Ik ben de dochter van een tienermoeder

Je leest en ziet tegenwoordig best vaak iets over tienermoeders. Ik vind dat zelf altijd erg interessant om te zien en lezen. Niet omdat ik zelf een tienermoeder was, nee in mijn ogen was ik zelfs vrij laat moeder. Maar ik vind het interessant omdat ik zelf de dochter van een tienermoeder ben. Ik weet hoe ik het beleefd heb en ook een klein beetje hoe mijn ouders het beleefd hebben. Daarom ben ik altijd erg benieuwd hoe anderen ermee omgaan. 

IMG_6029
Jong ouders zijn heeft zo zijn voordelen: ook jong opa en oma!

Vandaag wil ik deels vertellen over onze situatie en hoe ik het als dochter van tienerouders ervaren heb. Omdat ik graag bepaalde dingen privé wil houden zal ik niet het complete plaatje schetsen.

Tienermoeder

Als je kijkt naar de leeftijd waarop sommige tienermoeders hun eerste kindje krijgen dan waren mijn ouders er zelfs nog “laat” bij. Ze waren namelijk 18 toen mijn moeder van me beviel en je ziet op tv toch ook vele verhalen van meisjes die 15 of 16 zijn. Nu zijn er ook mensen die ervoor kiezen om op hun 18e of 19e een kind te krijgen. Maar dat was bij mijn ouders niet het geval. Het was geen bewuste keuze, het overkwam ze.

Je hoort wel eens verhalen van mensen die niet doorhebben dat ze zwanger zijn. Zij komen er dan pas laat achter. Dit overkwam bijvoorbeeld Joyce. Zij was 25 weken zwanger toen ze erachter kwam. Maar het overkwam ook mijn moeder. Zij kwam er enorm laat achter dat ze zwanger was en dus een kindje zou krijgen. Opeens moest die knop dus om, zij en haar vriend (mijn vader dus) waren opeens ouders. Moesten een kindje groot gaan brengen. Ze hebben gelukkig enorm veel steun gehad aan familie en vrienden.

Inmiddels 30 jaar getrouwd

In de eerste jaren hebben mijn ouders het enorm zwaar gehad. Sommige mensen bleven maar sceptisch en hoe vaak zij wel niet gehoord hebben dat ze echt niet bij elkaar zouden blijven is misschien niet op twee handen te tellen. Maar ze deden het en het lukte ze. Ondanks het feit dat ze onvoorbereid een kind op de wereld hebben gezet en allerlei nare dingen zijn tegengekomen, zijn ze inmiddels 30 jaar getrouwd. En heb ik twee hele fijne, lieve en zorgzame ouders.

Dat gevoel heb ik overigens altijd gehad. Als ik terug denk aan mijn jeugd dan voel ik de liefde en genegenheid die ik ontving. Mijn moeder was er altijd voor me. Ook was ze altijd heel actief en ondernam ze veel dingen met me. Samen knutselen, puzzelen en lezen. Nee ik ben niets tekort gekomen vroeger. Vooral de liefde is iets wat me bij is gebleven. Want ondanks dat ze er niet bewust voor kozen om mij te krijgen, ze hebben volgens mij vanaf dag 1 onvoorwaardelijk van me gehouden. En die liefde is wederzijds.

Ik ben trots op mijn ouders. En zeker enorm trots op mijn moeder, vooral nu ik zelf moeder ben. Nu ik ervaar hoe moeilijk het soms is en wat voor een uitdagingen je voor je kiezen krijgt. Maar ik besef me ook enorm goed, dat je met liefde heel ver komt. En dat spullen, geld en ander materieel niet zo belangrijk zijn.

051 (2)
Naast trotse moeder is ze nu ook een trotse jonge oma..

43 reacties op “Ik ben de dochter van een tienermoeder

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *