Iets met je kind loslaten enzo..

Loslaten. Afgelopen vrijdag nam mijn dochter afscheid bij de peuterspeelzaal. Best een mijlpaal want dat betekent het afsluiten van een periode en vooral het starten van weer een nieuwe fase in haar leven. En in die van mij. Want het betekent ook loslaten. Loslaten van mijn meisje die nog zo puur in het leven staat.

De peuterspeelzaal

Ik weet het nog goed. Twee jaar geleden bracht ik mijn dochter voor het eerst naar de peuterspeelzaal. Het was de juiste stap want we zaten beide al twee jaar thuis en zij was eraan toe om met andere kinderen te spelen. Op de peuterspeelzaal leert een kindje niet alleen omgaan met anderen maar ook dat er regels zijn en dat er nog een wereld bestaat buiten hun eigen veilige omgeving.

Lees ook: peuterspeelzaal, waarom wel of waarom niet?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Ik vond het moeilijk om haar los te laten maar zag wel dat ze eraan toe was. En ik kon ook wel wat tijd voor mezelf gebruiken. In die twee jaar heb ik mijn dochter zien opbloeien van verlegen onzekere peuter die alles eng vond tot een nieuwsgierige en leergierige bijna kleuter. Een meisje die weet wat ze wil en dit ook zegt. Een meisje wat opeens heel veel durft en erg geliefd is waar ze ook komt.

Die ontwikkeling heeft ze doorgemaakt onder andere door haar tijd bij de peuterspeelzaal.

Over een maand naar de basisschool

Tsjah en met dat afscheid komt ook het besef dat het bijna zover is. Ik heb gewoon een bijna kleuter in huis. Het duurt wel nog een maand want door de oefendagen en de carnavalsvakantie hebben wij besloten om dus per 1 februari te stoppen met de psz in plaats van per 1 maart. Maar toch. Wat is nou een maand? Die is dus zo voorbij.

Je kind loslaten

En dan moet ik mijn kind loslaten. Mijn ontzettend lieve en zorgzame dochter die graag alles wilt weten en die later danseres wil worden. Mijn kind die nu nog zo puur is, een onbeschreven blad. Wat zal die grote boze wereld met haar doen? Hoe zal ze zich ontwikkelen en stand houden?

Ondanks dat ik niet kan wachten tot ze naar de basisschool gaat, geeft het me ook een onstuimig gevoel. Ik vind het spannend en mijn gevoel gaat alle kanten op. Mijn kleine meisje die alsmaar groter wordt en mij steeds minder nodig heeft.

Nog even genieten samen

Omdat ik er nu nog niet teveel mee bezig wil zijn heb ik besloten om even mijn kop in het zand te steken en vooral te gaan genieten komende maand. Nog een laatste keer gebruik maken van het Efteling abonnement, naar Spanje, misschien nog een keer zwemmen.. Lekker thuis veel qualitytime inplannen. We maken er nog even een mooie tijd van.

Want straks begint de hectiek van de schooldagen en zal ons leven best even op zijn kop staan.

Hoe heb jij de overgang van peuterspeelzaal naar basisschool ervaren?

TairA / Shutterstock.com

4 reacties op “Iets met je kind loslaten enzo..

  • Zo herkenbaar die periode. Mijn dochter wordt alweer bijna 5 maar vond dat zo lastig toen ze voor het eerst naar school ging. Eigenlijk komen er steeds meer momenten dat je moet ‘loslaten’. Voor het eerst bij een schoolvriendje spelen zonder dat je er bij bent, kinderfeestjes van school waar je niet bij bent.. Aiii allemaal zo spannend de eerste keren!

  • Ik ben echt heel benieuwd hoe ik het straks ga ervaren. Het wordt een lastige overgang. Want vooraf gaan we eerst 3 maanden door Nieuw Zeeland backpacken en dan zullen we intensief samen zijn. In NZ wordt Oz 4, dus bij thuiskomst heb ik nog even vrij, voordat ik weer moet werken en hij naar een nieuwe school moet. Dat zal echt wennen zijn,

Reageren is niet mogelijk.