Je kind leren fietsen: zo gaat dat

Hoe leer je nu een kind fietsen? Iets waar ik Google toch wel veelvuldig over geraadpleegd heb. Onze dame is namelijk nogal bang aangelegd en ze durfde echt niet zonder zijwieltjes. Ondertussen gingen steeds meer vriendjes en vriendinnetjes fietsen. En onze dame weigerde nog steeds.

Leren fietsen op een loopfiets

Ik las al snel via Google dat we het ook verkeerd aangepakt hadden. Eigenlijk moet je eerst starten met een loopfiets en daarna gewoon een fiets zonder zijwielen. Tsjah daar waren wij dus al te laat mee. Want wij kochten volgens mij met 3 jaar al een fiets met zijwieltjes. Daar fietste ze dus al die tijd mee.. Totdat we dus lazen dat een loopfiets veel beter zou zijn. Dus er kwam een loopfiets. Een rode.

Eigenlijk zou deze voor Milo zijn (beter te vroeg dan te laat in ons geval want meneer was net een jaar oud toen de loopfiets kwam), maar onze dochter mocht er ook al op. Dan stond dat ding tenminste niet nog een jaar in de schuur. Vanaf het moment dat we de loopfiets hadden wilde ze niet meer op haar fiets met zijwieltjes. Alleen nog maar op de loopfiets. Een goed teken vonden wij, behalve dan dat ze dus ook echt niet zonder zijwieltjes op haar gewone fiets wilde.

Tijd om te leren fietsen

Zoals met alles leren kinderen op hun eigen tempo. Onze dochter liep met 14 maanden al terwijl onze zoon met bijna 2 jaar nog steeds niet loopt. En een van de vriendinnetje van onze dochter kon met 3 jaar al fietsen zonder zijwieltjes terwijl onze vijfjarige het nog steeds niet kon. Of nog niet durfde eigenlijk.

We hebben haar wel een paar keer aangemoedigd in de afgelopen maanden. Maar zodra ze aangaf het niet te willen gingen we er ook niet op door. Alles op zijn tijd. Een aantal weken geleden gaf ze opeens aan dat ze wel wilde leren fietsen. Dus mijn man met haar naar een groot parkeerterrein, maar al snel waren ze terug. Ze vond het maar niks, maar kon het wel. Mijn man gaf aan dat ze wel paar keer los fietste. Echter had ze er zelf nog geen vertrouwen in.

Tot afgelopen weekend. Ze wilde perse de fiets mee naar de camping. Want ze was plots heilig overtuigd dat ze kon fietsen. Alleen opstappen en bochtjes maken kon ze nog niet maar dat wilde ze leren…

Opeens fietste ze weg!

Met de fiets in de hand liep ze de camping op. Ze stapt op en hoppa.. fietst zo weg. Mijn man en ik keken elkaar verbaasd aan. Vanaf dat moment was ze ook niet meer te houden. Ze heeft diezelfde dag echt wel honderd rondjes over de camping gereden en wilde steeds maar meer.

Tsjah.. leren fietsen.. dat gaat dus bij de een met vallen en opstaan. Bij de ander met heel veel oefenen en steeds weer proberen. En bij weer een ander is het gewoon wachten tot de tijd daar is en dan fietsen ze weg.

Hoe ging het leren fietsen bij jouw kind(eren)?

4 reacties op “Je kind leren fietsen: zo gaat dat

  • Wij hebben de tactiek loopfiets – fiets zonder zijwielen gehanteerd. Het leren trappen gedaan op een traptractor. Werkte prima!

  • Hier ook een bange dochter, ze wordt volgende week vier. Ze stapte ook laat maar dan wel ineens heel goed dus ik hoop op een verhaal zoals het jouwe ­čÖé

  • Ik heb mezelf eigenlijk nooit zo ingelezen, dus hier ook een fiets met zijwieltjes. Ze (4jr) wil nu oefenen zonder… dat gaat nog niet zo vlot maar ik vind het wel best, zo eng dat gefiets met die kleintjes. Ik hou mijn hart vast als ze de weg op gaan haha.

    • Wij hebben het gisteren uitgeprobeerd, op de weg. Nu zijn de wegen hier ook nog eens smal waardoor wij dus telkens afstapten aan de kant zodra er een auto aankwam haha.

Reageren is niet mogelijk.