat je een bepaalde levensstijl wilt hebben die je de rest van je leven kunt volgen vind ik alleen maar slim. Daar heb ik dan ook niets op tegen. Maar wil je afvallen en je streefgewicht behouden dan zal er wel iets moeten veranderen. Dan kun je dus niet meer blijven leven (en dus ook eten) zoals je nu doet. Want dat heeft er doorgaans voor gezorgd dat je die extra kilo’s ook hebt. Ik riep dit zelf ook altijd heel hard overigens. Maar ik zie nu in dat ik gewoon altijd zal moeten nadenken over wat ik in mijn mond stop. En dat is 90% van de tijd ook echt geen ramp. Want daardoor eet ik veel gezonder, vaak veel lekkerder plus ik val er mee af! En ja, ik zal dit de rest van mijn leven moeten doen. Wil ik niet weer zoveel aankomen.

De knop is nog niet om

Nog een veelgehoord excuus en ja ook ik heb hem gebruikt. En ja ook bij mij is nu de knop om. Al is het meer een aan/uit schakelaar waarbij ik hem ook af en toe uit zet. Of dim. Want ik ben niet begonnen met afvallen omdat mijn knop om was. Nee die knop ging gaandeweg om. Wachten op een zogenaamde knop die om gezet moet worden is wachten op de stadsbus hier in de hei. Oftewel, die komt niet! Waarom wachten tot er een knop om is? Waarom niet gewoon met kleine stapjes beginnen en niet al meteen een volledige omschakeling verwachten? Stap voor stap kom je er.

Zo begon ik eerst met de Clean 9 omdat ik daarmee mijn lichaam zou reinigen en al direct de eerste kilo’s eraf gingen. En ook daarna was het geen kwestie van “volhouden”, maar onderzoeken hoe het werkt met eten en wat nu gezond is en vooral waarom. Waarom is een avocado gezonder dan een stuk chocolade terwijl er evenveel calorieën in zit? Gaandeweg heb ik veel geleerd over voeding en dat gebeurden met vallen en opstaan. Met afvallen en weer aankomen. Maar het blijven proberen is juist DE manier om uiteindelijk te komen waar je wilt komen en niet zo snel op te geven.

Ik weet heel goed waar het bij mij fout gaat, ik heb geen plan nodig.

Super fijn! Maar leg het dan ook vast en doe er iets mee. Als je weet waar het fout gaat, waarom blijf je dat dan hardnekkig doen? Waarom ga je daar dan niet mee aan de slag? Of nog beter, ga aan de slag met de oorzaak van de fout. Want daar ligt je winst! Het mooie is; mensen denken weten heel goed waar hun valkuilen liggen maar trappen er telkens weer in.

Ook ik dacht het te weten. “Ik moet gewoon minder snoepen en meer bewegen.” Maar deed ik dat? Ja. Voor even en dan viel ik weer terug in oude gewoontes. En het was bij mij ook helemaal niet het alleen maar minder snoepen. Het was een combinatie van zovele factoren.

Ik heb geen zin om te wegen/punten te tellen/niet meer te snoepen/naar de sportschool te gaan/etc, dat voelt zo onnatuurlijk.

Klopt! Dat wegen is niet leuk en punten tellen daar krijg je af en toe een punthoofd van. Maar je zult verdorie keihard moeten werken om iets te bereiken. Het komt je niet aanwaaien. Jij zult het werk moeten doen en als je daarbij een hulpmiddel moet gebruiken dan moet dat. Niemand zegt dat je dit heel je leven moet doen. Maar het is wel een hulpmiddel vooral in het begin. Zo weeg ik en tel ik en wandel ik elke dag. Iets waar ik erg tegen op zag en wat ook echt heel moeilijk was die eerste maanden. En nu nog steeds zo af en toe als ik er even de pest in heb. Maar ik bereik er wel wat mee!

En dat wegen? Dat hoef ik al niet eens zoveel meer te doen, ik weet van veel dingen wel wat en hoeveel ik kan pakken. En dat tellen? Dat doet een app voor mij, dus ik hoef alleen maar dingen in te voeren. En dat bewegen? Negen van de tien keer vind ik het tegenwoordig leuk.

En het allerbelangrijkste… Ik heb succes!!

keihard werken voor succes

23 reacties op “Keihard werken voor succes

 • Je hebt helemaal gelijk Nicol. Ik word ook altijd een beetje simpel van mensen die de lusten willen maar niet de lasten. Het een kan niet zonder het ander. Dat het bij jou werkt zegt genoeg. Ga lekker door.

