Boektip: ik ontsnapte uit Auschwitz

De knuppels kwamen keer op keer neer. Het ijle gejammer van de vrouwen vermengde zich met het verschrikte geschreeuw van de kinderen. Alice wierp zich in mijn armen en terwijl ik haal dicht tegen me aan hield, sloegen en trapten de kapo’s hun vee in de wagens. Ze zwermden overal om ons heen, maar lieten ons voor het moment met rust, want aan mijn kleren zagen ze dat ik één van hen was. Maar dat bood uiteraard maar voor korte tijd bescherming. Dit was het einde, dat wist ik heel goed.

Over het boek

Dit boek is een waargebeurd verhaal, geschreven en beleefd door Rudolf Vrba. Een Slowaakse Jood die op 7 april 1944 ontsnapte (samen met een vriend) uit Auschwitz. Met veel geluk weet hij daarna uit de handen van de nazi’s te blijven. Zijn getuigenissen in de zogenaamde Auschwitz-Protocollen redden ten minste tweehonderdduizend Joden van een zekere dood.

Mijn mening over “ik ontsnapte uit auschwitz”

Ik ben zelf nogal een Tweede Wereldoorlog fanaat te noemen. Niet dat ik de oorlog goedkeur of iets in die trant, nee ik ben zo iemand die er eigenlijk alles over wil weten. Ik wil het begrijpen, al gaat me dat nooit lukken. Het trekt me aan. De verhalen eromheen, de gebeurtenissen, alles. Zo heb ik thuis ook de serie ‘Band of Brothers’ staan wat ook gebaseerd is op waargebeurde verhalen en feiten. Dat is ook de reden dat ik dit boek ben gaan lezen. Ik wil leren over de oorlog, dingen te weten komen….

Achteraf heb ik spijt dat ik het gelezen heb. Niet omdat het slecht geschreven is of omdat het onleesbaar is. Nee verre van dat. Het is echt een prachtboek, enorm indrukwekkend en enorm goed en helder geschreven. Het boeit vanaf de eerste bladzijde en je kunt het boek gewoon niet wegleggen.

Nee de reden dat ik spijt heb is omdat datgeen wat ik las direct op mijn netvlies terecht kwam. Ik ben namelijk nogal een beelddenker dus wat ik hoor of lees dat zie ik voor me. En die beelden die ik zag tijdens het lezen van het boek… Afschuwelijk.

Toch raad ik dit boek ten volste aan. Het geeft je zoveel meer inzicht in de manier waarop de Joden in die tijd dachten of hoe het moet zijn geweest in zo’n kamp.

Aantal hartjes ♥♥♥♥♥ (5/5)

Waar te vinden?

Het boek is te koop via deze website waar ook nog aanvullend materiaal op te vinden is. Maar ook via:

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

DIT DELEN:

Deze blog kun je in de volgende categorieën vinden
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

8 reacties

 1. Tamara op 18 juni 2015 om 07:04

  Wauw! Ik ben ook altijd erg geïnteresseerd in alles met de tweede wereldoorlog en dit lijkt me een ontzettend indrukwekkend boek! Ga hem zeker eens lezen ( als ik ooit de tijd heb enzo haha

 2. Marion op 18 juni 2015 om 07:15

  Deze komt op mijn lijstje. Ik heb ook altijd heel veel interesse gehad in WOII. Komt omdat mijn opa er vroeger altijd over vertelde en veel boeken in huis had.

 3. Patricia Schmitz-Heres op 18 juni 2015 om 07:45

  Dit boek lijkt me zo indrukwekkend om te lezen! Ook ik ben een Tweede Wereld oorlog fanaat. En inderdaad niet vanwege de reden waarom, maar meer omdat ik wil weten wat er is gebeurt. Dus dit boek komt zeker op mijn “to read” lijstje.

 4. Lifesabout op 18 juni 2015 om 09:16

  Ik ben ook gefascineerd door de tweede wereldoorlog. Ik ga dit boek zeker een keer lezen, ook al is het heel heftig.

 5. Henny op 18 juni 2015 om 10:19

  Ik heb dit boek ook gelezen. Ik vond het rrg indrukwekkend. Ik zag ook inderdaad voor me hoe het geweest moet zijn en dat is niet altijd makkelijk want er zijn veel heftige dingen gebeurt. Ik ben het eens met je beoordeling, dit boek is het echt waard.

 6. Malou op 18 juni 2015 om 10:21

  Dit boek lijkt me heel erg indrukwekkend!

 7. Vlijtig Liesje op 18 juni 2015 om 11:23

  Ik denk dat ik dit boek dan ga overslaan. Het klinkt als een heel goed boek, maar het lijkt me te naar.

 8. Debbie op 25 juni 2015 om 10:00

  Klinkt als heel indrukwekkend, ga deze onthouden

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje