Sinds september vorig jaar zijn wij aan het besparen op ons energieverbruik. Zowel de elektriciteits- als gasprijs is in die periode enorm omhoog gegaan en dat betekende ook torenhoge rekeningen. Dit zorgde ervoor dat wij direct zijn gaan kijken naar hoe en waarop we konden besparen. Met een huurhuis waren dingen zoals isoleren en zonnepanelen geen optie, maar er waren genoeg andere dingen om te doen.
Ik moet toegeven dat de stijging van de energieprijzen voor ons dus ook een voordeel had. Wij beseften ons namelijk dat we in voorgaande jaren nooit echt naar ons verbruik keken. Zolang de termijnbetalingen zo goed als hetzelfde bleven vonden we het wel prima. Terwijl als ik nu terugkijk naar wat we bijvoorbeeld in 2021 aan gas en elektra verbruikten snap ik niet eens meer hoe we zo’n hoog energieverbruik konden hebben.
In deze blog vertel ik je hoe en waarop we bespaard hebben, maar vertel ik je ook wat onze energieverbruik het afgelopen half jaar is geweest.
Zo hebben wij bespaard op ons energieverbruik
Vanaf september 2022 zijn wij heel kritisch gaan kijken naar ons verbruik en waar we op konden besparen. Samen met een andere moeder heb ik ook een heleboel bespaartips verzameld en daar heb ik ook een aantal dingen uitgepikt om zelf toe te passen. Hieronder vind je een overzicht van de dingen die wij gedaan hebben om ons energieverbruik omlaag te krijgen.
- We gebruiken alleen nog maar warm water in de douche, dus de warmwaterkraan wordt beneden in de keuken niet meer gebruikt.
- We zetten de vaatwasser niet meer elke dag aan, sommige dingen zijn makkelijk met (koud) water en afwasmiddel schoon te krijgen en is ook zo gepiept. Gemiddeld zetten we de vaatwasser nu om de twee dagen aan.
- De droger wordt alleen nog maar gebruikt voor de handdoeken en het beddengoed. Dit betekent voor ons dat we hem gemiddeld 50% minder gebruiken dan voorheen.
- we hebben dan ook een extra droogrek aangeschaft zodat we wel alle was kunnen drogen.
- Veel apparaten stonden bij ons op stand-by zoals opladers, de tv, de playstation, Nintendo Switch, airfryer, enzovoort. Deze stekkers halen we tegenwoordig allemaal uit het stopcontact. Het scheelt wellicht niet heel veel maar alle beetjes helpen.
- De verwarming ging alleen aan in de woonkamer, in de rest van de ruimtes bleef hij uit, behalve in de gang, keuken en bijkeuken op de dagen dat het echt vroor buiten. Dit in verband met eventueel dichtvriezen van de leidingen.
- We hamerden er bij alle gezinsleden enorm op dat alle deuren continu dicht moesten blijven. Dus geen keukendeur open laten staan, maar dicht doen zodra je er doorheen bent. Zo bleef de warmte in de winter goed hangen in de woonkamer en de kou in de andere ruimtes.
- We hebben radiatorenfolie en tochtstrips gebruikt om de warmte enigszins binnen te houden en de kou buiten.
- We hebben een kachel waar potjes brandgel in staan die we op koudere dagen aansteken. Dit hebben we niet de hele winter gedaan, alleen tot het moment dat we vonden dat de verwarming nu echt aan moest. Dus vooral in oktober en november.
- Ook hebben we rekening gehouden met de piek- en daluren. Na 21 uur zijn het in Brabant al daluren en dus zetten we de vaatwasser, wasmachine en droger altijd na die tijd aan. Of in het weekend. Helaas zit er nu niet zoveel verschil meer tussen piek- en daluren qua prijs dus heeft het vrijwel geen nut meer. Maar in 2022 was dat nog wel lukratief.
