Einde schooljaar: 30+ originele bedankjes voor juffen en meesters

juf en meester bedankjes ideeën

Het einde van het schooljaar nadert en dat betekent dat het bijna zomervakantie is. Onze dochter gaat volgend schooljaar alweer naar groep 6 en is dan een echte bovenbouwer. En ons zoontje gaat naar groep 3, super spannend! Beide kinderen willen graag hun juffen en meester bedanken voor alles wat ze hebben geleerd en gedaan het afgelopen schooljaar. Maar wat geef je de juf of meester nou eigenlijk als bedankje? In deze blog geef ik verschillende ideeën en suggesties voor bedankjes aan de juf en meester voor aan het einde van het schooljaar (of tijdens juffen/meester dag).

Chocolade en badschuim

Ik weet nog van mijn tijd als juf dat ik vooral een heleboel badschuim en chocolade kreeg. Het gebaar is hartstikke lief natuurlijk en uiteraard waarde ik het dat ik iets kreeg. Toch kan het leuk zijn om voor iets anders te kiezen. Want 25 repen chocolade krijgen is wellicht ietwat overdreven… Daarom zocht ik dus naar bedankjes voor de juf en meester die ik zelf ook leuk zou vinden om te krijgen. Sommige vergen wat van je creativiteit, anderen kun je kant en klaar kopen. Voor ieder wat wils dus.

30+ ideeën voor een juf of meester bedankje

Er is natuurlijk heel veel te bedenken als het gaat om een leuk en/of origineel juf of meester bedankje. Je kunt bijvoorbeeld zelf iets maken, iets gepersonaliseerds maken of kopen, met de hele klas een cadeau geven of je bedenkt iets anders leuks. Elk jaar zie ik weer de leukste dingen online voorbij komen en ik heb de leukste ideeën voor een juf of meester cadeautje verzameld.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Zelf iets maken

Het is natuurlijk superleuk om zelf iets te maken voor de juf of meester. Een leuke sleutelhanger gemaakt van strijkkralen, een onderzetter of bijvoorbeeld een tekening. Hieronder nog meer voorbeelden van dingen die je zelf kunt maken.

 • Tekening / kaart maken. Hoe leuk is het om je kind een mooie tekening te laten maken?! Of misschien zelfs een kaart. Het ligt natuurlijk aan de leeftijd van je kind in hoeverre je kind zelf al dingen kan maken. Maar iets zelfgemaakt vond ik altijd het leukste om te krijgen. Van mijn eigen kinderen maar ook van de kinderen in de klas.
 • Bordje beschilderen. Wat ik ook zag langs komen is heel tof een bordje (of mok of net wat jij leuk vind qua aardewerk) zelf versieren. Je hebt daar speciale stiften voor en zo maakt je kind alsnog zelf iets leuks. Of jij maakt het voor je kind en hij/zij kleurt het alsnog in. Ook een optie. Heb je geen zin om moeite te doen dan zijn er ook nog webshops die het voor je maken.
 • Beschilderde pot met plant. Als we dan toch bezig zijn met verven, laat je kind dan een bloempot beschilderen en zet daar een plantje in. Kan een echte zijn of een nep plantje. Zo heeft je kind iets origineels, iets zelfgemaakt en iets moois.
 • Canvas tas met tekst. Of koop een effen (witte) canvas tas waar je kind zelf een mooie tekening op maakt aan de ene kant. En de andere kant daar zet je dan “voor een fanTAStische juf” op. Moet de juf natuurlijk wel fantastisch zijn haha.
 • Zelfgemaakt zeepje. Zeepjes maken is eigenlijk heel erg makkelijk. Je kunt ervoor kiezen om een groot zeepje te maken of juist een aantal kleine zeepjes. Denk bijvoorbeeld aan kleine zeepjes in de vorm van een vogel, deze stop je in een zakje met de tekst “het jaar is omgevlogen”. En tadaa, je hebt een leuke middag met je kind tijdens het maken van de zeepjes en ook meteen een tof bedankje.
 • Sleutelhanger van zoutdeeg. Wat ook een leuke knutsel is voor je kind om te maken, is een sleutelhanger van zoutdeeg en strijkkralen. Leuk, persoonlijk en handig!
 • Hier vind je nog meer meester en juffencadeaus die je zelf maakt.

Een groepscadeau

Een andere leuk idee is om een groepsbedankje te organiseren waarbij alle kinderen in de klas betrokken zijn. In de vorm van samen iets maken of door bijvoorbeeld geld bij elkaar te leggen en één groot cadeau te kopen.

