10 onmisbare kampeerbenodigdheden: wat je niet mag vergeten!

10 onmisbare kampeerbenodigdheden: wat je niet mag vergeten!

Wij zijn dol op kamperen! De afgelopen jaren zijn we met een Bell tent op vakantie geweest die we van mijn ouders hadden geleend en dat beviel ons erg goed. Kamperen is een geweldige manier om te genieten van de natuur, om snel contact te maken met anderen op de camping en om quality time door te brengen met je gezin. In dit artikel bespreek ik 10 onmisbare kampeerbenodigdheden die je mee wilt nemen voor een succesvolle kampeerervaring.

10 onmisbare kampeerbenodigdheden

Natuurlijk kan ik beginnen met het noemen van een tent, maar dat zou wel heel flauw zijn. Sowieso kun je ook kamperen met een caravan en zelfs wanneer je met een camper weg gaat is dat kamperen. Wat er wel op de lijst van onmisbare items staat? Lees snel verder.

Aan tafel!

Het hebben van comfortabele kampeerstoelen en een stevige tafel is een luxe die je kampeerervaring aanzienlijk verbetert. Of je nu wilt ontspannen bij het kampvuur of een maaltijd wilt bereiden, campingstoelen en een tafel bieden een handige en comfortabele plek om te zitten en te eten. Wij namen altijd verschillende stoelen mee. Er zit namelijk wel een verschil tussen stoelen waar je fijn op kunt zitten tijdens het eten en echte relaxstoelen.

Voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel, ook tijdens het kamperen. Daarom is het belangrijk om te investeren in goede slaapmatten en een slaapzak. Een slaapmat biedt comfort en isolatie tegen de (koude) ondergrond. Ik moet wel toegeven dat wij zelf dus in de tent een echt bed hadden staan. Mijn rug is erg slecht en dan is slapen op een slaapmat funest. De kinderen sliepen beide op een luchtbed, met beide een heerlijke slaapzak om in te liggen.

onmisbaar kamperen slaapzakken

Camping gereedschap

Wanneer je gaat kamperen heb je toch ook wel wat gereedschap en andere items nodig om jezelf goed mee te redden. Natuurlijk mogen de haringen samen met een goede hamer niet ontbreken. Maar wat dacht je van duct tape en tyraps? Deze items zijn ontzettend handig voor het ophangen van dingen of het repareren van dingen. Vergeet ook zeker niet een verlengsnoer en een verloopstekker zodat je zeker te weten ook stroom hebt op de camping.

Voor al het afval

Wat wij dus wel een keer zijn vergeten zijn vuilniszakken. Het klinkt ook zo vanzelfsprekend, maar dit is iets wat veel mensen vergeten. En dat terwijl het toch wel erg handig is om meerdere vuilniszakken mee te nemen. Afval is zo gemaakt. Daarnaast vind ik het ook altijd handig om daar bijvoorbeeld vieze was in te doen. Zorg er wel voor dat de vuilniszak tijdens het kamperen van de grond hangt zodat ongedierte niet snel erin komt of het open trekt. Natuurlijk kun je vuilniszakken ter plekke kopen, maar wanneer je net een reis achter de rug hebt wil je niet ook nog eerst naar de winkel. Meenemen dus.

Insectenwerende middelen

Insecten kunnen een plaag zijn tijdens het kamperen, vooral tijdens de zomermaanden. Vergeet niet om insectenwerende middelen zoals muggenspray of -lotion mee te nemen om jezelf te beschermen tegen muggenbeten en andere vervelende insecten. Een klamboe voor over je tent of slaapruimte kan ook handig zijn om insecten buiten te houden. En wil je meer tips tegen muggen? Dan heb ik nog een fijn artikel met daarin meer dan 15 tips om muggen te weren.

Verlichting

Goede verlichting kan best belangrijk zijn tijdens het kamperen, vooral ’s nachts. Zorg ervoor dat je een zaklamp meeneemt met voldoende batterijen of een oplaadbare lantaarn. Overweeg ook om wat sfeerverlichting zoals lichtslingers mee te nemen om een gezellige sfeer te creëren. Wij versierden onze luifels altijd met lampjes en vlaggetjes om het gezellig te maken. Dat zag er altijd erg leuk uit, plus je hebt direct licht in het donker. Kun je leuke spelletjes spelen op de camping.

onmisbaar verlichting kamperen

EHBO-kit

Veiligheid staat voorop, dus een goed gevulde EHBO-kit is een absolute must. Zorg ervoor dat je verbandmiddelen, pleisters, pijnstillers, ontsmettingsmiddel en andere essentiële items voor noodgevallen meeneemt. Het is ook handig om een kaart met de locatie van de dichtstbijzijnde medische voorzieningen bij je te hebben. Wij nemen ook altijd diverse medicatie mee. Denk daarbij aan kinderparacetamol, ibuprofen, maar ook diarreeremmers bijvoorbeeld.

Vermaak voor binnen en buiten

Ga je net als ons met kinderen op vakantie neem dan ook wat items mee voor zowel vermaak voor binnen in de tent (of caravan) als buiten. Zo nemen wij altijd wat spelletjes mee, dat is leuk voor ’s avonds maar ook handig voor wanneer het regent. Maar denk ook aan dingen zoals boeken, tekenspullen, emmer en schepje voor in de zandbak of op het strand en wellicht een tablet.

Opladers

Alhoewel de kinderen tijdens het kamperen vrijwel niet op een schermpje zitten is het toch wel handig om deze eventueel mee te nemen en daarbij dan dus ook de opladers. Bijvoorbeeld tijdens een regenachtige dag, of om even tot rust te komen na een drukke dag. Ook al neem je geen schermpjes mee; je hebt vaak wel je mobiel bij, wellicht ook een elektrische tandenborstel, een scheerapparaat of andere elektrische apparaten waarvoor je een oplader nodig hebt.

Afsluitbare bakjes en zakjes

Wij namen eerst nooit speciale bakjes of zakjes mee voor restjes eten. Echter hebben we ervaren dat er toch vaak wel wat overblijft en dan is het bewaren in een boterhamzakje of in aluminiumfolie niet bepaald een succes. Daarom nemen we voortaan altijd een aantal afsluitbare zakjes en wat bakjes mee zodat het eten niet bederft óf opgegeten wordt door insecten of andere ongewenste mee eters.

Bonus tip

Alhoewel vele grote campings doorgaans wel wc papier in de toiletgebouwen hebben hangen nemen wij het liefst toch altijd onze eigen toiletpapier mee. Ook handzeep wordt ingepakt, want dat ontbreekt nog wel eens.

Neem voor je gaat kamperen deze lijst nog eens door en zorg dat je goed voorbereid bent. Zo kun je vol vertrouwen op pad gaan en genieten van de prachtige natuur en avonturen die het kamperen te bieden heeft. Veel kampeerplezier!