Ik stopte met borstvoeding om de verkeerde reden

Ik heb altijd graag borstvoeding willen geven. En toch heb ik het maar een week gedaan. Nee ik voel me er niet meer schuldig over maar heb me er wel erg lang schuldig over gevoeld. Toch is dat achteraf niet nodig. Ik had vrijwel alles tegen en het borstvoeding geven was ons gewoon niet gegund. Met alles wat ik nu weet door wat ik heb meegemaakt ga ik er een volgende keer gewoon weer voor. Omdat ik het graag voor mezelf duidelijk heb schrijf ik dit artikel. 

Slechte hulp

Er zijn verschillende redenen geweest waarom ik stopte en later ook verplicht werd te stoppen. Achteraf is me ook pas veel duidelijk, waardoor ik weet dat ik in eerste instantie stopte om de verkeerde reden. Wanneer je mijn andere artikel hebt gelezen over borstvoeding weet je dus dat ik na een week stopte omdat ze teveel was afgevallen en de verloskundige aangaf dat er te weinig voedingsstoffen in de melk zat. Nu is dit even kort door de bocht gezegd natuurlijk, want daar kwam wel meer bij kijken.

Zo hadden ze in het ziekenhuid vrijwel zonder overleg haar de fles gegeven, niet 1x meer meerdere keren. We lagen er samen 3 hele dagen en in die dagen hebben ze me amper geholpen met goed aanleggen. Ik was zelf enorm zwak van de pre eclampsie, het niet slapen van 3 hele dagen, de 3 dagen durende inleiding, de 18 uur weeën en alles wat er nog meer bij kwam kijken. Daar maakten ze (al dan niet goed bedoeld) misbruik van door mij te laten slapen en rusten en Fay de fles te geven. Dat terwijl ik in mijn geboorteplan (die ik niet besproken had maar wel afgegeven had) had staan hoe graag ik borstvoeding wilde geven.025

Bol AlgemeenBol Algemeen

Daar kwam bij dat de eerste kraamhulp die ik thuis kreeg al na tien minuten zelf de hulp bij borstvoeding geven opgaf. Daar zit je dan, als jonge moeder. Onervaren, geen idee wat er allemaal op haar afkomt en met zulke hulp. Als je het überhaupt al hulp kunt noemen.

Te weinig voedingsstoffen?

Fay bleef afvallen en dan niet die 10% zoals ‘mag’, maar veel meer. Omdat ze natuurlijk te vroeg geboren was (met 37 weken), maakten ze zich daar uiteraard zorgen over. De verloskundige wilde uittesten of het afvallen kwam door de melk, dus ze vroeg ons om 1 dag flesvoeding te geven ipv borstvoeding en dan kijken of ze zou blijven afvallen. Omdat ik er emotioneel sowieso doorheen zat en mijn man het niet meer aankon om mij zo te zien en ons meisje ook, gingen we akkoord. En warempel: ze kwam zelfs aan. Het werd geweten aan te weinig voedingsstoffen en ze wilden dat ik ging afbouwen met kolven.

Een paar uur later werd ze opgenomen in het ziekenhuis en weer een dag later bleek ze het herpesvirus in haar hersenen te hebben.

Achteraf gezien vermoed ik, nee weet ik eigenlijk wel zeker, dat het herpes virus de oorzaak was van het afvallen en het feit dat mijn melk niet goed was. Ik was namelijk ook geïnfecteerd met het virus, wat natuurlijk vrij logisch is want als Fay het heeft (in haar mond) dan ik ook (aan en in mijn borsten). Ik ben er zelf ook enorm ziek van geworden en werd dus ook opnieuw opgenomen toen Fay opgenomen was. Vreselijk vond ik dat want op een gegeven moment moest ik zelfs in een andere kamer slapen. Dat terwijl mijn kleine meisje aan het vechten was voor haar leven.

De volgende keer

Mocht ik zo gezegend zijn om nog een kindje te krijgen dan heb ik al een heel ander plan van aanpak in ieder geval. Ik weet nu onder andere door deze ervaring veel beter wat ik wil en wat de mogelijkheden zijn. Wanneer ik niet voor mezelf kan praten door de vermoeidheid en zwakheid dan zal ik ervoor zorgen dat iemand anders dat voor me doet. Want borstvoeding is in mijn ogen het meest intieme wat je met je kindje kunt hebben en ondanks dat ik echt een geweldige band heb met de kleine meid, zou ik dit gewoon zo graag mee willen maken. 023

Ben jij wel eens ergens mee gestopt om een reden die achteraf verkeerd bleek?

16 reacties op “Ik stopte met borstvoeding om de verkeerde reden

 • Slechte hulp en slechte begeleiding komt helaas best vaak voor als het om borstvoeding gaat. Daar kun je als nieuwbakken moeder niets aan doen.

  Ik geloof niet dat ik ergens mee gestopt ben om slechte redenen.

 • Wat slecht dat je zo slecht bent geholpen. Hier hielpen ze in het ziekenhuis juist heel goed met aanleggen! Achteraf altijd heel jammer, maar begrijpelijk dat je daar zelf op dat moment niet de kracht voor had.

