Investeren in jezelf als ondernemer

investeren in jezelf als ondernemer

Vind jij jezelf waard om in te investeren? In het eerste half jaar (tot drie kwart jaar) dat ik ondernemer was durfde ik amper geld uit te geven. Ik verdiende al niet zoveel en dan zou ik ook nog eens investeren in cursussen of coaching? Mij niet gezien.

En daarnaast, ik kon het toch zeker zelf wel. Toch kwam ik op een gegeven moment op een punt dat ik moest kiezen. Of ik accepteerde dat ik hulp nodig had en ging investeren, of ik moest weer in loondienst.

Nou dat was eigenlijk al geen keuze, want in loondienst wilde ik zeker niet. Ten eerste omdat ik dan het gevoel had gefaald te hebben. Maar ook omdat ik gewoon wist dat ik als ondernemer zeker wat van mijn bedrijf kon maken. Ik gaf eindelijk toe dat ik met wat hulp van buitenaf echt wel een succesvol bedrijf kon hebben.

Wat houd ondernemers tegen om te investeren?

Als ik naar mezelf kijk en de ondernemers om mij heen dan zie ik dat de meeste ondernemers dingen graag zelf willen doen. Vooral in het begin van hun onderneming. Ze hebben het idee dat ze (aan zichzelf en/of anderen) moeten bewijzen dat ze het ook zelf kunnen.

Daarnaast is het uit handen geven van taken en zaken hartstikke eng. En waarom? Vaak heeft dat dan weer te maken met de angst om fouten te maken of failliet te gaan. Het idee hebben dat wanneer je iets zelf doet je er invloed op hebt en als een ander het voor je doet niet.

Andere belemmeringen die ondernemers tegenhouden om te investeren is dat ze bang zijn om weinig tijd over te houden. “Als ik succesvol ben heb ik nóg minder tijd voor mijn kinderen”, terwijl dit dus helemaal niet zo hoeft te zijn. Succesvol zijn betekent niet direct dat je 80 uur per week werkt en nergens meer tijd voor hebt.

En daar ligt stiekem dan ook weer een angst of belemmering. De angst om succesvol te zijn. Want dan kijkt iedereen naar je door een vergrootglas. En ben je hartstikke zichtbaar. En dat zichtbaar zijn, dat is eng.

Lees ook: Dit heb je nodig voor je thuiskantoor

Belemmerende gedachten

Waar vaak vooral in de basis ontbreekt is dat mensen zichzelf klein houden. Het sterke vertrouwen in hun eigen kunnen ontbreekt. En dit wordt dan vaak vermomt door zinnen als:

  • het is nu niet de juiste tijd ervoor, ik wil eerst..
  • ik heb er geen geld voor
  • ik wil het eerst zelf proberen
  • de tijd ontbreekt
  • enzovoort

Wat ze zich echter niet beseffen is dat zelf proberen enorm veel tijd kost en daardoor vaak ook geld. Want doordat je alles zelf wilt doen of uit wilt vogelen heb je minder tijd over om mensen te helpen. Minder tijd om echt impact te maken.

Door niet te investeren los je niets op en verandert er dus ook niets. En als jij het jezelf niet waard vind, waarom zouden potentieel klanten het jou dan wel waard vinden?

Mijn eerste grote investering was doodeng

Alle bovenstaande belemmeringen hielden mijn tegen om echt te investeren in mezelf. Ik had simpelweg gewoon niet het idee dat ik het waard was. Al zei ik dat niet hardop. En ook niet tegen mezelf. In die periode volgende ik wel veel gratis webinars en trainingen en las ik e-books die je gratis kon downloaden. Zo volgde ik ook trainingen van Kim Buining. Haar kende ik al van toen ze nog blogde en had ik begin 2018 ontmoet tijdens een bloggers weekend in Groningen.

Zij was vanuit haar blog gestart met het geven van workshops en dergelijke over bloggen en had zich nu gespecialiseerd als social media expert. Ik voelde een enorme klik met haar en voelde ook aan alles dat als er iemand was die me het juiste zetje kon geven zij dat wel was. Zij wist tenslotte precies in wat voor situatie ik me bevond én had dezelfde achtergrond. Echter was de investering in haar 1 op 1 traject een behoorlijk bedrag. Iets wat ik niet op de rekening had. Toch wilde ik het. En heb ik naar manieren gezocht om het toch te kunnen betalen.

Investeren in jezelf als ondernemer

Dat gevoel had ik heel sterk na een individueel gesprek met haar. Ik voelde gewoon dat ik dit nu moest doen. Want als ik dat niet deed kon ik net zo goed weer gaan solliciteren voor een baan. Want die kan ging het op. Ik heb echt nachten wakker gelegen, maar omdat mijn gevoel zo sterk was en ik wist dat zij me met mijn pijnpunten kon helpen zei ik JA. Ik zei JA tegen haar traject maar vooral JA tegen mezelf en mijn bedrijf.

Investeren zorgt voor groei!

Vanaf het moment dat ik in mezelf durfde te investeren in de vorm van coaching, leken alle bezwaren weg te vloeien. Door deze coaching ging ik in mezelf geloven. In mijn expertise en vooral in mijn waarde.

Na dit traject vond ik investeren in mezelf ook niet meer zo moeilijk. Ik stapte over naar een andere coach, niet omdat ik Kim niet meer goed vond maar ik paste niet meer in haar doelgroep (zij richt zich op Facebook groepen). En inmiddels ben ik al met de tweede ronde bezig met deze coach.

Ook heb ik bepaalde trainingen gevolgd en heb ik abonnementen op tools als WebinarGeek en een boekhoudprogramma. Dingen waar ik eerst niet eens voor durfde of wilde betalen. Maar waarvan ik nu weet dat het me verder gaat helpen. Ik heb de smaak van investeren te pakken. Nu nog ervoor zorgen dat ik echt focus houd en de investeringen link aan mijn doelen.

Investeren in andere zaken

Naast het investeren in coaching en trainingen zijn er nog genoeg andere zaken die belangrijk zijn om in te investeren. Wat dacht je van investeren in je werkplek? Want wil je echt iets van je bedrijf maken dan heb je ook gewoon een goede bureaustoel nodig, de beste laptop en de juiste kantoorartikelen.

Al met al is investeren in jezelf en in jouzelf als ondernemer gewoon ontzettend belangrijk. En dat kan gaan om hele grote investeringen of juist de wat kleinere die ervoor zorgen dat je jezelf serieus neemt.

Ben jij ondernemer? En zo ja durf jij te investeren in jezelf?

2 reacties op “Investeren in jezelf als ondernemer

  • Van mij weet je al dat ik ondernemer ben, maar ik herken dit ZO erg. Nu was het vooral het laatste half jaar vorig jaar dat ik heel graag wilde investeren. Maar omdat we te maken hadden met een verhuizing ging dit financieel niet. Ik wil er ook geen geld voor lenen, daar heb ik een hekel aan.
    Dus ik besloot dat 2020 voor mij het jaar van de groei zou zijn. Dat betekende ook (in)direct om te gaan investeren. En dat heb ik dus ook gedaan. Al voor dat 2020 echt zo ver was, had ik mijn eerste grote investeringen al gedaan. En ja dat was best eng haha! Maar ik merk nu al hoeveel ik er aan heb gehad.
    Ik denk dat ik mezelf nu minder snel weerhoud om te investeren. Al vind ik het wel belangrijk om te bekijken in hoeverre ik ook daadwerkelijk wat heb aan een bepaalde investering.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *