Ik ben geen huishoudelijk tiepje

Je hebt vrouwen die hebben echt altijd hun huis aan kant. Alles is netjes, nergens zie je speelgoed of andere dingen liggen. En het glanst altijd. Hoe die vrouwen dat doen of waarom dat weet ik niet, maar ik ben in ieder geval dus niet zo’n vrouw. Ik bedoel het overigens niet negatief he, stiekem vind ik het echt knap hoe zij hun huis zo netjes houden. En weet je, ik denk dat ik het ook wel zou kunnen. Maar ik wil het niet. Liever huur ik een schoonmaakster in die het dan wat beter voor ons bijhoud.

Luie huisvrouw

Ik klink vast als een hele luie huisvrouw wanneer je bovenstaande leest. En om eerlijk te zijn ben ik dat ook wel. Volgens mij ontbreekt het huisvrouw-gen bij mij en anders is hij gewoon niet helemaal ontwikkelt. Het huishouden heeft voor mij dan ook bijna altijd de laatste prioriteit. Oftewel het is het eerste wat ik laat vallen als het kan. Natuurlijk kook ik elke dag, ik stofzuig dagelijks en vaak meerdere keren op een dag en ik zorg ook echt wel dat de vaat gedaan wordt en dat soort dingen. Mijn man doet echter meer in het huishouden dan ik.

Verdeling van de taken

Alhoewel we het nooit zo specifiek afgesproken hebben zijn er wel wat taken die we onbewust verdeeld hebben. Zo zorgt mijn man altijd voor het afval. Dat de prullenbakken weer leeg zijn. Dat het plastic aan de straat gezet wordt. Maar ook het oud papier en beide containers (groenafval en restafval). Verder is hij bijna altijd degene die de was doet. Ik help wel vaak mee met ophangen en de was weer in de kasten hangen en leggen, maar hij doet de was erin en haalt het er weer uit. Ook het sjouwen van de was naar boven (en zolder) doet hij. Dat is wel het nadeel van de wasmachine die beneden staat en de droogtrommel die boven staat. Ze hebben allebei beneden gestaan, maar toen we van het washok een kantoor maakten is dat dus anders gelopen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Omdat mijn man in ploegendienst werkt is hij de ene week juist in de ochtend thuis en de andere week juist in de avond. In de weken dat hij pas ’s middags hoeft te werken doet hij heel veel huishoudelijke taken. Denk aan het poetsen van de keukenkastjes, de voorraadkast opruimen, de trap en overloop stofzuigen (daar ligt vloerbedekking wat met 2 honden niet zo handig is) en nog meer. Dit is niet iets wat we zo hebben afgesproken maar wat hij eigenlijk uit zichzelf is gaan doen. Betekent overigens niet dat hij elke ochtend alleen maar bezig is met het huishouden, hij zorgt echt wel voor vrije ochtenden en vrije uurtjes.

Huishoud schema

Toch zou ik, ondanks dat ik absoluut niet van het huishouden houd, wat meer willen doen. Daar heb ik echter hulp bij nodig. Een soort schema of iets dergelijks. Zodat ik elke dag ook een huishoudelijke taak kan inplannen in mijn agenda. Op die manier hoop ik dat ons huis toch net iets meer en beter bijgehouden wordt dan nu. Want ondanks dat mijn man echt zijn best doet moeten sommige dingen echt wel vaker gebeuren dan alleen één keer in de twee weken zoals nu. Alhoewel ik geen fan ben van goede voornemens is het wel mijn voornemen om in het nieuwe jaar zo’n schema op te stellen en mezelf te dwingen tot het uitvoeren van taken.

En ik hoop dat we volgend jaar eindelijk de ruimte hebben om iemand eens in de zoveel tijd in te huren. Dat zou ook heel erg veel schelen.

2 reacties op “Ik ben geen huishoudelijk tiepje

  • Heel herkenbaar! ik neem me ook steeds voor om een schema te maken. Iemand inhuren lijkt me dan weer helemaal niks, ik ben dan zo iemand die van tevoren toch gaat schoonmaken om te voorkomen dat de schoonmaakster denkt dat ik een smeerpoets ben…

Reageren is niet mogelijk.