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

   Uiteindelijk moest ik toch stoppen omdat het herpes virus erin zat, maar toch…

 • Ik vind het zo jammer dat de verpleegkundigen in het ziekenhuis vaak zo slecht helpen bij borstvoeding 🙁 Ik heb er 1 nacht moeten blijven met Sofie, en in die nacht moest ze af en toe huilen. Volgens de vpk zou dat wel eens kunnen omdat ik geen melk had en ze gewoon honger had.. Ik werd aan de kolf gelegd en er kwamen een paar druppeltjes uit. ‘Zie je wel’, zei ze. ‘Ze heeft gewoon honger’ .. Heb me de eerste week zo druk gemaakt dat ik niet genoeg melk had, ook al zat ze heel snel weer op geboortegewicht en kwam ze gewoon heel goed aan. Ik had juist genoeg melk! Gelukkig had ik een hele lieve kraamverzorgster die me er heel goed bij kon helpen 🙂 Ik hoop dat het je bij een volgende gegund is om wat langer bv te geven, dat je ook de mooie kanten nog mag beleven!

 • Heftig dat die beslissing eigenlijk voor jou gemaakt is… Bij ons in het ziekenhuis werd ik wel ontzettend goed begeleid maar uiteindelijk toch overgestapt op de fles (met mijn volle 100% toezegging en vrede). Bij een volgend kindje wil ik het wel weer echt gaan proberen. Wat jij ook zegt: het lijkt me zo mooi en intiem <3 Ik hoop voor je dat het bij jou ook mag Nicole!

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

   Ja juist, uiteindelijk hebben zij me in die beslissing gedreven en dat is jammer. Gelukkig hoor ik ook veel goede verhalen dus ben positief gestemd!

 • Nog steeds blijft het een enorm heftige tijd voor jullie. Zo naar! Maar jullie zijn vechters!

  Wat een slechte reden van de verloskundige! Goede begeleiding is erg belangrijk, desnoods ook van een lactatiedeskundige. Ook goed je geboorteplaats tegen die tijd, of stuk rondom de borstvoeding, bij je bed te houden om onder hun ogen te stoppen als nodig.

 • Wat erg dat de begeleiding zo slecht was zeg.. En er wordt sowieso al snel gezegd dat afvallen en dat soort dingen door borstvoeding komt, terwijl dat bijna nooit het geval is. Volgens La Leche Leage is het trouwens niet eens mogelijk dat borstvoeding te weinig voedingsstoffen bevat (een kindje kan wel te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen doordat hij/zij teveel voormelk binnenkrijgt trouwens).

  Ik had ook een verpleegkundige die meteen begon over flesjes, terwijl ik dat helemaal niet wilde. Gelukkig zei dat lactatiekundige dat dat nergens voor nodig was.

  • Uiteindelijk was mijn melk wel slecht maar dat kwam door t virus wat erin zat. Niet omdat er te weinig voedingsmiddelen in zat..

 • Nee gelukkig heb ik nooit spijt gehad van het stoppen van iets. Met borstvoeding moest ik stoppen ivm mijn gezondheid en morfine, dus dat was toen ook een keuze die het beste was.

  • Ik heb er achteraf gezien ook geen spijt meer van omdat t toch nodig was maar op dat moment was t niet de juiste reden. De volgende keer weet ik beter!

 • Heftig om te lezen hoor.. Maar ook hier in zkh compleet aan mijn lot overgelaten. Ik gaf geen borstvoeding maar ook mbt de flesjes kreeg ik geen enkele hulp. Er werd mij aangeraden ‘haar te laten huilen’ en ik als newborn mom deed dat dus maar even, want als de verpleegster het zegt zal het toch goed zijn…. Mijn baby was toen welgeteld 8 uur oud! Er werd aangeraden haar in het bakje te laten anders zou ze me teveel ‘ruiken’ en verwend raken. Echt, nu ik het schrijf denk ik hoe had ik zo dom kunnen zijn om alles maar te doen wat me gezegd werd…. ik hoop dat ik een evt volgende keer sterker in mijn schoenen zal staan.

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

   Dat is ook heftig Jessica! Kan daar zo boos om worden ook.. Niet om jou maar juist om hun handelen. Gelukkig kun je nu overal zelf voor kiezen en je eigen keuzes maken!

 • Wat heftig dat je zo moest stoppen! Ik moest na 7 maanden stoppen omdat ik zelf enorm afviel. Dat vond ik ook helemaal niet leuk.

 • Ik heb het 3 maanden volgehouden. Eigenlijk langer dan ik zelf prettig vond, maar je wordt nou eenmaal geïndoctrineerd met alles over borstvoeding en dat het zo magisch fantastisch is etc. Prima, maar ik vond het een ramp. Man, wat was ik blij dat ik eraf was!

 • Wat een verhaal! Wat een heftige tijd heb je meegemaakt!

  Ik herken wel een beetje dat de verpleging niet meehelpt als het om borstvoeding geven gaat. Mijn dochter was net zo oud als Fay toen ze geboren werd en echt veel te licht voor haar termijn, dus die hebben ze meteen flesvoeding gegeven toen mijn borstvoeding niet op gang kwam. Pas daarna kreeg ze mijn melk, maar kwam daar gelukkig goed van aan.

  Ik had een lieve geduldige kraamverzorgende en dat heeft ook enorm geholpen.

Reageren is niet mogelijk.