Je kind leren omgaan met geld

Het leren omgaan met geld is een onderdeel van de opvoeding van kinderen. Maar hoe pak je dat nou aan? Tegenwoordig wordt er niet zo heel veel meer met contact geld betaald. Als ik naar mezelf kijk dan betaal ik meestal met mijn telefoon. We hebben ook maar zelden echt contant geld in huis. Dus hoe leer je jouw kind omgaan met geld wanneer je het eigenlijk niet vaak ziet? In deze blog vertel ik over hoe wij dit aanpakken en geef ik nog wat tips die ik gevonden heb online.

Spaarpot en spaarrekening

Al vanaf dat de kinderen jong zijn hebben ze zowel een spaarpot als een spaarrekening. De spaarrekening hebben we geopend toen ze geboren werden en daar wordt maandelijks een bedrag op gestort. Deze spaarrekening is dan ook niet voor nu, maar voor later. De spaarpotten hebben ze gekregen van familie en daar werd in eerste instantie alleen iets in gedaan wanneer ze bijvoorbeeld geld kregen van opa en oma. Voor ons zoontje geldt dat eigenlijk nog steeds omdat hij pas vier jaar is.

Bij onze dochter is dat inmiddels wel anders omdat ze vanaf haar zevende verjaardag ook zakgeld krijgt. Vanaf een jaar of zes gaan kinderen de munten en briefjes ook echt herkennen en krijgen ze meer besef van de waarde van geld. Ik moet wel erbij zeggen dat wij nu pas merken (nu onze dochter acht is) dat ze echt meer interesse in geld krijgt en ook echt beseft wat geld eigenlijk waard is en wat je ermee doet. Ze wist hiervoor wel dat papa en mama werken voor geld, maar hoeveel je dan moet betalen voor dingen daar had ze geen besef van.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Eerlijk over geld

Om onze kinderen te leren omgaan met geld vinden wij het belangrijk dat we eerlijk zijn over geld. Over onze situatie en dat het bij anderen dus ook anders kan zijn. Niet iedereen verdient even veel en geld kun je maar één keer uitgeven. Het is niet zodat we hele gesprekken hebben over onze vaste lasten en dergelijke. Maar we laten dit wel zien op andere manieren. Bijvoorbeeld door met de zelfscanner boodschappen te doen. Onze dochter mag dan alle dingen scannen en ziet zo ook hoeveel alles kost en hoe het bedrag steeds hoger oploopt.

Daarnaast sparen wij zegeltjes bij onze supermarkt en deze leveren we eens in de zoveel tijd in. Het geld wat dat oplevert stoppen we in een potje. Er is een periode geweest dat we dit geld spaarden voor leuke uitjes. Op dit moment is het geld voor wanneer we buitenshuis willen eten en drinken. Voor terrasjes, maar ook bijvoorbeeld de friettent of McDonald’s. Is het potje leeg dan kunnen we dus even niet naar de friettent. Dit doen we voor onszelf omdat we soms echt veel geld uitgaven voor dat soort dingen. Maar het is ook een mooie manier om te laten zien aan de kinderen dat je niet alles kunt.

Zakgeld geven

Vanaf een jaar of zes kun je je kind zakgeld geven. Dit is echt de eerste stap naar het leren omgaan met geld. Het is dan goed om duidelijk af te spreken met je kind hoeveel zakgeld zij krijgt en wanneer. Geef je het wekelijks of maandelijks? Op welke dag krijgt je kind zakgeld en hoeveel? Wij zijn zelf begonnen met zakgeld geven toen onze dochter zeven jaar was. We hebben een beetje gekeken naar haar interesse en naar wat haar vriendinnetjes wel of niet kregen. Op de website van het Nibud vind je richtlijnen over de hoogte van het zakgeld al is het altijd goed om naar je eigen situatie te kijken.

Er zitten zeker een aantal voordelen aan zakgeld:

  • Je kind leert de verschillende munten en briefgeld (her)kennen.
  • Je kind ziet de spaarpot voller worden of juist leger wanneer het geld wordt uitgegeven.
  • Je kind leert verantwoordelijk zijn waar hij of zij het geld aan uitgeeft.
  • Je kind leert de waarde van geld kennen.
  • Je kind leert sparen wanneer hij of zij iets groots wil kopen.
  • Je kind leert ook nog eens rekenen met geld.

Werken voor geld

Is je kind aan het sparen voor iets groots maar duurt het te lang met alleen het zakgeld en eventueel het geld wat met verjaardagen en rapporten gekregen wordt? Dan is het natuurlijk ook een idee om je kind te laten ‘werken’ voor geld. Toen ik zelf nog jong was deed ik regelmatig een ‘Heitje voor Karweitje’. Zowel voor mijn eigen ouders als voor de mensen bij ons in de straat. Laatst toen ik in het dorpskern was zag ik ook een aantal kinderen bezig zijn met klusjes voor anderen waar ze geld voor kregen. Het gebeurd dus nog steeds! Onze kinderen doen dit nog niet, maar wat niet is kan nog komen.

Denk bijvoorbeeld aan klusjes zoals:

  • De auto wassen
  • Bladeren bij elkaar harken
  • Ramen zemen
  • De stoep vegen
  • Plastic flessen ophalen (dan is het statiegeld de verdienste)
  • Planten water geven
  • Een boodschap doen

Let er wel bij op dat taakjes doen in huis bij de opvoeding hoort. Het is dus niet de bedoeling dat je ze voor taakje die ze doen beloond met geld of snoep. Wel kun je ze belonen wanneer ze bijvoorbeeld uit zichzelf iets extra’s doen of omdat je vindt dat ze het op dat moment verdienen.

Hoe leer jij je kind(eren) omgaan met geld? Deel je tips met mij en andere ouders.

1 reactie op “Je kind leren omgaan met geld

Reageren is niet mogelijk.