Ik ben de dochter van een tienermoeder

IMG_5700-2

Je leest en ziet tegenwoordig best vaak iets over tienermoeders. Ik vind dat zelf altijd erg interessant om te zien en lezen. Niet omdat ik zelf een tienermoeder was, nee in mijn ogen was ik zelfs vrij laat moeder. Maar ik vind het interessant omdat ik zelf de dochter van een tienermoeder ben. Ik weet hoe ik het beleefd heb en ook een klein beetje hoe mijn ouders het beleefd hebben. Daarom ben ik altijd erg benieuwd hoe anderen ermee omgaan. 

IMG_6029

Jong ouders zijn heeft zo zijn voordelen: ook jong opa en oma!

Vandaag wil ik deels vertellen over onze situatie en hoe ik het als dochter van tienerouders ervaren heb. Omdat ik graag bepaalde dingen privé wil houden zal ik niet het complete plaatje schetsen.

Tienermoeder

Als je kijkt naar de leeftijd waarop sommige tienermoeders hun eerste kindje krijgen dan waren mijn ouders er zelfs nog “laat” bij. Ze waren namelijk 18 toen mijn moeder van me beviel en je ziet op tv toch ook vele verhalen van meisjes die 15 of 16 zijn. Nu zijn er ook mensen die ervoor kiezen om op hun 18e of 19e een kind te krijgen. Maar dat was bij mijn ouders niet het geval. Het was geen bewuste keuze, het overkwam ze.

Je hoort wel eens verhalen van mensen die niet doorhebben dat ze zwanger zijn. Zij komen er dan pas laat achter. Dit overkwam bijvoorbeeld Joyce. Zij was 25 weken zwanger toen ze erachter kwam. Maar het overkwam ook mijn moeder. Zij kwam er enorm laat achter dat ze zwanger was en dus een kindje zou krijgen. Opeens moest die knop dus om, zij en haar vriend (mijn vader dus) waren opeens ouders. Moesten een kindje groot gaan brengen. Ze hebben gelukkig enorm veel steun gehad aan familie en vrienden.

Inmiddels 30 jaar getrouwd

In de eerste jaren hebben mijn ouders het enorm zwaar gehad. Sommige mensen bleven maar sceptisch en hoe vaak zij wel niet gehoord hebben dat ze echt niet bij elkaar zouden blijven is misschien niet op twee handen te tellen. Maar ze deden het en het lukte ze. Ondanks het feit dat ze onvoorbereid een kind op de wereld hebben gezet en allerlei nare dingen zijn tegengekomen, zijn ze inmiddels 30 jaar getrouwd. En heb ik twee hele fijne, lieve en zorgzame ouders.

Dat gevoel heb ik overigens altijd gehad. Als ik terug denk aan mijn jeugd dan voel ik de liefde en genegenheid die ik ontving. Mijn moeder was er altijd voor me. Ook was ze altijd heel actief en ondernam ze veel dingen met me. Samen knutselen, puzzelen en lezen. Nee ik ben niets tekort gekomen vroeger. Vooral de liefde is iets wat me bij is gebleven. Want ondanks dat ze er niet bewust voor kozen om mij te krijgen, ze hebben volgens mij vanaf dag 1 onvoorwaardelijk van me gehouden. En die liefde is wederzijds.

Ik ben trots op mijn ouders. En zeker enorm trots op mijn moeder, vooral nu ik zelf moeder ben. Nu ik ervaar hoe moeilijk het soms is en wat voor een uitdagingen je voor je kiezen krijgt. Maar ik besef me ook enorm goed, dat je met liefde heel ver komt. En dat spullen, geld en ander materieel niet zo belangrijk zijn.

051 (2)

Naast trotse moeder is ze nu ook een trotse jonge oma..

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

43 reacties

 1. Nicole op 21 januari 2016 om 07:39

  Fijn dat je dit allemaal kunt delen met je moeder! Mijn moeder was 26 toen ik geboren werd. Helaas is ze niet meer onder ons.

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 21 januari 2016 om 09:44

   Ja ik koester het ook zeker, mijn eigen opa stierf heel jong en dus ben ik dankbaar voor elke dag dat mijn dochter haar grootouders om zich heen heeft.

   Dikke knuffel voor jou meis, kan me voorstellen dat zo’n blog als deze moeilijk voor je is.

 2. Marguerita op 21 januari 2016 om 07:55

  Wat een mooi verhaal! En fijn zo ’n jonge oma. Mijn schoonmoeder was ook tienermoeder en ik geloof 20 toen ze mijn man kreeg. Helaas heeft ze onze kinderen nooit gezien, ze overleed toen ze 47 was… Anders was ze vast heel actief met ze geweest.

