“Jongens hebben een piemel, meisjes een friemel”

Ik hoor je al denken, wat zegt die moeder nu?! Maar dit is echter geen uitspraak van mijzelf, maar van onze peuterdochter. Volgens haar hebben jongens een piemel en meisjes een friemel. Heeft ze het in ieder geval voor 50% goed, haha.

Hoe komt ze erop?

Hoe ze er precies bij komt dat meisjes een friemel hebben weet ik natuurlijk niet. Maar ik kan wel een wilde gok doen. Sinds een tijdje is ze zichzelf en anderen aan het ontdekken. In die zin dat ze dus kijkt naar details en ook wilt weten wat het precies allemaal is. Ook de ‘waarom’ vraag komt daarbij veelvuldig om de hoek kijken. Dat papa een piemel of penis heeft en mama niet had ze al snel door. Maar nog met regelmaat zegt ze dat ook zij een piemel heeft. Maar dan een kleintje.

We betrappen haar er ook wel eens op dat ze een beetje zit te friemelen. Dat mag natuurlijk, want hoe ontdek je anders iets. Het hoort allemaal bij de leeftijd. Maar soms is dat niet zo netjes. Midden in de supermarkt bijvoorbeeld of in een restaurant. Dus dan zeggen wij wel eens “zit niet zo te friemelen”. Nou en ik denk dus dat ze dáár het woord vandaan heeft. Omdat wij het hebben over friemelen is het voor haar niet meer dan logisch dat het een friemel heet.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Hoe noem je het anders?

Onze dochter noemt haar geslachtsdeel dus een friemel. Helemaal prima. Maar hoe noem je het anders? Ik heb het woord vagina wel eens laten vallen, maar vind dat eigenlijk maar een gek woord. Veel te plastisch. En hoor dat woord maar eens uit de mond van een 2jarige komen. Best vreemd hoor. Toch laat ik dat woord wel eens vallen, zodat ze weet dat het zo heet. Maar toch zocht ik nog naar een ander woord. Ik ging op onderzoek uit op het internet..

Zo las ik bijvoorbeeld over benamingen zoals spleetje, poes, flamoes, plasser, doos en kutje. Persoonlijk vind ik spleetje de lading niet echt dekken en poes is een dier, geen geslachtsdeel. Ook doos (dan zie ik toch echt iets anders voor me) en kutje vind ik niet geschikt. Er kwamen ook woorden voorbij als poenie of poenani, onderkantje, voorbillen, pruim, mossel, enzovoort.

Je merkt het al, iedereen heeft er zo zijn of haar eigen woord voor. En ieder voor zich moet voor zichzelf bepalen welk woord ze gebruiken. Of je laat het gewoon aan je kind zelf over.. Zoals mijn dochter bedenken ze zelf wel een naam.

Hoe noem jij het vrouwelijke geslachtsdeel?

* De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock

15 reacties op ““Jongens hebben een piemel, meisjes een friemel”

 • Wij zeggen dat jongens een piemel hebben en meisjes een plasser. Maar ik ken ook mensen die de piemel een plasser noemen en de vagina een poes. Lijkt me dus allemaal best verwarrend voor de kinderen.

 • Veerle heeft het er nog niet over gehad wat het dan is wat mannen hebben. En Veerle noemt het bij zichzelf dr muis. Maar dat is mijn ‘schuld want zo kreeg ik het thuis ook mee als klein meisje!

 • Ik noem het vagina, vind ik inderdaad niet echt een woord voor een tweejarige maar de alternatieven zijn zoals je ook schrijft ook niet echt top. Het woord voor vagina vergeet hij trouwens regelmatig, maar dat hij zelf een piemel heeft is wel duidelijk! 😉

 • Nou, wat toevallig! Ik wilde hier ook over bloggen. Er is gewoon geen naam die gelijk staat aan piemel. Piemel is schattig en leuk en lief. Maar tegelijkertijd ook wat het is. Een piemel. Maar kom maar eens op hetzelfde niveau met vagina. Ik vind al die andere woorden totaal niet geschikt. Woorden zoals doos en kutje vind ik respectloos (vooral ook omdat het woord kutje natuurlijk ook in een andere context wordt gebruikt). En woorden zoals muisje en bloem vind ik belachelijk. Want kunnen we het gewoon zeggen zoals het is, we hoeven ons er niet voor te schamen! Juist ook omdat die woorden allemaal andere dingen zijn. Maar een piemel is een piemel. En vagina vind ik weer te volwassen en gelijk staan als penis. En daar heb ik het ook niet over met een 2-jarige. Eigenlijk is er gewoon geen geschikt woord voor een ‘meisjes piemel’, was mijn conclusie. En dan noem je het maar plasser, omdat je niets beters weet.

 • Ik noem het een spleetje. Oja, en die stokjes zijn voor als mama zere billen heeft (de tampons die op het plankje in het toilet staan)

 • Ik vind het belangrijk dat wij hetzelfde woord gebruiken als andere ouders hebben het hier over gehad op onze kinderopvang, bij de ouderavond en vagina leek verrreweg het meest populair en is (hoor ik van anderen) ook hoe het op school wordt genoemd (hier in de buurt, althans)

 • Een wat late reactie, maar ook ik ben hier de laatste tijd naar op zoek geweest. Naast dat je er geen normaal woord voor hebt om tegen je kind te zeggen, is er eigenlijk ook geen leuk, normaal, informeel en niet seksueel woord voor als je er met je vriend(en) over praat.
  Vagina is zo medisch (inderdaad als penis), terwijl piemel zo’n normaal woord is dat ook niet alleen een beschrijving is van de vorm/wat het doet (zoals spleetje/plasser).
  Woorden die voor mij wel klonken als een goede optie waren: flamoes, poena(ni) en eventueel de verbastering vagijn. Deze zijn allemaal niet een beschrijving van vorm of functie en hebben ook niet een andere betekenis (als poes, muis, muts en noem maar op). Vinden jullie flamoes een seksuele lading hebben of een normaal woord?
  Ik zou willen dat er 1 zo’n woord is dat gewoon kan inburgeren tot gelijkwaardig aan piemel.

  • Ja, ik eigenlijk ook, maar ik vind het stom dat er geen speciaal woord voor is zonder andere betekenis dus ik probeer te bedenken of dat een normaal woord kan worden als ik eraan wen…
   Ik zei vroeger plassertje en spleetje vind ik ook wel lief klinken, maar dat blijven woorden die het niet echt een naam geven, alsof je bij een jongen slurfje zou gaan zeggen ofzo (plasser wordt bij jongens natuurlijk ook wel gezegd, maar die hebben ook het normale woord piemel).

Reageren is niet mogelijk.