De kansen van het internet bij de opvoeding*

Als moeder zie ik regelmatig uitdagingen die vroeger niet bestonden. Vooral de online wereld is een factor waar je steeds vaker rekening mee moet houden. Uiteraard biedt het ook kansen. De online wereld maakt het makkelijker om speelgoed en spellen te vinden en waarschijnlijk heb je tips en verhalen op mijn blog gevonden die je zonder internet nooit had geweten. De mogelijkheden rond het internet nemen in hoog tempo toe. Zeker op het gebied van live video’s. Dat maakt het nog makkelijker om op te voeden of gebruik te maken van entertainment via het internet. Op elk gewenst moment.

Er is steeds meer mogelijk – in positieve zin

Ik las laatst een verhaal van een andere moeder die haar kinderen tweetalig opvoedt. Een uitdaging, maar dankzij het internet heeft zij het makkelijker. Overdag zet ze vaak een YouTubestream aan waar verschillende kinderliedjes op afgespeeld worden. Op die manier horen de kinderen constant kinderliedjes in twee talen, wat zeker bijdraagt aan de tweetaligheid.

Of het verhaal van een Nederlandse moeder die naar Zweden verhuisd was. Ze kon haar kind géén Nederlands laten volgen op school. Zij vond een lerares die vanuit Nederland Nederlandse lesgeeft via een livestream. Kinderen over de hele wereld volgen deze lessen. Dit is overigens in nagenoeg alle talen te vinden en alle vakken: online onderwijshulp groeit in een stevig tempo, mede dankzij de mogelijkheden die de livestreams bieden.

Livestreamtechnologie neemt in hoog tempo toe

De livestreamtechnologie maakt grote sprongen. En overal ter wereld werken ze aan nieuwe online applicaties die gebruikt kunnen worden. Zoals online lesprogramma’s, ook voor oudere mensen in de vorm van MOOC’s bijvoorbeeld die gratis te volgen zijn voor alle deelnemers. Of een groot aantal spellen die overal ter wereld gespeeld worden, applicaties die het leven een stuk makkelijker maken, en meer.

De kansen van het internet bij de opvoeding

Deze technologie is zelfs terug te zien in het casino online waar live spellen gespeeld kunnen worden door gebruik te maken van dezelfde technologie. Deze techniek maakt het mogelijk om mensen overal ter wereld direct live te zien of te volgen. Aangezien juist hier de grote ontwikkelingen te vinden zijn (je kunt tegenwoordig een virtuele toer maken door een huis dat te koop staat op de vastgoedmarkt bijvoorbeeld), kunnen we hier komende tijd nog veel meer verrassingen verwachten.

Gebruikmaken van de mogelijkheden op een veilige manier

De mogelijkheden zijn eindeloos en zullen de komende tijd alleen maar verder toenemen. Als ouder is het belangrijk dat je een beetje op de hoogte blijft van de ontwikkelingen. Wanneer je op tijd meegaat met de stroom, is het makkelijker om veilig en optimaal gebruik te maken van de kansen die er liggen. Wellicht niet direct de makkelijkste taak die er ligt voor een ouder, maar wel eentje die veel op kan leveren voor jezelf en je kinderen. Het is interessant om te zien in hoeverre andere aspecten van het dagelijks leven, het onderwijs en de opvoeding hierop in kunnen spelen en wat dit betekent voor ons als ouders.

1 reactie op “De kansen van het internet bij de opvoeding*

Reageren is niet mogelijk.