It’s all about the money

Pas geleden kwam ik via via de tag van Godelieve tegen. Zij maakte een tag over geld. En dan geen materialistische tag over wat je allemaal wilt kopen of wat je zou willen hebben. Nee echte serieuze vragen over sparen, zakgeld, rijkdom en nog veel meer. Daarom besloot ik hem ook in te vullen omdat ik hier wel een boekje over open wil doen zonder dat het te dichtbij komt. Officieel heet hij ‘de geld in je leven tag’, maar dat heb ik dus wel een aangepast zoals je ziet haha. 

 

Wat kocht je voor je allereerste geld?

Poeh die vraag kan ik niet met zekerheid beantwoorden. Ik weet echt nog maar weinig van mijn jeugd plus ik zal vast erg jong zijn geweest toen ik voor het eerst geld kreeg. Dat zal verjaardagsgeld of zakgeld zijn geweest. Ik denk dat ik er toen gewoon ijsjes ofzo van heb gekocht, want wat koop je anders als heel klein kind? Ijsjes of snoep of misschien een tijdschrift ofzo (Donald Duck haha).

Bol AlgemeenBol Algemeen

Kreeg je als kind zakgeld?

Ja we kregen zakgeld en later ook kledinggeld. Ook op vakantie kregen we speciaal vakantiegeld. Daar deden mijn broertje en ik altijd heel zuinig mee zodat we op de terugweg nog voldoende geld hadden voor iets wat we thuis wilden komen haha. Mijn vader had het er laatst nog over, we bespeelden hem heel slim. Door bijvoorbeeld te vragen of hij een spelletje wilden spelen (biljart of ijshockey ofzo) en dan betaalde hij altijd. Dan kwamen er vriendjes van ons bij en liet hij ons met die vriendjes spelen. Van zijn geld dus. En zo konden we ons vakantiegeld in de zak houden haha!

Leerde je als kind sparen?

Zeker wel. Als er iets duurs wilden dan moest daarvoor gespaard worden. Ons werd al vroeg geleerd dat geld je (meestal) niet komt aanwaaien en dat als je iets wilde, dat je daarvoor moest werken en/of sparen. Zo heb ik ook voor mijn eigen rijbewijs gespaard en voor vakanties naar het buitenland, maar heb ik ook deels bijgelegd bij mijn scooter.

Wat kocht je van je eerste verdiende salaris?

Ik heb vanaf mijn 12e gewerkt dus dat kan ik echt niet zeggen. Maar toen ik na de PABO voor het eerst ging werken spaarde ik voor een rondtrip Australie. Uiteindelijk is dat een auto geworden en verhuizen naar Aruba!

Wat zou je doen als je de loterij won?

Poeh, wij doen eigenlijk maar weinig mee dus die kans is erg klein. Maar stel dat we hem zouden winnen? Dan zouden we een huis kopen hier in de hei of laten bouwen! We willen heel graag in dit dorp blijven wonen, maar we hebben nu een huurhuis en ik zou toch heel graag een huis van mezelf willen hebben. Dat is wel een droom.. Als ik nog geld over zou hebben dan zou dat op de bank komen te staan. Of misschien dat we dan wel op vakantie gaan, wie weet haha.

Je krijgt een extraatje van 100 euro, wat doe je ermee?

Op dit moment? Heel eerlijk? In ons boodschappen potje doen. Dat kunnen we wel goed gebruiken. We hebben het niet slecht, want we kunnen nog steeds boodschappen doen en af en toe iets kopen. Maar ons spaargeld slinkt wel daardoor. Dus extra geld is altijd mooi meegenomen. Vooral omdat ik nu uit de ziektewet ben en in de ww zit, dat scheelt een hoop geld!

Bespaar je bewust? Zo ja waarop bespaar je dan bewust en waarop niet?

Jazeker. Zo kopen wij niet altijd alles nieuw. Onlangs kochten wij nog een gebruikte bank. Eentje uit de showroom van de Ikea. We hadden hem ook nieuw kunnen kopen, maar dan waren we erg veel geld kwijt en nu hebben we alsnog een mooie bank maar scheelde het gewoon een hoop. Zelfde geldt voor speelgoed voor Fay. We kijken regelmatig bij de kringloop of er niet nog iets leuks bij zit. Soms is het een opknappertje en soms heb je geluk en is het nog erg mooi. Ook op boodschappen besparen we. We doen onze boodschappen bij de Lidl en kopen vrij weinig A-producten.

Vind jij dat geld gelukkig maakt?

Geld maakt ongelukkig. Tenminste, als je geen geld hebt dan kan dat je erg ongelukkig maken. Mensen ruziën ook vaak over geld. Ik denk echter niet dat geld mij perse gelukkiger kan maken. Kijk naar vele artiesten die hun eigen leven namen, zij hadden bakken met geld… En toch waren ze ongelukkig.

Sparen of uitgeven?

Vroeger was ik de koningin van het sparen. Ik werd ook altijd voor de gek gehouden omdat ik echt bij elke cent die ik uitgaf nadacht. Ik was een enorme potter. Zo kon ik mezelf ook een budget opleggen terwijl ik eigenlijk geld genoeg had. Maar ik kon het gewoon niet. Nu is dat helemaal omgeslagen en heb ik volgens mij een gat in beide handen haha. Ik geef geld te makkelijk uit. Ik zou willen dat ik weer een beetje dat van vroeger had, maar als ik nu iets uitgeef dan is het aan mijn kind. En dat vind ik lastig om te minderen…

Er was nog een vraag, maar die vond ik echt teveel overeenkomst hebben met de vraag over de loterij. Daarom heb ik die weggelaten. Wil je de tag overnemen kijk dan even bij Godelieve op de blog voor de spelregels. Ik heb ze namelijk zelf niet helemaal gevolgd haha!

 

3 reacties op “It’s all about the money

 • Altijd interessant om van een ander te lezen. Ik ben zo zuinig als wat, spaar het liefst alles voor een onbekend doel of voor ‘je weet nooit…’. Maar we geven ook wel geld uit aan kleding voor Sarah, hebbedingetjes en verzorgingsproducten.

 • Leuk dat je mijn tag hebt ingevuld Nicole.
  Ik heb je link toegevoegd aan de speciale pagina!

  Jij bent niet de enige die bij de vraag over de loterij winnen uitgaat van de hoofdprijs. Terwijl de meesten die iets winnen toch meer kans maken op een bescheidener prijs.
  Vandaar die 10e vraag 😉

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

   Haha, ja maar mijn ouders winnen ook wel eens.. 5 euro. Wat ze daarmee doen? Tsjah op de grote hoop haha. Vandaar dat ik aan de hoofdprijs dacht 😉

Reageren is niet mogelijk.