Is jouw tuin al winterklaar?

Alhoewel het officieel nog geen winter is voelt het soms wel zo. De bomen zijn bijna allemaal kaal, de ruiten van de auto’s zijn al een paar keer bevroren geweest en op sommige plekken heeft het zelfs al even gesneeuwd. Dat is dan ook de reden dat wij hier thuis een laatste winter check doen wat betreft onze tuin. Is onze tuin al winterklaar? Of zijn er nog een aantal dingen die moeten gebeuren?

Waarom de tuin winterklaar maken?

Er zijn een aantal redenen waarom het goed is om je tuin winterklaar te maken. Ten eerste zodat je ervoor kunt zorgen dat alles in de tuin de winter overleeft. Denk hierbij aan struiken en planten, maar ook het meubilair zoals tuinstoelen en tuintafels. En ten tweede om ervoor te zorgen dat alles in het voorjaar weer gaat groeien en bloeien. Besteed je voor de winter aandacht aan je tuin dan kun je in het voorjaar er weer lekker van genieten.

Alhoewel wij nu pas een laatste check uitvoeren, is het idealiter om in oktober al de tuin winterklaar te maken. De temperatuur schommelt dan tussen de 5 en 10 graden en dat is ideaal voor het klaar maken van je tuin. Is het in oktober toch nog warmer dan is het slimmer om nog even te wachten. Is er zelfs al vorst? Ook dan weer even wachten tot het iets warmer is. Het is nu december en de temperaturen zitten alsnog tegen de 10 graden aan. Dus daarom is het ook nu nog mogelijk om je tuin klaar te maken voor de winter.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Zo maak je de tuin winterklaar

Heb je nog niets aan je tuin gedaan, geen probleem. In principe is het geen must om je tuin voor te bereiden voor de winter. Wil je toch jouw tuin winterklaar maken denk dan in ieder geval aan de volgende dingen:

  • Uitgebloeide planten snoeien
  • Hagen strak knippen
  • Vorstgevoelige planten beschermen tegen de vorst (bijv met noppenfolie)
  • Haal de bladeren van het gazon (al zijn hier tegenstrijdige berichten over te vinden)
  • Maai het gras voor een laatste keer
  • Sluit de buitenkraan af en leg ook de tuinslang binnen
  • Zorg ervoor dat er geen water meer in buitenbakken, gieters en potten staat

Wat doe je met tuinstoelen, -tafels en parasols in de winter?

Tuinmeubilair is er doorgaans voor gemaakt om buiten te laten staan. Heb je een loungeset in de tuin staan dan is het wel verstandig om de kussens binnen te leggen op een droge plek. Dit geldt echter niet alleen voor de winter, maar eigenlijk ook in de zomer aan het einde van de dag. Wie weet wanneer het gaat regenen en ook zonnestralen kunnen effect hebben op de kussens. Heb je de mogelijkheid om ook de tuinstoelen en -tafel binnen te zetten dan is het altijd beter dan buiten te laten staan.

Het is niet aan te raden om de tuinmeubels af te dekken met hoezen. Hierdoor bestaat er namelijk de kans dat een meubel stikt. In combinatie met vocht veroorzaakt dit lelijke schimmelplekken die niet altijd te verwijderen zijn. Als het gaat om een parasol dan is het verstandig om deze inclusief hoes binnen op te bergen. Berg je een parasol niet op dan is er kans dat via de onderkant vocht in het doek trekt waardoor er vlekken ontstaan. De parasol voet kan overigens wel buiten blijven staan, het is wel slim om de opening af te dekken.