 • Veel van die smoesjes zijn heel herkenbaar. Maar inderdaad je hebt pas succes als je je eroverheen zet en gewoon gaat! Knoppen die om kunnen gaan, geloof ik ook niet zo in. Zelf heb ik het tegenovergestelde moeten doen van jou: ik had door omstandigheden kilo’s ondergewicht en moest aankomen tot een gezond gewicht. Wat een hel en wat heb ik het onwijs lang uitgesteld. Ik ben er nog steeds niet, maar heb wel eindelijk succes en ben op de juiste weg.

 • Yes, helemaal gelijk. Dacht eigenlijk dat ik een blogje ging lezen over je blogsucces, want ook dat is keihard werken elke avond. Ik zag je gisteren weer even en je ziet er echt goed uit, veel slanker dan een jaar geleden en vooral straal je ook uit dat je lekker in je vel zit 🙂 Hou vol!

 • Succes komt niet vvanzel. Daar moet je gewoon altijd hard voor werken en in investeren. Mensen denken er vaak te makkelijk over en als het niet lukt omdat ze niet investeren, dan komen de smoesjes.

 • Het lijkt me heel hard werken om af te vallen en volhouden is dan wel de key :-). Maar soms kun je nog zo hard werken, niet altijd is er succes. In sommige zaken moet je ook geluk hebben.

 • Nee het komt inderdaad niet aanwaaien en dat is maar goed ook! Hard werken is belangrijk en laat zien hoeveel wilskracht je hebt. Mooi artikel.

 • En dit is een raak artikel! Om af te vallen heb ik een afspraak gemaakt bij een praktijkondersteuner waar ik kan praten over mijn eetpatronen. Ik weet waar het fout gaat, maar ik wil er meer mee kunnen dan dat ik doe nu! Hopelijk gaat dit me heel goed helpen en ga ik kilo’s verliezen!

 • Goed stuk! Ik ben zelf ook een beetje allergisch voor mensen die zeggen dat ze dingen niet kunnen bereiken om een bepaalde reden. Als je het écht graag wil, dan lukt het namelijk wel. Zo heb ik zelf een fulltime baan, volg ik een opleiding en een cursus ernaast, heb ik een eigen blog en doe ik vrijwilligerswerk. Natuurlijk hoeft niet iedereen al deze dingen tegelijk te doen, maar ik word wel een beetje moe van collega´s die beweren dat ze nooit ergens tijd voor hebben, maar ondertussen wel elke avond van 20 tot 23 uur op de bank TV liggen te kijken. Prima natuurlijk, ik snap ook dat je gesloopt ben na een dag werken, maar als je echt iets wil bereiken in die tijd dan kan dat ook. En anders moet je gewoon genieten van je vrije tijd, maar ook niet klagen.

 • Ik ben ondertussen 5 kilo kwijt en 11 cm. En ja het is kei hard werken. In de winkel, in de keuken, in de sportschool. …
  Ik zei het ook tegen de diëtist dat ik veel weet, maar het niet deed.
  Ze zei dat alle mensen bijna weten wat slecht is, maar het is vooral het ook doen.

 • Als hij nu dubbel staat. … sorry. Slechte wifi hier en mijn reactie was weg….
  Ik geef je helemaal gelijk. Ik heb ook al kei hard gewerkt. Ik kreeg een compliment van mijn diëtiste voor mijn inzet. die werd beloond op de weegschaal…. Maar ik heb nog nooit zo hard mijn best gedaan als nu voor mij’n gewicht. Het potverdorie ’travakken ‘ zoals ze hier zeggen. ?

 • Heel herkenbaar; ik had dit met roken. ‘Ik rook maar één sigaret per dag, dus hoe erg kan het zijn?’ Natuurlijk, altijd nog beter dan kettingroken, maar dat je het ook kunt omdraaien (altijd nog slechter dan helemaal niet roken) negeerde ik voor het gemak. Uiteindelijk kregen Ro en ik een relatie. Hij rookt niet, ik voelde me al snel bezwaard. Inmiddels is het ruim drie jaar geleden dat ik mijn laatste sigaret aanraakte. Soms moet je accepteren dat je voor altijd een knop zal moeten omzetten, hoe moeilijk je het tussendoor ook hebt. En successen vieren: vier dagen niet gerookt (of gesnoept) betekent dus dat je het al vier dagen volhoudt. Zonde om dan op te geven (oké, misschien jezelf niet al zó snel prijzen, maar de focus verleggen op het positieve werkte hier goed).

Reageren is niet mogelijk.