 3. Bregje op 21 januari 2016 om 08:23

  Mijn moeder was 33 toen ze mij kreeg, we hebben veel samen gedaan en dat doen we nog steeds. 🙂

 4. Wilmaaa op 21 januari 2016 om 08:23

  Wat mooi en fijn dat je zo trots op haar bent! Een moeder is zo belangrijk. Mij lijkt het ook heel leuk om een jonge moeder voor Yarah te zijn 🙂

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 21 januari 2016 om 09:43

   Ja en jij koos er ook nog eens voor (toch?)… Heel mooi!

   • Wilmaaa op 21 januari 2016 om 09:46

    Klopt, ik wilde graag een jonge mama zijn. Geen tienermoeder meer, de dag na haar geboorte werd ik 21. 🙂

    • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 21 januari 2016 om 10:35

     Ja ik wilde nooit mama worden. En als ik dan moeder zou worden dan het liefst jong.. haha! Helaas heb je het niet altijd voor het zeggen 😉

     • Wilmaaa op 21 januari 2016 om 10:58

      Nee je hebt het zeker niet voor het zeggen, maar je hebt een pracht meis 🙂 5. Malou op 21 januari 2016 om 08:33

  Mooi verhaal zeg, en leuk dat ze nu zo jong oma is 🙂

 6. Kelly op 21 januari 2016 om 09:06

  Aaaah wat mooi! En het is toch juist fijn om nu een jonge moeder te hebben, dan heb je bijna de zekerheid dat ze Fay ook op ziet groeien. Ik ben de tweede thuis, mijn moeder was 20 toen ze van mijn broer zwanger werd en 26 van mij. Ik merk wel dat ze nu wat ouder worden, zeker als ik kijk naar hoe jong haar ouders waren toen zij een kindje kreeg. K heb het geluk om twee gezonde ouders te hebben die met veel liefde voor mijn meisje willen zorgen en als ik vergelijk met veel oma’s en opa’s zijn zo alsnog jong!

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 21 januari 2016 om 09:42

   Het is ook zeker fijn, daarom schrijf ik er ook over 🙂
   Het is nu fijn, maar vroeger heb ik ook nooit ‘last’ gehad van het feit dat ze zo onverwacht en jong ouders werden!

 7. joyce op 21 januari 2016 om 09:39

  Mooi stuk Nicole! Enorm motiverend voor mij om te lezen! <3

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 21 januari 2016 om 09:42

   Ik weet zeker dat als jouw kinderen later groot zijn ze hetzelfde over jou en Robert zeggen. Dat proef ik gewoon uit je verhalen over hen 🙂

   • joyce op 21 januari 2016 om 09:51

    Aah lief! Ik hoop het <3

 8. Liess op 21 januari 2016 om 09:48

  War een fijn stuk om te lezen…. mijn moeder was 22 , en bewust zwanger.. ik was wel een tienermoeder, 16, mijn moeder was 39 toen ik beviel. Dus ook echt een jonge oma.

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 21 januari 2016 om 17:59

   Zeker een jonge oma! Bedankt voor je reactie 🙂

 9. Mariska op 21 januari 2016 om 11:25

  Een mooi verhaal! De liefde is toch het meest belangrijk. En heel knap dat je ouders het samen vol gehouden hebben en het zo goed gedaan hebben 😀

 10. liselot op 21 januari 2016 om 12:23

  Heel mooi verhaal! Liefdevolle familie ? Fijn ook om een positief verhaal te lezen over een tienermoeder! Het woord ’tienermoeder’ heeft naar mijn mening vaak een negatieve bijklank, heel zonde, want een tienermoeder is ook een moeder die vaak verschrikkelijk haar best doet. Mijn zusje was een tienermoeder, en is echt een oermoeder, een geweldige moeder voor haar zoon! Bewonder haar enorm.

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 21 januari 2016 om 15:55

   Ja het is inderdaad bijna een eng woord. Al moet ik wel toegeven dat je beter bewust voor een kind kunt gaan dan dat het rauw op je dak komt. Voor jezelf ook fijner lijkt me..

 11. Karen op 21 januari 2016 om 12:36

  Ik wilde al reageren op je Instagram met ‘wat een jonge moeder heb je’, maar dat blijkt dus inderdaad zo te zijn. Niets mis mee toch? Het leven loopt niet altijd zoals je het in gedachten hebt. Een goede vriendin van mij is ook op haar 18e per ongeluk moeder geworden en ze heeft nu 3 bijna volwassen zonen waarvan er 1 ook graag jong vader wil worden. Hij vond het fijn dat hij zo goed met zijn ouder kon levellen. Er is voor alles wat te zeggen. Ik denk niet dat het ene beter is dan het ander, zo lang je maar verantwoordelijk met je kindje omgaat en het genoeg liefde kan geven.

 12. Tessa | Daily Inception op 21 januari 2016 om 15:20

  Wat een mooi verhaal! En het voordeel van vroeg oma worden is dat je misschien ook wel vroeg Overgrootoma wordt! Hihi :$! Wat mooi dat je jouw verhaal wilde delen!

