Is boodschappen doen in Duitsland nog steeds voordeliger?

Het is al jaren bekend dat boodschappen doen in Duitsland voordeliger zou zijn dan in Nederland. Het ligt er natuurlijk wel aan hoe ver je van de grens af woont en wat voor boodschappen je koopt. Maar over het algemeen is het dus wel zo dat het voordeliger is. Echter zijn de prijzen ook in Duitsland flink gestegen door de crisis. Dus is het nog steeds wel voordeliger om in Duitsland boodschappen te doen?

Onze ervaringen met boodschappen in Duitsland

Wij wonen redelijk dicht bij de Duitse grens. Ik zeg redelijk want het is voor ons alsnog 40 minuten rijden naar de dichtstbijzijnde supermarkt en drogist. Je begrijpt dus wel dat wij niet maandelijks naar Duitsland rijden. In het verleden reden we ongeveer elk kwartaal erheen, nu is dat een stuk minder.

Voor de crisis

Toen onze kinderen nog klein waren reden we dus regelmatig naar Duitsland. Dat was dan ook in de tijd dat we ook luiers kochten in Duitsland. De luiers bij de DM (drogist) zijn namelijk heel fijn én als je de grootverpakkingen koopt ben je echt een stuk goedkoper uit vergeleken met bijvoorbeeld de Kruidvat luiers. Zelfs als de Kruidvat ze in de aanbieding gooit.

Een andere reden om met regelmaat naar Duitsland te rijden voor boodschappen was dat we het konden combineren met goedkoop tanken. Het scheelde soms wel 30 cent per liter met tanken in Nederland. Alleen al voor het verschil qua tanken was het voor ons al voordelig om erheen te rijden. En dan had je de boodschappen nog waar soms echt veel prijsverschil in zat.

Tijdens de crisis

Nu in 2023 zijn we voor het eerst sinds een half jaar ongeveer weer naar Duitsland gereden voor onze boodschappen. De vorige keer toen we er waren konden we nog heel goedkoop tanken, heel goedkoop drank halen en ook in de supermarkt zelf waren er genoeg fijne aanbiedingen. Hierdoor was het uiterst voordelig om in Duitsland boodschappen te doen.

Echter viel het dit keer toch wel tegen. We wisten dat het tanken in Duitsland niet goedkoper zou zijn dus dat voordeel hadden we al niet. Verder was ook de koffie, het meeste vlees en zelfs de chocolade net zo duur of soms zelfs duurder als in Nederland. Dus ook daar haalden we geen voordeel uit. Ook bij de drankenwinkel viel het best tegen wat het voordeel was. Al met al hebben we gelukkig wel wat voordeeltjes mee kunnen pikken, maar echt ruim was het niet.

Is het dan niet meer voordelig om boodschappen te doen in Duitsland?

Jawel. Zeker wanneer je in het grensgebied woont is het zeker voordelig. Maar ook al moet je er iets verder voor rijden kan het nog steeds zo zijn voordeel opleveren. Ik vertel je waarom:

  • Bij de drogist zijn de verzorgingsproducten, scheermesjes (Gilette) en luiers nog steeds veel voordeliger.
  • Ook de meeste (fris)drank is een stuk voordeliger. Let er bij frisdrank wel op dat er ook statiegeld op zit en je de flessen meestal niet in Nederland kunt inleveren.
  • In Duitsland heb je een veel groter aanbod aan producten (ook qua glutenvrij etc), dus dat is zeker een voordeel.
  • Je hebt er vaak hele goede aanbiedingen. Online vind je vaak de folders dus houd dat in de gaten. Koop dit soort producten dan ook in bulk, om je voorraadkast aan te vullen.
  • Heb je een SodaStream apparaat (klik hier)? De gasflessen kun je véél goedkoper omruilen in Duitsland. Plus ze hebben veel meer smaakjes daar dan hier.

De beste tip die ik je kan geven is om echt van te voren uit te zoeken welke producten die jij nodig hebt en gebruikt daar voordeliger zijn. En deze dan dus ook groot in te kopen. Zodat je in ieder geval de benzine die je oprijdt eruit haalt en natuurlijk nog wat extra voordeel. Het is dan ook slim om bijvoorbeeld ook voor anderen dingen in te kopen. Zo haal je er extra voordeel uit. Download daarom dan ook de apps die de Duitse supermarkten en drogisten doorgaans ook hebben. Daar vind je vaak een overzicht van de huidige aanbiedingen.

Nog meer boodschappen tips

Hier vind je ook nog wat bespaartips voor de wekelijkse boodschappen. Of misschien vind je het wel interessant om te lezen hoe wij de kosten van onze boodschappen gemiddeld gezien laag kunnen houden met een gezin van vier.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *