Boektip: ik ontsnapte uit Auschwitz

De knuppels kwamen keer op keer neer. Het ijle gejammer van de vrouwen vermengde zich met het verschrikte geschreeuw van de kinderen. Alice wierp zich in mijn armen en terwijl ik haal dicht tegen me aan hield, sloegen en trapten de kapo’s hun vee in de wagens. Ze zwermden overal om ons heen, maar lieten ons voor het moment met rust, want aan mijn kleren zagen ze dat ik één van hen was. Maar dat bood uiteraard maar voor korte tijd bescherming. Dit was het einde, dat wist ik heel goed.

Over het boek

Dit boek is een waargebeurd verhaal, geschreven en beleefd door Rudolf Vrba. Een Slowaakse Jood die op 7 april 1944 ontsnapte (samen met een vriend) uit Auschwitz. Met veel geluk weet hij daarna uit de handen van de nazi’s te blijven. Zijn getuigenissen in de zogenaamde Auschwitz-Protocollen redden ten minste tweehonderdduizend Joden van een zekere dood.

Mijn mening over “ik ontsnapte uit auschwitz”

Ik ben zelf nogal een Tweede Wereldoorlog fanaat te noemen. Niet dat ik de oorlog goedkeur of iets in die trant, nee ik ben zo iemand die er eigenlijk alles over wil weten. Ik wil het begrijpen, al gaat me dat nooit lukken. Het trekt me aan. De verhalen eromheen, de gebeurtenissen, alles. Zo heb ik thuis ook de serie ‘Band of Brothers’ staan wat ook gebaseerd is op waargebeurde verhalen en feiten. Dat is ook de reden dat ik dit boek ben gaan lezen. Ik wil leren over de oorlog, dingen te weten komen….

Bol AlgemeenBol Algemeen

Achteraf heb ik spijt dat ik het gelezen heb. Niet omdat het slecht geschreven is of omdat het onleesbaar is. Nee verre van dat. Het is echt een prachtboek, enorm indrukwekkend en enorm goed en helder geschreven. Het boeit vanaf de eerste bladzijde en je kunt het boek gewoon niet wegleggen.

Nee de reden dat ik spijt heb is omdat datgeen wat ik las direct op mijn netvlies terecht kwam. Ik ben namelijk nogal een beelddenker dus wat ik hoor of lees dat zie ik voor me. En die beelden die ik zag tijdens het lezen van het boek… Afschuwelijk.

Toch raad ik dit boek ten volste aan. Het geeft je zoveel meer inzicht in de manier waarop de Joden in die tijd dachten of hoe het moet zijn geweest in zo’n kamp.

Aantal hartjes ♥♥♥♥♥ (5/5)

Waar te vinden?

Het boek is te koop via deze website waar ook nog aanvullend materiaal op te vinden is. Maar ook via:

8 reacties op “Boektip: ik ontsnapte uit Auschwitz

  • Wauw! Ik ben ook altijd erg geïnteresseerd in alles met de tweede wereldoorlog en dit lijkt me een ontzettend indrukwekkend boek! Ga hem zeker eens lezen ( als ik ooit de tijd heb enzo haha

  • Deze komt op mijn lijstje. Ik heb ook altijd heel veel interesse gehad in WOII. Komt omdat mijn opa er vroeger altijd over vertelde en veel boeken in huis had.

  • Dit boek lijkt me zo indrukwekkend om te lezen! Ook ik ben een Tweede Wereld oorlog fanaat. En inderdaad niet vanwege de reden waarom, maar meer omdat ik wil weten wat er is gebeurt. Dus dit boek komt zeker op mijn “to read” lijstje.

  • Ik heb dit boek ook gelezen. Ik vond het rrg indrukwekkend. Ik zag ook inderdaad voor me hoe het geweest moet zijn en dat is niet altijd makkelijk want er zijn veel heftige dingen gebeurt. Ik ben het eens met je beoordeling, dit boek is het echt waard.

Reageren is niet mogelijk.