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 21 januari 2016 om 15:53

   Haha ja dat zou zomaar kunnen, al was ik zelf niet vroeg moeder.. Dus mijn kleine krijgt pas over een jaar of 18 of later kinderen.. (hoop ik :P)

 13. Mona - Vandaagismooi.nl op 21 januari 2016 om 15:31

  Wat een mooi stukje heb je geschreven. Heel terecht dat je zo trots bent op je ouders!

  Ook zeker knap dat ze al 30 jaar getrouwd zijn. Dat doen velen ze niet na, zelfs niet als ze later papa/mama worden. *spreekt uit ervaring haha*

 14. Judith op 21 januari 2016 om 15:32

  Mijn moeder was net 17 toen ze mijn broer kreeg en 24 toen ze mij kreeg. Ze is een geweldige moeder, maar heeft mij altijd op het hart gedrukt eerst te leven en dan kinderen. Nou kan dat ook met kinderen, maar je snapt wat ik bedoel

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 21 januari 2016 om 15:54

   Oh ja ik snap zeker wat je bedoelt.. al heb ik zelf niet het idee dat ik alles uit mijn ‘leven zonder kind’ heb gehaald haha. Maar dat is altijd achteraf gepraat 😉

   • Judith op 21 januari 2016 om 16:32

    Ik misschien wat teveel, maar ik wilde eigenlijk nooit kinderen tot ik ze kreeg hahahaha

 15. Michelle op 21 januari 2016 om 16:28

  Wat een mooi, liefdevol artikel dit! Ik denk dat iedere moeder hoopt dat haar kinderen later zo over haar zullen praten, zoals jij over jouw moeder doet. Ik word zelf heel bewust jong moeder, ik ben 22 als ons kleine mannetje geboren wordt, en vind het zo fijn dat mijn ouders allebei nog jong zijn!

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 21 januari 2016 om 18:05

   Wat leuk, je bent dus zwanger van een jongetje, gefeliciteerd!

 16. janske op 21 januari 2016 om 16:30

  Mooi geschreven meid! Ik weet zeker dat je ouders ook ontzettend trots op jou zijn. Mooie foto’s ook, ik word er helemaal emotioneel van… 🙂 Mooi!

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 21 januari 2016 om 18:00

   Ik ook toen ik ze opzocht, kwam weer even veel boven!

 17. Frederique op 21 januari 2016 om 17:02

  Mijn moeder was net twee weken 19 toen ze van me beviel. Soms waren we meer vriendinnen dan moeder en dochter – vooral toen ik wat ouder was. Gingen we samen uit of naar een concert, enorm leuk. Ze is helaas overleden toen ze 49 was, ik had haar graag langer bij me gehad.

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 21 januari 2016 om 18:01

   Dat herken ik wel ja, dat samen uitgaan en dergelijke.. Wat naar van je moeder 🙁

 18. Anita op 21 januari 2016 om 17:26

  Wat een onwijs mooi stuk meis! Jong of ouder moeder worden, het heeft beide voor- en nadelen. Maar de liefde die je geeft is het allerbelangrijkste!

 19. Mrs. T. op 21 januari 2016 om 20:18

  Wat een mooi logje dit.

 20. Christine op 21 januari 2016 om 20:52

  Heel mooi geschreven <3
  xx

 21. Cassandra op 21 januari 2016 om 21:13

  Prachtig stuk! Mijn moeder was 17 toen zij mij kreeg en dus ook een tienermoeder. Ik heb mij ook altijd zo geliefd gevoeld als jij hier beschrijft. Leeftijd zegt niets als het gaat om liefde

 22. Lana op 21 januari 2016 om 21:48

  Ik ben ook de dochter van een tienermoeder 🙂 al heeft dat bij mij niet zo’n goede gevolgen gehad :/

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 22 januari 2016 om 07:08

   Wat vervelend om te lezen

 23. simpel, met een snufje liefde op 22 januari 2016 om 06:25

  Leuk om ook eens het andere verhaal te horen. Meestal lees je alleen het verhaal van de tienermoeders. Een groot voordeel van zo jong aan kinderen beginnen vind ik dat ze meestal ook jong oma worden en je dan lichamelijk nog heel goed mee kan.

 24. Sabine op 22 januari 2016 om 20:56

  Wat mooi om te lezen! Het hoeft ook helemaal niet altijd een gedoe en debacel te zijn lijkt me. Het kan ook positief, zoals bij jou en je ouders. Zo mooi en warm geschreven ook…

 25. Miron op 23 januari 2016 om 14:24

  Wat een mooi blog. Ongelooflijk knap hoe je ouders het gedaan hebben. Mijn moeder werd op haar 20e moeder van mijn zus. Ook redelijk onverwachts maar vol liefde. In die tijd was het wel redelijk normaal om jong moeder te worden. Nu is 29 jaar gemiddeld. Wat een verschil he. Maar mooi om de liefde van jou naar je ouders te lezen.

 26. marieke op 28 januari 2017 om 12:11

  Wat mooi! <3

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje