Ik overwon een postnatale depressie

Ik-overwon-een-postnatale-depressie

Twee jaar geleden schreef ik al dat ik herstelt was van mijn postnatale depressie. Al kreeg ik een jaar geleden pas echt de bevestiging vanuit de psychiater. We waren namelijk twee jaar geleden wel aan het afronden, maar toen werd ik weer zwanger. Dit kon een grote trigger zijn gezien mijn hormonen weer op hol zouden slaan. Dus we besloten om toch nog even door te gaan met de sessies en het te blijven monitoren. Maar uiteindelijk werd ik dus weer helemaal gezond verklaard een paar maanden na de geboorte van mijn zoontje. Ik overwon een postnatale depressie… En stiekem ben ik daar heel trots op.

Het is bij een depressie niet zo dat je van de een op de andere dag weer beter bent, zoals bij een griepje. Het is een langdurig proces waarbij er altijd nog wat dingen sluimeren. Ik stopte al eerder met mijn antidepressiva, maar was nog verre van beter. Het lukte me echter wel om te functioneren zonder de medicatie en aangezien zij meewerkten aan het vele aankomen wilde ik er graag mee stoppen.

Zonder hulp was het nooit gelukt

In het verleden heb ik al eerder een depressie gehad. Deze duurde in totaal zo’n zeven jaar. En uiteindelijk heb ik toch hulp moeten zoeken om eruit te komen. Ik weigerde dit namelijk jarenlang. In eerste instantie uit ontkenning, maar later omdat ik het zelf wel kon. Dacht ik.

Op het moment dat mijn postnatale depressie werd geconstateerd wist ik direct: dit keer heb ik echt hulp nodig. Mijn gedachten gingen niet eens naar mezelf, want voor mezelf wilde ik het niet. Ik wilde het voor mijn dochter. Voor dat kleine hulpeloze bundeltje liefde die overgeleverd was aan mij. Een moeder die amper voor zichzelf kon zorgen, laat staan voor een ander. En ik ben blij dat ik die keuze toen zo snel maakte. Uit liefde voor haar. Want die ontbrak niet. Ik kreeg hulp van een psychiatrisch hulpverlener en antidepressiva.

Daarnaast had ik in mijn omgeving een heel fijn netwerk waar ik bij terecht kon. Ondanks dat de meeste mensen totaal niet begrepen hoe het is om depressief te zijn, ze waren er wel voor mij. Voor ons. En dat is iets waar ik nog steeds enorm dankbaar voor ben. Want zonder hulp was het nooit gelukt. En was ik ook niet waar ik nu ben.

Een depressie overwinnen

Het is niet niks om een depressie te overwinnen en sommigen lukt het ook nooit helemaal. Dat zeg ik niet om de moed in de schoenen te laten zakken. Maar wel om realistisch te blijven. Want een depressie is een van de zwaarste (mentale) ziektes die er is. En niet iedereen heeft het geluk om eruit te komen. Voor sommigen is het chronisch of zo ernstig dat er geen andere uitweg is… Alleen al met dat weten ben ik enorm dankbaar en trots op het feit dat het mij gelukt is. Al stond ik daar soms weinig bij stil, ik besef me nu al te goed dat het ook anders had kunnen lopen.

Wil je meer over mijn ervaringen lezen met mijn postnatale depressie? Lees dan ook eens hier. Wil je zelf iets kwijt? Je mag me altijd een mailtje sturen. Het mailadres vind je bij Contact

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

3 reacties

  1. Bonsje Kraaij op 17 oktober 2018 om 10:22

    Fijn dat je hier over schrijft! Ik voelde me zo eenzaam en het taboe is zo groot dat praten hierover heel moeilijk is. Blogs zoals deze helpen mij om opener te zijn <3

    • Nicole op 18 oktober 2018 om 07:17

      Fijn om te horen dat het je helpt. Mocht je ooit iets kwijt willen je mag me altijd een mailtje sturen…

  2. […] geef) om ook wat trotser te zijn op jezelf. EN dit uit te spreken. Ik ben zelf enorm trots op de vele dalen die ik heb overwonnen. Life threw me some curve balls, maar ik ben daar alleen maar sterker uit […]

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje