Kamperen. Iets wat ik als kind heel vaak heb gedaan. Zowel met een caravan, vouwwagen, camper als met een tent. En om eerlijk te zijn: kamperen met een tent voelde wel echt het meest als kamperen. Nu we zelf kinderen hebben gaan we ook het liefst naar een camping toe. Niet alleen omdat de kinderen daar heel makkelijk vriendjes en vriendinnetje maken maar ook omdat wij zelf zo sneller contact leggen.
In de afgelopen jaren huurden we telkens een stacaravan of een huisje op een camping. Maar dit jaar gingen we met een tent op pad. Echt kamperen dus. Alhoewel het met een vast bed, een grote koelkast, keukentje, kastjes en nog veel meer eerder als Glamping gezien kan worden.
Inhoudsopgave
Onze kampeeruitrusting
Omdat we zelf totaal geen kampeerspullen hebben reserveerden we een pakket bij het bedrijf van mijn ouders. In zo’n pakket krijg je een aanhanger met echt alles mee wat je nodig hebt voor jouw kampeervakantie. Het pakket wordt helemaal op jouw wensen afgesteld en in ons geval was dat puur luxe.
Zo heb ik al snel last van mijn rug, dus ik wilde niet op een luchtbed slapen. Dat hoeft ook niet want je kunt gewoon een tweetal eenpersoonsbedden mee krijgen. Daarnaast wilden we ook luxe relaxstoelen, kastjes voor onze kleding, een skottelbraai om te koken en bbqen, een grote koelkast, een binnentent zodat we een aparte ruimte zouden hebben voor de kinderen en nog veel meer.
(Uiteindelijk hebben we die hele binnentent niet gebruikt, het bleek totaal niet nodig te zijn)
Het enige wat wij zelf mee namen waren strandlakens, kleding, wat speelgoed en eten & drinken voor onderweg. Dit ging allemaal in de dakkoffer en nog wat in de achterbak van de auto. De rest zat in de aanhangwagen. We hoefden zelfs geen beddengoed of handdoeken mee te nemen. Dat zat allemaal in het kampeer pakket.
Rijden met een aanhanger
Wat ik, voordat we op vakantie gingen, best spannend vond was rijden met een aanhanger. Je hebt toch iets achter je wagen hangen waar je rekening mee moet houden. Maar achteraf gezien viel dat alles mee. Eigenlijk merkten we amper dat er iets achter de wagen hing. Alleen met parkeren moet je er wel rekening mee houden, wij kozen daardoor altijd voor een parkeerplek voor een vrachtwagen of caravan. Daar kun je zo in en uit rijden.
En in sommige landen moet je ook rekening houden qua snelheid. Je mag bijvoorbeeld in Nederland, Luxemburg en Spanje niet harder dan 90 km/u met een aanhanger. En in België mag je niet harder dan 120 km/u. In Frankrijk mag je net zo hard als alle andere auto’s. Dus zelfs 130 km/u. Al hebben we niet zo hard gereden.
Verder mag je met een aanhanger (of caravan) niet op de derde baan rijden. Daar hielden we ons netjes aan, maar het zorgde soms wel voor frustratie. Vooral wanneer er dan een auto op de middelste baan bleef rijden met 90 of 100 km/u terwijl je er 120 of 130 mag. Gelukkig zien wij de reis ook al als vakantie dus bleven we er maar gewoon netjes achter rijden. Geen haast… De reis ging dan ook voorspoedig en de kinderen sliepen of vermaakten zich met boekjes, speelgoed, spelletjes of soms de tablet.
De Bell tent opzetten en afbreken
Of je nu met een caravan gaat, een vouwwagen of een tent.. je hebt er altijd werk aan. Het voordeel van een caravan ten opzichte van een tent of vouwwagen is dat wanneer het regent je direct droog kunt zitten. Echter moet je uiteindelijk toch ook de voortent en/of luifel opzetten.
De Bell tent (ook wel saharatent genoemd) is echter in zo’n 15 tot 20 minuten op te zetten. Dus dat is het werk ook niet. Wij hebben onze buren met een caravan echt uren bezig gezien met hun voortent. Ze kwamen met al die stangen er geen wijs uit. Nu moet ik wel toegeven dat het opzetten ons ook niet in 20 minuten is gelukt.
Maar dat had alles te maken met de lange reis (in de nacht), de regen die eraan zat te komen en het feit dat we ons niet voorbereid hadden. Er is namelijk een heel makkelijk filmpje waarop je precies ziet wat je moet doen tijdens het opzetten van de tent. Super makkelijker want je hebt eigenlijk maar 1 grote “stang” en de rest is tent.
Wij hadden dit echter niet bekeken waardoor we geen idee hadden waar te beginnen of wat te doen. Gelukkig hadden we mijn vader als hulplijn en bleek het dus eigenlijk zo simpel.. Check het filmpje hieronder maar eens..
Het afbreken ging dan ook super snel. En binnen 15 minuten zat de tent weer in de zak. Echt ideaal.
