Is jouw kind hooggevoelig?

Heb jij wel eens het gevoel dat jouw kindje anders is dan andere kinderen? Is jouw kind gevoeliger, beleeft het alles intenser of bewuster? Misschien is je baby of je kind wel hooggevoelig. In dit artikel lees je wat de kenmerken zijn van hooggevoeligheid en hoe je het kunt herkennen bij je kind.

Wat is hooggevoeligheid?

Als je hooggevoelig bent dan krijg je de hele dag door meer informatie binnen uit je omgeving en je verwerkt als deze informatie intenser dan iemand die niet hooggevoelig is. Hooggevoeligheid is geen aandoening of persoonlijkheidsstoornis. Het is een kwaliteit, een talent. Zo zijn sommige kinderen intelligenter dan andere kinderen. En sommige kinderen zijn veel gevoeliger dan andere kinderen. Hooggevoelig wel te verstaan. 1 op de 5 kinderen is hooggevoelig, zowel jongens als meisjes. Andere termen voor hooggevoeligheid zijn hoogsensitief, HSP (hoog sensitief persoon) of HSK (hoog sensitief kind).

Kenmerken van een hooggevoelig kind

Ieder kind is uniek. Natuurlijk is dat ook zo met hooggevoelige kinderen. Er zijn een aantal kenmerken die veel voorkomen bij hooggevoelige kinderen. Maar ieder kind is anders en heeft in meer of mindere mate ‘last’ van deze kenmerken. Dit zijn een aantal belangrijke kenmerken waaraan je een hooggevoelig kind kan herkennen:

Bol AlgemeenBol Algemeen
  • De zintuigen van hooggevoelige kinderen zijn gevoeliger. Zo kunnen ze gevoeliger zijn voor wat ze zien, horen, voelen, proeven, en ruiken. Bij voelen is er nog onderscheid in aanraking, pijn en warmte of kou. Soms zijn alle zintuigen gevoelig, soms beperkt het zich tot specifieke zintuigen.
  • Hooggevoelige kinderen voelen veel meer aan van hun omgeving en hebben een sterk ontwikkelde intuïtie.
  • Hooggevoelige kinderen kunnen emotioneel of heftig reageren op spannende of nieuwe situaties.
  • Hooggevoelige kinderen kunnen slecht tegen ruzie, pesten en oneerlijkheid.

Kenmerken van een hooggevoelige baby

Bij baby’s is het gedrag en karakter nog niet zo zichtbaar maar je kunt zeker wel herkennen of je baby hooggevoelig is. Hooggevoelige baby’s volgen je na circa 2 weken met zijn of haar ogen en ze kijken je vaak recht aan. Ze zijn gevoeliger voor geluiden, (fel) licht, kriebelende kleding, of reageren sensitief op voeding en de omgeving. Heb je een huilbaby? Grote kans dat je baby hooggevoelig is.

Hooggevoeligheid is erfelijk

Onderzoek toont aan dat hooggevoeligheid erfelijk is. Soms slaat het een generatie over en soms zijn broers en/of zusjes niet allemaal hooggevoelig. Als ze wel allemaal hooggevoelig zijn hebben ze vaak wel een heel eigen karakter. Zo kan de één heel erg nieuwsgierig en extravert zijn en de ander meer introvert en afwachtend. Belangrijk om te beseffen is dat als jij ontdekt dat je kind hooggevoelig is, dat vaak één van de ouders ook hooggevoelig is. Het is daarom goed om je niet alleen maar te verdiepen in je hooggevoelige kind. Onderzoek ook of jij zelf hooggevoelig bent en ga ontdekken hoe je hier zelf mee om kan gaan. Kinderen voelen heel goed hoe jij hiermee om gaat en kopiëren jouw gedrag. Goed voorbeeld, doet goed volgen.

Hooggevoeligheidstesten

Ben jij na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden en wil je testen of jij, of je kind hooggevoelig is? Via deze link kun je geheel gratis verschillende HSP-testen doen. Zo is er een test voor volwassenen en kun jij een test invullen voor je kind. Ben je verbaasd over wat er uit de test is gekomen, of wist je het eigenlijk al? Laat het hieronder weten!

Vond je dit artikel leuk? Binnenkort verschijnt het volgende artikel, daarin vind je tips hoe je met je hooggevoelige kind om kan gaan.

Photo by Leo Rivas on Unsplash

3 reacties op “Is jouw kind hooggevoelig?

Reageren is niet mogelijk.