- Ook zijn we de tijd bij gaan houden tijdens het douchen. Dus geen 10 minuten eronder staan en oh ja ik moet mezelf nog wassen, maar 5 minuten per persoon en dat is meer dan genoeg. Ook ging de douche uit tijdens het inzepen en dat scheelde ook al veel.
- We hebben de bank verplaatst, die stond eerst voor een groot deel voor de verwarming, wat niet handig is omdat zo de warmte niet goed over de kamer wordt verspreid.
- Ook hangen er gordijnen bij de voordeur en achterdeur om zo nog meer de kou (en in de zomer de warmte) tegen te houden.
- Als we de oven gebruikten dan lieten we hem naderhand open staan zodat de warmte in de kamer werd verspreid.
- We hebben in de winter de slowcooker erg veel gebruikt. Deze heeft een laag energieverbruik en het scheelt ook in gasgebruik (we hebben een gasfornuis).
- De verwarming stond op zijn hoogst op 18 graden, heel soms 19. Hoger was niet nodig. En overdag zette ik de verwarming ook pas aan als de kinderen thuis kwamen van school.
- Er stonden hier altijd heel veel lampen aan, in de gang, keuken, in slaapkamers werden ze vergeten uit te zetten en ook in de woonkamer stonden alle lampen aan. We hebben er erg op gelet dat alle lampen telkens uit gezet werden mits niet meer nodig plus we hebben ook veel kaarsen gebrand waardoor het licht uit kon of verminder kon worden.
Inkijkje in ons energieverbruik
Elke maand krijgen wij van onze energiemaatschappij een energierapport waarin je dus kunt zien hoeveel gas en elektra je hebt verbruik in de maand ervoor. Ook kun je het dan vergelijken met dezelfde maand in het jaar daarvoor. Hieronder een aantal van die maanden uitgelicht. (Je ziet aan de bedrag ook hoe erg de prijzen zijn gestegen in een paar maanden tijd)
Je ziet hier dat we in september dus echt heel erg ‘streng’ zijn geweest qua stroomverbruik. Zeker als je het vergelijkt met september 2020. Ik denk ook wel dat het voor een deel ligt aan wat voor een weer het is. Is het heel grijs en grauw weer dan zet je bijvoorbeeld ook sneller lampen aan. Is het een zonnige maand dan kun je bijvoorbeeld ook nog steeds je was buiten ophangen om te drogen. Scheelt weer de droogmachine aan zetten.
In december zijn de donkere en koude dagen, vaak zijn december en januari de maanden waarin je het meeste verbruikt qua stroom en ook gas. Vooral het stroomverbruik hebben wij echt aanzienlijk verminderd. Ik moet wel toegeven dat ik overdag dus met extra sokken en hele dikke truien aan het werk was en we ’s avonds lekker onder een dekentje op de bank kropen. Het meeste verschil zat hem echt in de verwarming. In de jaren hiervoor zetten we hem in de ochtend al op 19 graden en later op de dag op 20 of zelfs 21. Alle andere bespaaracties hebben daar natuurlijk ook aan bij gedragen.
Ik moet toegeven dat we de laatste maanden iets minder goed kijken naar het stroomverbruik. Stekkers zitten weer te lang in de stopcontacten, lichten blijven soms toch een hele dag aan staan terwijl niemand op die plek is (vooral in de slaapkamers en wc boven wordt het regelmatig vergeten). Qua gasverbruik mogen we echter niet klagen. Dat gaat echt heel erg goed en ben ik dan ook trots op.
Ik ben heel benieuwd hoe het dit jaar in de herfst en winter gaat. Of we het weer net zo goed kunnen doen als afgelopen winter qua verbruik of dat het toch iets omhoog zal gaan. Ik weet wel dat ik zelf afgelopen winter het toch wel koud heb gehad sommige momenten, vooral tijdens het werken. Dus wellicht dat ik mezelf iets meer gun. Het moet wel leefbaar blijven natuurlijk. Maar een energierekening van €400 per maand, dat gaat hem echt niet meer worden!
1 reactie op “Inkijkje in ons energieverbruik sinds we besparen”
Reageren is niet mogelijk.