Is boodschappen doen in Duitsland nog steeds voordeliger?

boodschappen doen Duitsland goedkoop 2023

Het is al jaren bekend dat boodschappen doen in Duitsland voordeliger zou zijn dan in Nederland. Het ligt er natuurlijk wel aan hoe ver je van de grens af woont en wat voor boodschappen je koopt. Maar over het algemeen is het dus wel zo dat het voordeliger is. Echter zijn de prijzen ook in Duitsland flink gestegen door de crisis. Dus is het nog steeds wel voordeliger om in Duitsland boodschappen te doen?

Boodschappen doen in Duitsland wordt alleen maar voordeliger

Op de vraag of boodschappen doen in Duitsland voordeliger is kan ik alleen maar volmondig ja zeggen. Het is zelfs zo dat een vriendin van mij die in het westen van Nederland woont zelfs eens per half jaar naar Duitsland rijdt voor bepaalde producten en dit alsnog goedkoper is dan de items in Nederland kopen. En met de plannen van de overheid die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt lijkt het alleen maar voordeliger te worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan drank en tabak waarvan de prijzen volgend jaar omhoog gaan hier in Nederland. Maar ook de benzine scheelt vaak zeker zo’n 20 tot 30 cent per liter.

Onze ervaringen met boodschappen in Duitsland

Wij wonen redelijk dicht bij de Duitse grens. Ik zeg redelijk want het is voor ons alsnog 40 minuten rijden naar de dichtstbijzijnde supermarkt en drogist. Je begrijpt dus wel dat wij niet maandelijks naar Duitsland rijden. In het verleden reden we ongeveer elk kwartaal erheen, nu is dat iets minder.

Voor de crisis

Toen onze kinderen nog klein waren reden we dus regelmatig naar Duitsland. Dat was dan ook in de tijd dat we ook luiers kochten in Duitsland. De luiers bij de DM (drogist) zijn namelijk heel fijn én als je de grootverpakkingen koopt ben je echt een stuk goedkoper uit vergeleken met bijvoorbeeld de Kruidvat luiers. Zelfs als de Kruidvat ze in de aanbieding gooit.

Een andere reden om met regelmaat naar Duitsland te rijden voor boodschappen was dat we het konden combineren met goedkoop tanken. Het scheelde soms wel 30 cent per liter met tanken in Nederland. Alleen al voor het verschil qua tanken was het voor ons al voordelig om erheen te rijden. En dan had je de boodschappen nog waar soms echt veel prijsverschil in zat.

Boodschappen in Duitsland 2023

Nu in 2023 zijn we inmiddels ook al 2x naar Duitsland geweest voor de boodschappen. De eerste keer dit jaar viel het wel een beetje tegen. We wisten dat het tanken in Duitsland niet goedkoper zou zijn dus dat voordeel hadden we al niet. Verder was ook de koffie (dat was de vorige keer in de aanbieding), het meeste vlees en zelfs de chocolade net zo duur of soms zelfs duurder als in Nederland. Dus ook daar haalden we geen voordeel uit. Ook bij de drankenwinkel viel het best tegen wat het voordeel was. Al met al hebben we gelukkig wel wat voordeeltjes mee kunnen pikken, maar echt ruim was het niet.

De keer daarop was het gelukkig wel weer erg voordelig. Zo hebben we veel frisdrank ingeslagen, maar ook de sterke drank scheelde weer een heleboel. Er was dit keer ook een aanbieding qua vlees dus ook daar hebben we flink bij ingeslagen. En natuurlijk gingen we weer naar de drogist (DM) voor scheermesjes, make-up en verzorgingsspullen.

Goedkoop boodschappen doen in Duitsland 2023

Wat zijn de goedkope boodschappen in Duitsland?

Zeker wanneer je in het grensgebied woont is het zeker voordelig en kun je goedkoop boodschappen doen in Duitsland. Maar ook al moet je er iets verder voor rijden kan het nog steeds zo zijn voordeel opleveren. Ik vertel je waarom:

  • Bij de drogist zijn de verzorgingsproducten, make-up, haarverf, scheermesjes (Gilette) en luiers nog steeds veel voordeliger.
  • Verder is ook de wasmiddel en de dierenvoeding een stuk goedkoper in Duitsland.
  • Ook de meeste frisdrank is een stuk voordeliger. Let er bij frisdrank wel op dat er ook statiegeld op zit en je de flessen meestal niet in Nederland kunt inleveren. Toch kan het soms wel de helft schelen, zeker bij A-merken.
  • In Duitsland heb je een veel groter aanbod aan producten (ook qua glutenvrij etc), dus dat is zeker een voordeel.
  • De sterke drank, het bier en de wijn is vaak heel wat goedkoper. Je hebt er alleen geen Bavaria.
  • Je hebt er vaak hele goede aanbiedingen. Online vind je vaak de folders dus houd dat in de gaten. Koop dit soort producten dan ook in bulk, om je voorraadkast aan te vullen.
  • Heb je een SodaStream apparaat (klik hier)? De gasflessen kun je véél goedkoper omruilen in Duitsland. Plus ze hebben veel meer smaakjes daar dan hier.

Tip voor het boodschappen doen in Duitsland 2023

De beste tip die ik je kan geven is om echt van te voren uit te zoeken welke producten die jij nodig hebt en gebruikt daar voordeliger zijn. En deze dan dus ook groot in te kopen. Zodat je in ieder geval de benzine die je oprijdt eruit haalt en natuurlijk nog wat extra voordeel. Het is dan ook slim om bijvoorbeeld ook voor anderen dingen in te kopen. Zo haal je er extra voordeel uit. Download daarom dan ook de apps die de Duitse supermarkten (Rewe, Kaufland, maar ook de Lidl en Aldi) en drogisten (DM) doorgaans ook hebben. Daar vind je vaak een overzicht van de huidige aanbiedingen.

Waar boodschappen doen in Duitsland?

Dan krijg ik ook regelmatig de vraag waar wij boodschappen doen in Duitsland. Het ligt er natuurlijk aan waar je woont, want je kunt op verschillende plekken de grens over. Wij wonen zelf in een dorpje iets onder Eindhoven en rijden altijd via Venlo de grens over. Daar gaan we naar de Kaufland in Nettetal, in de Johannes-Cleven-Straße. Die supermarkt zit in een soort winkelcentrum waar je ook een DM, Takko, Action en nog meer winkels vind. Wanneer je vanuit Venlo (A67) de grens over gaat kom je ook een tankstation tegen zodra je de snelweg af bent, dat is vaak een goede om te tanken.

Willen we drank halen dan doen we dat bij Trinkgut in Nettetal (Poststrasse 64, 41334 Nettetal), daar zit ook een Dm, Lidl, Rewe en Aldi dus daar gaan we dan ook vaak heen voor boodschappen. Ook zit er een tankstation in de buurt alleen die is niet altijd het meest voordelig. Dat verschilt nogal.

Nog meer boodschappen tips

Hier vind je ook nog wat bespaartips voor de wekelijkse boodschappen. Of misschien vind je het wel interessant om te lezen hoe wij de kosten van onze boodschappen gemiddeld gezien laag kunnen houden met een gezin van vier.

6 reacties op “Is boodschappen doen in Duitsland nog steeds voordeliger?

Reageren is niet mogelijk.