Kaassoesjes of paassoesjes: lekker voor bij de borrel of brunch

Wat is goudbruin, puilt uit van de kaassmaak en maakt van je (paas)borrel een feestje? Een kaassoesje dat je bakt met dit recept van Laura van Lekker Plan. De soesjes zijn gemaakt van ingrediënten die je wellicht standaard in huis hebt en staan ook nog eens binnen een handomdraai op tafel.

Hartige soesjes

Soesjes hebben een reputatie van inzakken op ongelukkige momenten, maar daar heb je met deze hartige exemplaren geen last van. Je hoeft ze namelijk niet te vullen, want de kaas roer je gewoon door het deeg. Het maakt dus niets uit als je soesjes wat minder hoog rijzen dan je dacht. 

Kaassoesjes voor de borrel of paasbrunch

Zet de kaassoesjes warm op de borreltafel om er optimaal van te genieten. Dat betekent overigens niet dat je vlak voor de borrel aan de slag moet, want je kunt ze eerder op de dag bakken en oppiepen in een lauwwarme oven. Als je dan toch in de keuken bent kun je ook gelijk zalmrillettes bereiden om van je paasborrel helemaal een luxe feestje te maken (dat stiekem helemaal niet zoveel kost).

Ingrediënten van de kaassoesjes

  • 40 gram roomboter, in blokjes
  • 125 ml water
  • ¼ theelepel zout
  • Flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • 70 gram bloem
  • 2 eieren
  • 90 gr extra belegen kaas, geraspt
  • 1 vel bakpapier

Zo maak je de hartige soesjes klaar

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Doe de boterblokjes en het water met de zout en peper in een pannetje. Verwarm het mengsel al roerend tot de boter gesmolten is. 

Strooi de bloem in de pan en roer hem energiek door het gesmolten botermengsel tot je een mooie gladde deegbal hebt. Zet het pannetje een minuut of vijf opzij zodat het deeg wat af kan koelen en straks de eieren niet veranderen in roerei als je ze toevoegt. Roer af en toe zodat de warmte sneller kan ontsnappen. 

Voeg na vijf minuten een ei toe en roer weer stevig om het door het deeg te mengen. Doe hetzelfde met het tweede ei. Doe ongeveer driekwart van de kaas bij het deeg en meng het er goed doorheen. Je maakt geen kaassaus, dus stop met roeren als de kaas door het deeg zit maar je nog wel sliertjes ziet. 

Schep hoopjes deeg ter grootte van een kerstomaat op een met bakpapier beklede bakplaat. Dat gaat het makkelijkst door met één lepel wat deeg op te scheppen en het met een andere lepel er vanaf te duwen. Laat genoeg ruimte open tussen de deegschepjes zodat de soesjes kunnen opbollen in de oven. Verdeel het laatste deel van de kaas over de hoopjes deeg zodat er aan de buitenkant van elk soesje wat kaas komt. 

Bak de soesjes 10 minuten op 220 graden. Draai dan de oventemperatuur omlaag naar 190 graden en bak de soesjes tot ze helemaal goudbruin zijn. Let vooral op dat de zijkanten ook goed gekleurd zijn, dan zakken ze minder in elkaar bij het afkoelen. Dit duurt nog ongeveer 20 tot 25 minuten. 

Eet de soesjes warm. Je kunt ze ook eerder op de dag bakken en vlak voor je ze wilt serveren nog even opwarmen in een oven van 150 graden Celsius. 

Eet smakelijk!

1 reactie op “Kaassoesjes of paassoesjes: lekker voor bij de borrel of brunch

Reageren is niet mogelijk.