 • Poster. Maak bijvoorbeeld een grote poster waarop alle kinderen hun handafdrukken en bedank berichten op zetten. Een blijvende herinnering aan het schooljaar.
 • Vriendenboekje. Je kent de vriendenboekjes natuurlijk wel. Ze gaan van kind naar kind tot alle vriendjes en vriendinnetjes erin geschreven hebben. Voor de juf of meester kun je zoiets ook maken als bedankje. Op deze website vind je een voorbeeld van zo’n vriendenboekje en kun je ook de pagina’s downloaden voor een vriendenboekje.
 • Unieke spaarpot. Geef samen met de klas een unieke spaarpot cadeau, met daarop bijvoorbeeld ‘voor de tofste meester’ of ‘bedankt voor het leuke schooljaar’. Stop daar dan briefjes in die de kinderen zelf hebben geschreven, bijvoorbeeld met een compliment aan de juf of meester. Of met hun mooiste herinnering aan het afgelopen schooljaar.
 • Voorleesboek. Dit bedankje is misschien meer iets wat voor de klas zelf is, maar het is vaak wel een gewaardeerd cadeautje. Een voorleesboek voor in de klas, of juist wanneer de leerkracht in kwestie zelf nog een jong kind heeft voor thuis.
 • Speciaal bier pakket. Heeft jouw kind een meester of juf die van (speciaal) bier houdt? Hoe leuk is het dan om een pakket samen te stellen met allerlei speciaal biertjes erin. Je zou zelfs de labels kunnen veranderen door de kinderen zelf een label te laten maken…
 • Een bos bloemen. Waarbij ieder kind dan zelf een bloem uitkiest en koopt en samen wordt dit dan een ontzettend mooi boeket!
 • Lijst met liefde. Je kunt de kinderen ook allemaal hun eigen hartje laten maken en deze dan in een 3D fotolijst plakken zoals op het voorbeeld hieronder. Wijzelf hebben dit gekregen met onze bruiloft maar zoiets is dus ook leuk als klassenbedankje.

Voor de klas

Je kunt ook zelf, of samen met de andere kinderen uit de klas, een bedankje aan de juf of meester geven waar de klas zelf ook iets aan heeft. Of in ieder geval de kinderen die het jaar erop bij deze juf of meester in de klas komen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een leuk gezelschapsspel
 • Een boekenbon zodat ze zelf iets kunnen uitzoeken voor de klas
 • Een bon voor de Intratuin. Zodat ze aan het begin van het schooljaar de klas kunnen aankleden met mooie planten.
 • Buitenspeelgoed. Leuk voor tijdens de pauzes!
 • Stempels/stickers voor in de klas. Wat ik zelf nog weet als juf zijnde is dat ik vaak uit eigen portemonnee leuke stempels en stickers kocht voor mijn klas. Op school heb je die ook wel maar dat zijn vaak standaard stickers. Leuk dus om een aantal zelf uitgekozen stickervellen te geven. Kan je kind ook mee uitzoeken bijvoorbeeld.

Een persoonlijk cadeau

Natuurlijk zijn er ook allerlei cadeaus te bedenken die je heel persoonlijk kunt maken. Cadeaus met bepaalde quotes die echt bij jouw juf of meester past of die persoonlijk zijn doordat je er echt de naam op zet of laat zetten. Hieronder een aantal fijne ideetjes voor cadeaus met een persoonlijk tintje.

