Je bent gewend dat ik blogs schrijf uit mijn eigen leven maar deze blog kwam op mijn pad. En ik heb zelf geen kat meer maar ken genoeg mensen met katten. En misschien heb jij ook wel een kat en daarom wilde ik toch deze blog met je delen. Want misschien heb je er wat aan. Kattenbakvulling kan je in elke supermarkt krijgen. Als kattenliefhebber weet je echter dat elk poezenbeest een eigen voorkeur heeft. Verkeerd gekozen kattenbakvulling leidt zelfs mogelijk tot probleemgedrag. Maar je hebt natuurlijk ook zelf je eigen voorkeur. Jij bent per slot van rekening degene die betaalt. Jij ruikt liever lelietjes-van-dalen dan vieze kattenluchtjes. Lees hier hoe je de beste kattenbakvulling koopt voor jouw kat, zodat iedereen tevreden is.
Inhoudsopgave
De uitvinding van kattengrit
Vroeger waren de meeste katten boerderijdieren. Het houden van katten als gezelschapsdier was voorbehouden aan de elite, zoals farao’s, baronessen en andere rijke lui. Begin vorige eeuw veranderde dat. Steeds meer mensen hielden katten in een appartement. De kat kreeg een bak met zand of turfmolm voor de grote en kleine boodschap. De kat was er redelijk tevreden mee, maar de mensen niet. Zand stinkt en is moeilijk te verschonen en turfmolm stuift alle kanten op. Gelukkig kwam de Amerikaanse uitvinder Ed Lowe in 1947 met een oplossing: absorberende kleikorreltjes die de urine opzogen en de geur verminderden. Andere zakenmensen vertelden hem dat het onmogelijk zou zijn dit product te verkopen, maar ze kregen ongelijk. De verkoop van kattenbakvulling is nu een wereldwijde miljardenbusiness.
Wat moet kattenbakvulling doen?
Kattengrit moet urine en luchtjes absorberen en natuurlijk kattengedrag stimuleren. Dit is de basis. Andere eigenschappen zijn optioneel. Denk bijvoorbeeld aan:
- klontvormend of juist niet
- geparfumeerd
- milieuvriendelijk
- stuifvrij
- plantaardig
Probeer gerust verschillende soorten kattenbakvulling uit om erachter te komen wat jij en je kat het prettigst vinden.
Wie is de baas over mijn kat?
Dit is een makkelijke vraag. Je kat is natuurlijk de baas en niet jij. Dus het is je kat die uiteindelijk bepaalt welke kattenbakvulling er in huis komt. Je moet er alleen even achter komen welke dat is. Dat doe je door naar het gedrag van je kat te kijken.
Kattengedrag in en om de kattenbak
Probeer te vermijden dat je je eigen behoeften projecteert op je kat. Jij zit graag ongestoord op de wc, maar een kat heeft niet per definitie privacy nodig. Ze zoekt niet naar een afgesloten plekje om buiten haar behoefte te doen, maar doet het misschien juist open en bloot waarbij ze je doordringend aankijkt. Houd hier rekening mee wanneer je voor een open of gesloten kattenbak kiest. Nadat ze haar behoefte heeft gedaan, zie je haar schoppen met de achterpoten om haar drol te begraven. Dit doet ze dus ook in de kattenbak. Je kat raakt gefrustreerd als dit om een of andere reden niet kan. Een plastic afvalzak onder het de kattenbakvulling kan hier het probleem zijn, omdat haar nageltjes erin blijven steken. Haal de zak dan weg of zoek naar een zak van ander materiaal. Katten zijn ook heel selectief op het gebied van geurtjes. Ze markeren hun territorium met een geurspoor, onder meer in de kattenbak en de omgeving. Let dus op met synthetisch geparfumeerd kattengrit: niet elke kat waardeert dit. Probeer dan liever deze natuurlijke en ecovriendelijke kattenbakvulling met lavendelgeur of kies voor een koolstof geurfilter.
Probleemgedrag – verkeerde kattenbakvulling of ziekte?
De kat is van nature een heel schoon beest. Hij of zij maakt zich niet graag vies. Dat betekent dus dat jij de kattenbak goed schoon moet houden als je wil dat je kat er gebruikt van maakt. Andere redenen waarom je katten naast de bak plassen en poepen zijn:
- De korrels zijn te hard en blijven tussen de voetkussentjes steken.
- De bak ruikt naar een andere kat. Elke kat heeft een eigen bak nodig.
- De bak staat op een verkeerde plek. De bak staat te veel achteraf of naast een lawaaierig of eng apparaat. Zet de bak niet naast de wasmachine of naast de stofzuiger in een hoekje of kast. Dit voelt erg onveilig voor de kat.
- Je hebt te weinig kattenbakken. Als je huis meerdere etages heeft, heb je op elke verdieping een bak nodig. Zet gerust een extra bak neer als je een groot huis hebt. Een bak die nooit gebruikt wordt, kan je altijd later weer weghalen.
- Je kat houdt niet van geparfumeerde kattenbakvulling. Probeer dan de koolstof geurfilter om luchtjes te neutraliseren.
- Je kat is ziek. Plassen en poepen doet pijn en ze associeert de kattenbak met die pijn. Daarom ligt alles ernaast.
Je kat is ziek
Een kat laat niet merken dat hij of zij ziek is, maar je kan het soms wel zien aan de ontlasting. Stap daarom over op niet-klonterende kattenbakvulling als je vermoedt dat je kat ziek is. Je kunt de ontlasting dan beter controleren of een sample aan de dierenarts geven.