Onze ervaring met kamperen met kinderen
Dit jaar was dus het eerste jaar dat we écht gingen kamperen met onze kinderen. Vrij jonge kinderen ook aangezien onze dochter vijf is en onze zoon twee. We hadden wat speelgoed en een buitenkleed meegenomen in de kofferbak zodat we hun direct konden laten spelen terwijl wij alles gingen opzetten en uitpakken.
Echter wilde onze dochter juist graag meehelpen. Zij heeft vooral meegeholpen met het aangeven van de haringen. Ook mocht ze af en toe met de hamer de haringen erin slaan. Wat vond ze dat leuk!
Tip: zijn je kinderen oud genoeg om mee te helpen, laat ze dit ook doen. Vaak vinden ze dat hartstikke leuk en er is altijd wel iets waarmee ze kunnen helpen
Samen slapen in een grote tent
Wij hadden vooraf bedacht dat we een binnentent mee wilden nemen zodat we een soort slaapcabine voor de kinderen konden creëren. Onze dochter sliep gewoon op een luchtbed met kussen en een slaapzak. En voor onze zoon hadden we het Aeromoov reisbedje mee samen met zijn slaapzak.
Omdat het echter regende op de dag van aankomst (verder geen regen gehad, alleen die ene dag) hadden we geen zin of puf om ook nog de binnentent erin te hangen. Dus we gokten er maar op dat we samen in dezelfde ruimte konden slapen. En warempel… het ging hartstikke goed. Ondanks dat onze kinderen zowel elkaar als ons zagen gingen ze gewoon lekker slapen. Ook werden ze niet wakker van elkaar of van ons en dus besloten we om die binnentent er helemaal niet meer in te hangen.
Onze zoon ging zelfs vrijwel elke middag een dutje doen in de tent. En alhoewel het erg warm was in de tent ging dat dus heel goed. We hadden wel een ventilator meegenomen en deden de zijwanden omhoog zodat er alleen muggengaas voor zat en het door kon waaien.
Tip: wees op alles voorbereid, maar probeer dingen ook los te laten. Wees niet te streng voor jezelf, maar ook niet voor de ander.
Perfecte plek
Ik moet ook zeggen dat onze campingplek echt vrijwel perfect was. We hadden een grote plek van zo’n 100 vierkante meter. Deze lag in een rustige straat waar weinig auto’s doorheen reden, maar we hadden wel een paadje langs onze plek zodat er de hele dag aanloop van mensen was.
Super leuk want zo heb je toch af en toe aanspraak. Enig nadeel waren de avonden waarbij de jongeren een hoop kabaal maakten en we dus vaak bang waren dat de kinderen er wakker van zouden worden. Maar dat is eigenlijk niet echt gebeurd.
Het toiletgebouw was ook heel vlakbij waardoor onze dochter dus alleen daarheen mocht als ze moest plassen. Dit scheelde voor ons telkens op en neer lopen en zij had het idee echt vrij te zijn. Ze ging dan ook heel wat vaker naar de wc of haar handen wassen dan normaal thuis haha. Ook afwassen vond ze leuk om te doen, maar daar hielpen we haar dan wel weer bij. Zij waste af en ik of mijn man droogde alles af. Super leuk om samen te doen.
Tip: probeer bij het boeken van een plek aan te geven dat je dichtbij het sanitair wilt zitten. En let bij het uitzoeken van de camping op wat er in de reviews staat over het sanitair.
De camping waar wij op zaten, Camping l’Amfora in Sant Pere Pescador, had echt ontzettend schone voorzieningen. Echt alles werd enorm goed bijgehouden en ik heb nooit een vieze wc of douche of iets gezien.
Volgend jaar weer?
Spoiler alert: het jaar erop zijn we gewoon wéér gaan kamperen en het jaar daarop ook. Als het aan mij ligt gaan we volgend jaar weer met deze Bell tent. Het is me alles meegevallen en de kinderen vinden het ook echt super leuk. Wel heeft mijn man nog iets meer overtuiging nodig. Niet dat hij het vond tegenvallen of de vakantie niet leuk vond. Maar hij heeft stiekem toch liever een huisje of sta caravan waar hij direct in kan zonder nog dingen op te hoeven zetten.
Lees ook: Kamperen op camping De Achterste Hoef
Ik ben echter van mening dat je dan juist de charme van het kamperen mist. Juist wanneer je met je afwas teiltje ergens heen loopt of wanneer je naar de wc gaat heb je kans op aanspraak van anderen. Ik heb zulke leuke mensen leren kennen terwijl ik aan het afwassen was met mijn dochter. En zulke leuke gesprekken gehad. Dat mis je in zo’n stacaravan of huisje dan wel omdat je gewoon daar kunt afwassen. Gelukkig heb ik nog even om mijn man te overtuigen…
Ben jij al eens wezen kamperen met de kinderen?
1 reactie op “Kamperen met kinderen: onze ervaring”
Reageren is niet mogelijk.