 • Een gevulde pot. Is de juf een echte snoepkont en kun je haar wakker maken voor een reep mars? Dan is het leuk om een glazen pot te vullen en hierop te zetten “door jou heb ik meer in mijn mars”. Het handige aan zo’n pot is dat ze er later zelf dingen in kunnen doen. Of wat dacht je van dit leuke cadeautje van een echte apenkop.
 • Gieter met tekst. Gieters die je zelf kunt beschilderen heb je niet veel. Maar je zou er met stickers toch iets persoonlijks van kunnen maken. Bijvoorbeeld “lieve juf x, bedankt dat je mij liet groeien”. Deze stickers zou je door iemand kunnen laten printen die een silhouette cameo heeft. Of je koopt zo’n sticker via een webshop.
 • Voor een uitMUNTende juf of meester. Drinkt de juf of meester graag munt thee? Geef dan gewon eens een munt plantje cadeau. Hang er een zelfgemaakt labeltje aan en je hebt iets heel persoonlijks.
 • Landen pakket. Is de juf of meester helemaal weg van Italië? Stel dan een leuk pasta pakketje samen. Dit kun je natuurlijk ook doen met een van de andere landen. Bij Spanje zou je bijvoorbeeld een paella pakket kunnen maken of een tapas pakket. Bij Frankrijk denk ik aan Franse kaasjes of stokbrood met iets lekkers.
 • Gepersonaliseerde boekenlegger. Leest de juf of meester veel? Zie je hem of haar altijd wel weer met een nieuw boek? Dan is een gepersonaliseerde boekenlegger heel leuk. Om zelf te maken of misschien vind je in de winkel wel een leuke speciaal voor de meester of juf.
 • Merci doosje personaliseren. Een heel lekker en makkelijk cadeau is het geven van een doosje met chocolade en daar dan bijvoorbeeld de klassenfoto in doen of een foto van jouw kind en de juf zelf. Dit kun je heel makkelijk zelf doen, of als je echt wat ervan wilt maken dan zou je ook bij Greetz ofzo kunnen kijken. Daar kun je ze ook personaliseren. Kost alleen wel wat meer.
 • Gepersonaliseerd notitieboekje. Houd de juf erg van schrijven en zijn de schriften en notitieboekjes niet aan te slepen? Denk dan eens aan een gepersonaliseerd notitieboekje. Er zijn verschillende webshops die ze verkopen. Maar je zou ook bij de Action of Hema een goedkopere variant kunnen halen die je dan zelf personaliseert met stickers of andere versieringen. “Op naar een nieuw hoofdstuk”.

Nog meer leuke juffen en meester cadeaus

Wacht, ik heb nog meer leuke ideeën voor een leuk bedankje voor de juf of meester.

 • Een zakje met bloemzaadjes. Het geven van een bloem of een bosje bloemen is natuurlijk hartstikke leuk. Maar je kunt er ook voor kiezen om juist een zakje met bloedzaadjes te geven. Kan de juf in haar eigen tuin strooien en zo bij het uitkomen van de bloemen altijd denken aan jouw kind. Super leuk toch. Doe je er nog een leuk kaartje bij met “bedankt dat je me liet groeien” en het juffen cadeau is af.
 • Relax pakketje. Wat ook een leuk idee is (vind ik zelf) is het maken van een relax pakketje voor de vakantie. Bijvoorbeeld met een tijdschrift erin, een reep chocolade, zakje thee erbij en een leuk kaartje erbij. “Wij wensen je een relaxte zomervakantie toe”.
 • Theelichtjes. Een leuk kleinigheidje is ook om bijvoorbeeld in een mooi doorzichtig zakje een aantal theelichtjes te stoppen. Deze theelichtjes kun je versieren met washitape bijvoorbeeld. Ziet er altijd leuk uit en het hoeft ook niet meteen iets groots te zijn.
 • Fles wijn of prosecco. Misschien vind je dit geen gepast cadeautje, maar ik kan je vertellen dat menigeen juf hier wel blij mee is. Een lekker fris wit wijntje of een prosecco. Of misschien weet je dat de juf meer van de rode wijn is, dat kan natuurlijk ook.
 • Thermoskan. Je kent het als moeder misschien wel. Je hebt koffie gezet en dan overkomt het leven je. Oftewel de kinderen vragen aandacht, de was is klaar dus moet eruit gehaald worden, de hond wil wandelen en voor je het weet is de koffie koud. Dit gebeurd juffen ook heel erg vaak. Dus hoe fijn is het dan om een thermoskan te geven als bedankje. Blijft die koffie of thee toch nog warm.
 • IJsthee kit. Laatst kwam ik zo’n tof idee tegen. Leuk als juffen bedankje maar ook als je bijvoorbeeld in de zomer naar een feestje gaat of een feestje geeft. Namelijk een ijsthee kit. Je koopt een (goedkope) limonadetap, een doosje thee, een citroen, een bosje munt, zakjes voor ijsklontjes en leuke rietjes. Je doet alles bij elkaar in de limonadetap en tadaa.. je hebt je cadeau!
 • Watermeloen. Aan het eind van het schooljaar zijn altijd heerlijke watermeloenen te koop. Ideaal, want daar kun je ook iets leuks mee doen. Het kan gewoon al heel simpel. Een meloen met een strik erom en dan een kaartje eraan “een meloen keer bedankt”. Wedden dat ze jouw cadeau gaat onthouden?

Wat geeft jouw kind aan de juf of meester als bedankje?

1 reactie op “Einde schooljaar: 30+ originele bedankjes voor juffen en meesters

 • Ik denk dat we van zoutdeeg met strijkkralen waxinelicht houders gaan maken. Simpel, maar toch leuk.

Reageren is niet mogelijk.