Keelamandelen verwijderen als volwassene + herstel

Afgelopen donderdag was het eindelijk zover. Mijn amandelen werden eruit gehaald. Al vanaf begin januari sliep ik super slecht ondanks mijn slaapmasker en dit brak me op. Gelukkig zagen zowel de huisarts als kno arts in dat mijn amandelen hier grotendeels oorzaak van waren dus die moesten eruit. Helaas duurde het wel nog even voor de keeloperatie werkelijk plaats kon vinden, maar het is gebeurd! En dan nu het herstel ervan… 

De operatie – keelamandelen verwijderen als volwassene

Om half 11 moest ik me nuchter in het ziekenhuis melden. Dat vond ik best lastig want sinds ik aan WW doe ontbijt ik elke dag en nu mocht dat dus niet. Ik werd naar de kamer gebracht waar ik de nacht zou blijven en ontdekte direct wat een luxe ik had: het was een eenpersoonskamer. Echt heel fijn! Ik zou pas om 12 uur naar de operatiekamer gaan, maar de verpleegster gaf aan dat ze vaak eerder komen dus dat ik wel alvast mijn operatiehemd aan moest doen. Zo gezegd, zo gedaan en vrijwel net nadat ik mijn man naar huis had gestuurd kwam ze me al halen. Ik moet zeggen dat ik het vanaf dat moment niet zo leuk meer vond.

Sowieso is een operatie niet leuk, maar op meerdere momenten zag ik mezelf weer twee jaar geleden daar liggen. Andere omstandigheden, wel dezelfde ruimtes, personeel (dezelfde anesthesist) en handelingen. Ik had het moeilijk, maar gelukkig wisten ze van mijn geleden en hebben ze me zo goed als gerust gesteld. Uiteraard was het infuusprikken weer een ramp en kreeg ik extra verdoving omdat ze het met grof geweld moesten doen. Eenmaal in de operatiekamer had ik het gruwelijk koud dus kreeg ik een slang met warm lucht onder de deken. Niet lang daarna was ik van de wereld en toen ik bij kwam was ik totaal in paniek. Wat is dat een raar en eng gevoel om uit de narcose te komen. En het erge is nog, ik had mijn blaas niet onder controle dus.. je raadt het wel.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Het herstel tot nu toe

Ik kreeg op de uitslaapkamer tot twee keer toe morfine toegediend in verband met de pijn. Wat is dat een heerlijk spul zeg, je wordt er reuze suf van maar je voelt daardoor helemaal niets. Dit zorgde er echter wel voordat ik het de rest van de dag een beetje onderschatte. Ik had namelijk de dag van de operatie weinig pijn en had dus goede moed qua herstel. Na de eerste nacht (waarbij ik overigens mét slaapmasker moest slapen omdat mijn zuurstofgehalte drastisch zakte, de IC hield dit in de gaten bij me) werd ik wakker met veel pijn. Er had ook inmiddels alweer 9 uur tussen de vorige medicatie gezeten dus die was gewoon nodig. De pijnstilling verzachtte wat maar ik had wel meer pijn dan de dag ervoor. Wel mocht ik die dag naar huis, rond een uur of 12.

Die dag heb ik wat appelmoes gegeten samen met een potje Olvarit en wat vla. Het eten ging met veel pijn en moeite maar ik moest echt van mezelf, voelde me zo slap. Had natuurlijk al die tijd niet meer gegeten.

keelamandelen verwijderen als volwassene plus herstel

De eerste nacht thuis was echt een ramp, het masker zorgt voor veel pijn doordat hij met hoge druk lucht in de keel blaast. Ook zorgde het voor een enorm droge keel dus ondanks dat ik om de twee uur wakker werd (wekker gezet ivm drinken) had ik toch een enorme droge en pijnlijke keel. Op zaterdag heb ik kippensoep gegeten en ook aardappelpuree en op zondag heb ik naast vla ook gebakken ei op en de kip met chips die mijn man had gemaakt. Van dat laatste niet zoveel want het kostte me heel veel moeite.

Ondanks dat ik heel veel ijswater drink merk ik dat ik echt niet zonder pijnstilling kan. Een uur voordat ik nieuwe medicatie in mag nemen is het ook al zo goed als uitgewerkt en is de pijn amper te houden. Het straalt helemaal door naar mijn oren en kaken.

Ik moet nog minimaal drie dagen zacht voedsel eten en dat drinken moet ik sowieso blijven doen, maar dat is alleen maar goed. Na die drie dagen mag ik weer wat meer eten maar moet ik alsnog blijven opletten dat ik geen hele harde dingen eet zoals een appel of scherpe dingen. Het herstel zal dus nog wel even duren, ik hoop alleen dat ik binnenkort weer wat meer energie zal hebben en dat de pijn langzaamaan wegtrekt!

27 reacties op “Keelamandelen verwijderen als volwassene + herstel

Reageren is niet mogelijk.